Gamze Tuna: Doktor Lacivert

Doktor Lacivert
Giriş Tarihi: 14.11.2017 17:14 Son Güncelleme: 14.11.2017 17:14
Gamze Tuna SAYI:40Kasım 2017
Esniyorum, esniyorsun, esniyoruz...

İyi günler efendim… Doktor Lacivert'te bu ay esnemek bulaşıcı mıdır tartışması ve yeni nesil oyun hamuru "slime" (slaym) var. Bakalım esnemenin bulaşıcı olması değişkenlik gösteren bir durum mu? Peki, klasik oyun hamurunun pabucunu dama atan, küçükleri olduğu kadar büyükleri de etkisi altına slaym hamurunu bu kadar meşhur eden sebepler ne?

Nerede esneyen birini görsem içimi bir korku sarar. Özellikle de uyumamam gereken zamanlarda esneyen kişiden kendimi muhafaza etmeye özen gösteririm. Abarttığımı düşünebilirsiniz ama eminim ki siz de karşınızda birinin esnediğini gördüğünüz zaman esnemeye başlıyorsunuzdur. Bununla birlikte birkaç kaynaktan edindiğim bilgiye göre esnemek kelimesini duymak dahi esnememiz için yeterli olabiliyormuş. Sizleri ne kadar esnetmek istemesem de merakıma yenik düşüp bu konuyu yazmaya karar verdim. Ortaya bol esnemeli bir yazı çıktı haliyle.

Esnemek, halk arasında uyku habercisi olarak bilinir. Fakat sabah uyandığımızda da karşımızda birinin esnediğini gördüğümüzde de ona esnemeden duramıyoruz.

Uzmanlar göre bu durum, başkalarının esnemesini taklit ettiğimiz empatik bir refleksten kaynaklanıyormuş. Esneyen birisini gördüğümüz anda beynimizdeki nöronlar harekete geçiyor ve bu da bizde esneme ihtiyacı doğuyormuş. Esnemek bulaşıcı fakat bilim adamları kişiler arasındaki yakınlık derecesinin esneme hareketini taklit etmede etkili olduğunu söylüyor. Esneyen kişiyle yakınlık derecemiz ne kadar ileriyse onunla birlikte esneme ihtimalimiz de aynı oranda yükseliyormuş. Yani birinci derece akrabalarımız bizi esnetecek garip bir güce sahipler. Eğer karşınızda esneyen birini gördüğünüzde esniyorsanız bu durum, karşı tarafın duygularını anladığınızın, ona karşı gösterdiğiniz iyi niyetin işareti de olabilir. Empati duygunuz güçlü ise sık sık esneme akımına kapılabilirsiniz, telaş yapmayın. Bu sizin ne kadar düşünceli olduğunuzu gösterir. Örneğin empati duygusu gelişmemiş kişilerde, küçük çocuklar veya otizm hastalarında esneyen kişilere karşı böyle bir durum oluşmuyor.

Özellikle hayvanlar birbirlerine kur yaparken, av bulmaya çalışırken yahut düşmanlarına gövde gösterisinde bulunurken esnerler. Buradan çıkaracağımız en genel sonuç, esnemenin hatırı sayılır ölçüde sözsüz bir iletişim şekli olduğudur. Çevrenizde siz esnerken esneyen dostlarınız, akrabalarınız olsun efendim. Öyle ya neyleyim ben esnerken esnemeyen dostu.

NOT: Bu yazıyı okuyan her 10 kişiden yedisinin esnediği bilinmektedir.

Bana oradan iki kilo slaym çek
Dünyada modaya dönüşen her yeni şey, hepimizin hayatına ister istemez dâhil olmaya devam ediyor. Gün geçmiyor ki ortaya çıkan yeni şeyler çevremizi sarıp sarmalamasın. Son günlerdeki fenomenimiz ise oldukça ilginç bir eğlence hamuru. Peki, bu hamuru bu kadar ünlü yapan şey ne acaba? Klasik oyun hamurlarında arayıp da bulamadığımız ne var bu hamurda? Bütün bu sorulara cevap verebilmek için bu ay sizlerle, çıktığı günden itibaren çılgınlık haline gelen "slime" (slaym) yahut bizdeki adıyla "zıp zıp hamurunu" inceleyeceğiz.

Çevrenizde ilkokul ve ortaokula giden minikler varsa yahut sosyal medyayla az buçuk haşır neşir iseniz slaym denilen hamurun varlığından haberdarsınız demektir. Bu hamur alışkın olduğumuz klasik oyun hamurlarından farklı olarak yarı akışkan ve yarı yapışkan bir yapıya sahip. Gündemi takip eden herhangi bir oyuncakçı yahut kırtasiyede slaym çeşitlerine rastlamak mümkün. İçeriğinde su, biraz tutkal ve boraks (bir çeşit sodyum tuzu) bulunuyor ve bu karışım gıda boyası ile renklendiriliyor. Sonuç olarak ortaya oyun hamuruna benzeyen tuhaf bir madde çıkıyor. Yumurta akı mı desem donmamış silikon mu desem bilemiyorum… Af buyurun ama sümüksü bir yapısı var. Vıcık vıcıklığının yanında gıcıklığı da cabası! İçeriğinde bulunan boraks, yenildiğinde zehir saçan bir madde olarak biliniyor. Bu yüzden bütün fedakâr veliler de evde kendi zararsız slaym hamurlarını yapmaya başladılar bile. Boraks yerine sıvı sabun, şampuan, tuz ve tıraş köpüğü gibi ürünler daha çok tercih ediliyor. Hal böyle olunca her gün yeni bir slaym tarifi ortaya çıkıyor. Doğal slaym tariflerinin çoğalması; zararlarını asgari seviyeye indirilmesi açısından faydalı görünüyor. Öyle ki şu sıralar veliler yemek tariflerinden çok organik slaym tarifleri bulma yarışındalar. Üstelik evde yapılan slaymlarda miktarı ailenizin bütçesine ve nüfusuna göre ayarlayabiliyorsunuz. Dilerseniz bir bardak dolusu minik bir slaym yahut bir leğen dolusu mega slaym yapabiliyorsunuz. Kendisi kadar, yapılış süreçlerinin de eğlenceli bulunması slaym çılgınlığını iki katına çıkarmaya yetiyor. Slaym ile vakit geçiren kişilerde endişenin ve gerginliğin azaldığına dair durumlara rastlandığı söyleniyor. Kimilerine göre iğrenç bir şey olan slaym, kimileri içinse stres atmak için çok etkili bir yöntem olarak görülüyor.

Bu hamuru gündemimize sokan ve bu denli meşhur olmasını sağlayan şey ise, yapılırken ve yapıldıktan sonra mıncıklarken çekilen videolar. Slaym yapanlar kadar yapılışını izleyenler de bu oyun hamuruna zaman içerisinde bağımlı oluyorlar. Son dönemde slaym yapımıyla ilgili video sayılarında da ciddi bir artış var ve beğenilen slaym videolarının altına binlerce yorum yapılıyor.

Yeni nesil eğlence anlayışı olan slaym modası ne zaman biter bilemiyorum ancak bu furyanın etkisi daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Siz de sosyal medya hesaplarınızda takipçi kasmak istiyorsanız tek yapmanız gereken 24545453 kiloluk mega slaym yapmak ve daha sonra o slaym hamurunu mıncıkladığınız bir video çekmek. Emin olun normalde hiç almadığınız kadar beğeni ve yorum alacaksınız. Videonun başlığına rahatlatıcı(!) slaym videosu yazmayı da unutmayalım lütfen.

BİZE ULAŞIN