Eda Dikmen: İSRAİL VAHŞETİ VE FANATİZMİNE KAFA TUTANLAR

İSRAİL VAHŞETİ VE FANATİZMİNE KAFA TUTANLAR
Giriş Tarihi: 4.09.2024 12:55 Son Güncelleme: 4.09.2024 13:09
Eda Dikmen SAYI:114
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Filistin’de milyonlarca masumu katletmesi, 1 milyondan fazla insanı göç etmeye zorlaması, saldırının şiddeti her geçen gün artmasına rağmen yine tüm dünya sessizliğe büründü. Filistin’de yaşanan soykırımı tüm dünya canlı canlı izlerken vicdan sahibi, cesur insanlar susmuyor ve aylardır protestolar düzenleyerek Filistinlilerin sesini duyurmaya çalışıyorlar. Yaşanılan soykırımı daha fazla insanın duyması ve duyarlılığın oluşması noktasında kanaat önderi pozisyonunda olan, gençlerin örnek aldığı oyuncuların, müzisyenlerin, sporcuların, sanatçıların yaptıkları sosyal medya paylaşımları ve katıldıkları eylemler büyük önem taşıyor. Dünyaca ünlü birçok sanatçı Cannes Film Festivali, Oscar, Eurovision gibi tüm dünyanın takip ettiği organizasyonlarda Filistin hakkında konuşarak belki de kariyerini tehlikeye atıyor. Ülkemizde ise olayların başladığı günden beri Filistin’e desteğini belirten isimler var ancak genele baktığımızda daha cılız seslerin çıktığını görüyoruz.

ROGER WATERS, YUSUF İSLAM VE LOWKEY FİLİSTİN İÇİN SAHNEDE

Pink Floyd gurubunun solisti Roger Waters, 7 Ekim'den bu yana her fırsatta İsrail'in Gazze'de soykırım uyguladığına dair demeçler vermekten, konserlerinde kefiye takmaktan, Filistin bayrağı açmaktan geri durmuyor. Waters, Filistin'deki katliamı "Gazze'de yaşayan insanlar haftalardır, gece - gündüz F-16'lar tarafından bombalanıyor. İnsan bunun nasıl bir şey olduğunu dahi hayal edemiyor. Dünyanın en güçlü
imparatorluğu (ABD) tarafından alkışlanıyor olması inanılamayacak kadar iğrenç" sözleriyle eleştirmişti.

Roger Waters, Londra'da Filistin'e destek için düzenlenen bir etkinlikte müzisyen Yusuf İslam ve rap'çi Lowkey ile birlikte sahneye çıktı. Lowkey'in Gazze'deki çocuklar için yazdığı "Palestine will enver" (Filistin asla ölmeyecek) şarkısıyla başlayan konserde çocukların sesini duyurmak için burada olduğunu belirten Yusuf İslam "Wild Word" şarkısını seslendirdi. Kapanış için sahneye çıkan Waters, "Benim gibi birçoğunuz gözyaşları içinde yaşıyorsunuz. Çünkü Gazze'deki ve Filistin'in işgal altındaki diğer topraklarındaki kardeşlerimizin yaşadıklarını hissediyoruz."dedi. Daha sonrasında da Filistin için "Wish you were here" şarkısını söyledi.

FİLİSTİN BAYRAĞI KIRMIZI HALIDA

Siyasi gönderme yapmanın yasak olduğu Cannes Film Festivali'nde ünlüler, aksesuarları ve kıyafetleriyle Filistin'in yanında olduklarını gösterdiler.
77'ncisi düzenlenen Cannes Film Festivali'ne katılan Cate Blanchett, bu kez şıklığıyla değil Filistin'e verdiği destekle gündeme geldi. Daha öncesinde de Gazze'de ateşkes sağlanması için çağrı metni imzalayan Blanchett, ilk bakışta siyah bir elbise giyinmişe benziyordu ancak oyuncu kırmızı
halıda poz vereceği sırada önü siyah, arkası beyaz ve yeşil astardan oluşan elbisesinin kırmızı halı ile birleşmesiyle adeta Filistin bayrağını resmetti. Hintli oyuncu Kani Kusruti, festivale Filistin direnişinin sembolü olan karpuz dilimi şeklindeki çantasıyla, Jasmine Trinca, Filistin bayrağını
simgeleyen broş ile katıldı. İngiliz oyuncu Pascale Kann, kırmızı halıda üzerinde Arapça "Filistin" yazan bir elbise ile boy gösterdi. Festivalin kapanış gecesinde ise Faslı yönetmen Asmae El Moudir, Filistin bayrağı detaylı eldiveniyle kameralara poz verdi.

"KARİYERİM YOK OLSA BİLE FİLİSTİN'İ DESTEKLEYECEĞIM"



Filistin asıllı Amerikalı manken Bella Hadid, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken sosyal medya hesabından yaptığı şu açıklama ile dikkat çekti: "Kariyerim yok olsa bile Filistin'i desteklemekten asla vazgeçmeyeceğim. Modellik işlerini kaybetmekten korkmuyorum ve Filistin hakkında sesimi yükseltmeye devam edeceğim. İsrail Başbakanı Netanyahu, yeni Hitler'dir!" Bu açıklaması nedeniyle Hadid adeta İsrail destekçilerinin hedefi haline geldi. Filistin'i desteklemesi nedeniyle dünyaca ünlü birçok markayla iş birlikleri feshedildi. Yine de Filistin'e destek vermekten vazgeçmeyen Bella Hadid, Cannes Film Festivali için gittiği Cannes sokaklarında kırmızı kefiyeden yapılma elbisesiyle Filistin'e verdiği desteği bir kez daha gösterdi. Bella Hadid kendisi gibi model olan kardeşi Gigi Hadid ile Filistin'de insani yardım hizmetlerini desteklemek için 1 milyon dolar bağışta bulundu.

CEM ADRİAN FİLİSTİN İÇİN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI



Cem Adrian, verdiği bir konserde "Ne Ağlarsın" türküsünü seslendirdiği esnada "Türkünün bundan sonrasını kaderine terk edilmiş Filistin halkı için söylemek istiyorum" diyerek türküyü Filistin için söyledi. İsviçre'nin Zürih kentinde verdiği konserde de Gazze'nin yanında olduğunu belirtmek için yine "Ne Ağlarsın" Türküsünü söylediği esnada "Ne de olsa kışın sonu bahardır. Bu da gelir, bu da geçer ağlama" kısmını söylerken gözyaşlarını tutamadı.

EUROVISION'DA İSRAİL PROTESTO EDİLDİ



İsveç'in Malmö kentinde 68'incisi düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na sanatçıların ve izleyicilerin Filistin'e destekleri damga vurdu. Çok değil daha iki yıl önce Rusya, Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle Eurovision'a kabul edilmemişti. İsrail'in her alandaki çifte standardı burada da kendisini gösterdi ve tüm itirazlara rağmen yarışmadan men edilmedi. Hatta Eurovision yarışmasını düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) 11 Mayıs'taki finalde içeriye Filistin bayraklarının alınmayacağı duyurdu. Yasaklara rağmen yarışmanın ilk yarı final açılışında, Filistin asıllı İsveçli şarkıcı Eric Saade, sahneye kefiye ile çıktı. Soykırımcı bir ülkenin yarışmaya katılmasını destekleyen EBU, bu durumdan rahatsızlık duyarak, Saade'nin yarışmayı siyasileştirdiğine dair açıklamada bulundu.

İsrail temsilcisi Eden Golan, 7 Ekim'e atıf yaptığı düşünülen "Hurricane" isimli şarkısı için prova yaptığı esnada izleyiciler tarafından yuhalandı ve "Özgür Filistin" sloganlarıyla protesto edildi. Golan'ın basın toplantısı esnada ise Yunan sanatçı Marina Satti, Golan'ın konuşması süresince uyuma
numarası yaparak protestolara katıldı. İrlanda temsilcisi Bambie Thug, birinci yarı finalde vücuduna eski Celtic dillerinden Ogham yazısıyla yazdığı "Filistin'e özgürlük" ve "ateşkes"ifadeleri ile sahneye çıkmasına EBU izin vermemişti. Thug, final gecesinde şarkısını yüzünde "ateşkes" anlamına gelen yazıyla seslendirdi ve performansını "Sevgi her zaman nefreti yenecektir" diyerek tamamladı. Bayrak geçit töreninde Portekiz temsilcisi Iolanda, Filistin'e desteğini tırnağındaki "kefiye" motifli ojeleriyle gösterdi. Portekizli sanatçı sahne performansında da "Barış galip gelecek" diye seslendi.

2003'te "Everyway That I Can" ile Eurovision birincisi olan Sertab Erener, bu yıl yarı final gecesine konuk olarak çağırıldı ve 21 yıl sonra aynı şarkıyı tekrardan seslendirdi. Birçok sanatçı ve halk Filistin'e destek vermek için protesto düzenlerken Sertap Erener'in soykırım karşısında sessiz kalması dikkat çekti. Hatta nedense Erener'in şarkısını söylediği sırada ekranlara İsrail bayrağı sallayan kimselerin görüntüleri yansıtıldı.

RİNGDE DABKE DANSI VE KUDÜS ŞÖVALYELİĞİ



Türk wushu kungfu sporcusu Necmettin Erbakan Akyüz, Avrupa Wushu Kungfu Federasyonu (WKFE) tarafından geçtiğimiz aralık ayında İstanbul'da düzenlenen Avrupa şampiyonasında birinci olmuştu. Şampiyonluk sonrası sahnede Filistin bayrağı açarak, Filistin'in geleneksel halk oyunu "dabke" dansını yapması nedeniyle Akyüz hakkında soruşturma başlatılmış ve şampiyonluğu elinden alınmıştı. Soruşturmadan çıkan karara istinaden Akyüz,"Beni cezalandırabilirsiniz, şampiyonluklarımı elimden alabilirsiniz. Umurumda değil, spor kariyerimin sonunu riske atarak bunu yaptım." ifadelerini kullanmıştı. Filistin Devleti de Necmettin Erbakan Akyüz'ün Türk insanının Filistin davasındaki duruşunun temsilcisi olduğunu ve bu duruşuyla örnek teşkil ettiğini belirterek sporcuya "Kudüs Nişanı" takdim etti ve "Kudüs Şövalyesi" unvanı verildi. Akyüz, bu ödülün şampiyonluklardan çok daha kıymetli olduğunu belirtti.

OSCAR TÖRENİNE BU DEFA MAGAZİN DEĞİL İNSANLIK DAMGA VURDU


2024 Oscar töreninde The Zone of Interest adlı Holokost filmiyle En İyi Yabancı Yapım Oscar Ödülü'nü alan İngiliz yönetmen Jonathan Glazer, sahnede Gazze'ye ateşkes çağrısında bulundu. Yaptığı konuşmayla Gazze'de soykırıma uğrayan masumlara değinen İngiliz yönetmen sözlerine şöyle devam etti: "Şu an burada (Gazze'deki) bir işgal ile gasp edilen Holokost'u ve Yahudiliklerini reddeden kişiler olarak karşınızda duruyoruz. Bu işgal pek çok masum insan için çatışma getirdi, ister İsrail'deki 7 Ekim kurbanları olsun, isterse halen Gazze'de devam eden saldırılar olsun, hepsi bu insanlıktan çıkarma eylemlerinin kurbanları." Bu konuşma sonrası salon ikiye bölündü. Bir tarafta Jonathan Glazer'i alkışlayan, ona destekte bulunan açıklamalar yapan insanlar, diğer tarafta ise açıklaması nedeniyle onu alkışlayanları eleştirenler vardı.

Swann Arlaud ve Milo Machado- Graner, Oscar törenine Filistin bayraklı rozetle, Ramy Youssef, Mark Ruffalo, Billie Eilish ve Finneas O'Connell de Gazze'de ateşkesi sembolize eden kırmızı rozetlerle geldi. Hollywood oyuncusu ve komedyen Ramy Youssef, kırmızı halıda Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunarak "Bu aslında evrensel bir mesaj: Çocukları öldürmeyi bırakın" dedi.

ÜNLÜ OYUNCUDAN ZULME TEPKİ



Ünlü oyuncu Mark Ruffalo, 7 Ekim'den beri bulunduğu her ortamda Filistin halkının yaşadığı zulme değiniyor. Konuşmalarında ateşkes çağrısı yapan Ruffalo, onların birer kimlikleri olduğuna, Filistinli olduklarına, bina ya da bir eşya olmadıklarına vurgu yapıyor. İsrail'in Gazze Şeridi'nde aylardır
sürdürdüğü acımasız saldırılar nedeniyle can kaybının giderek artması ve göç etmek zorunda kalan binlerce Filistinli ile ilgili "Bugün Filistinlilere sunulan seçenek; 'çölde ya da evinizde ölün" ifadelerini İçeren sosyal medya paylaşımında bulundu.

DOĞU DEMİRKOL'DAN FILISTIN'E DESTEK

Komedyen Doğu Demirkol, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Refah'ta sivillerin kaldığı çadır kenti bombalamasının ardından Instagram hesabından yaptığı açıklamada bu yaz gerçekleştireceği tüm açık hava gösterilerinin gelirlerini Filistin'e bağışlayacağını duyurdu.

MACKLEMORE'DAN FİLİSTİN ŞARKISI



Amerikalı rap sanatçısı Macklemore, aylardır üniversitelerde İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırıma karşı protestolara katılan öğrencilere destek amacıyla "Hind's hall" isimli bir şarkı çıkardı. Şarkının ismi Gazze'de yardım beklediği sırada arabada mahsur kalan ve ailesiyle birlikte İsrail saldırılarında hayatını kaybeden altı yaşındaki Hind Rajan'ın isminden ve Filistin için destek protestolarının yapıldığı Colombia Üniversitesi'nin Hamilton Hall binasından geliyor. Macklemore, şarkısında sosyal medyadaki Filistin sansürüne, ABD hükümetinin soykırımda parmağı olduğuna, müzik endüstrisinin sessizliğine değiniyor. ABD'li şarkıcı, şarkının tüm gelirinin UNRWA'ya (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı) bağışlanacağını duyurdu.

YEŞİL SAHALARDAN GAZZELİ ÇOCUKLARA DESTEK

Galatasaray'ın milli futbolcusu Kerem Aktürkoğlu, sosyal medya hesaplarında Filistin halkının yok edilişine sessiz kalınmasına tepki göstererek Gazze'de ateşkes için çağrıda bulundu. Aktürkoğlu, Manchester United maçında attığı gol sonrası yaptığı açıklamada ise "Bu attığım golü, umut ve barış dolu bir geleceğe sahip olmayı hak eden Filistin'deki tüm çocuklara armağan ediyorum" dedi. Galatasaray'ın şampiyonluk kutlamalarında ise sahneye kefiye ile çıkan futbolcu, Faslı takım arkadaşı Hakim Ziyech ile Filistin bayrağı açarak desteğini tekrar gösterdi.

BAYÜLGEN: "YAŞASIN FİLİSTİN VE KAHROLSUN SOYKIRIM DİYE BAĞIRMALIYIZ"

Geçtiğimiz aralık ayında "Gazze İçin Ben de Oradayım" konserine katılan Okan Bayülgen Filistin için sesimizi yükseltmemiz gerektiğini belirterek, "Şarkı söylemek lazım, haykırmak lazım, paylaşmak lazım ve gündemden hiç düşürmemek lazım. Yaşasın hayat, yaşasın çocuklar, yaşasın Filistin" çağrısında bulundu Geçtiğimiz günlerde de sanatçıların Gazze için ses çıkartması, Filistin için birleşilmesi ve sokaklara çıkılması gerektiğine vurgu yapan Bayülgen, "Yaşasın Filistin ve kahrolsun soykırım diye bağırmalıyız" açıklamasını yaptı.

BİZE ULAŞIN