Birol Biçer: DÜNYADAN PORTRELER/ HABERLER

DÜNYADAN PORTRELER/ HABERLER
Giriş Tarihi: 2.2.2023 14:41 Son Güncelleme: 2.2.2023 14:41

VATİKAN

JORGE MARIO BERGOGLIO

HRİSTİYANLARIN RUHANİ LİDERİNİN BAR FEDAİSİ OLARAK PORTRESİ

Katoliklerin ruhani lideri Jorge Mario Bergoglio ya da Papa Francis geçmişi hakkında hiçbir şeyi saklamaya çalışmadığı gibi en uçuk yönlerini bile ara sıra açıklamaktan zevk alıyor. Futbol ve dans tutkusu, San Lorenzo takımı taraftarlığı ya da gençliğindeki aşk hikâyeleri bunlardan sadece bir kısmı. Aslında Katolikler Papa Francis'in geçmişi konusunda şaşırmaya alışkın olsalar da, son aktarılan bilgilerle bir kez daha şaşırmaktan geri kalmadılar. Zira buna göre Papa Francis henüz rahip olmadığı gençlik günlerinde bar fedailiği yapmış. Amerikan Katolik Haber Servisi'ne göre son olarak Aziz Kiril Kilisesi'ni ziyaret eden papa kendini günah çıkarma oyununa kaptırdı ve kilisedeki vaazında cemaatine gençliğinde kimya alanındaki eğitimini karşılamak Córdoba'daki sefil bir gece kulübünde fedai olarak görev yaptığını açıkladı. Bu kadarla da kalmayıp yine harçlığını çıkarmak üzere bazı firmalarda temizlikçilik yaptığını hatta tıbbi ürün testlerinde denek olduğunu dahi ifşa etti. Renkli adam vesselam…

BURKINA FASO

EL HADİ (HACI) SALİFOU
BAOBABLARI ÇEVRECİLER DEĞİL BU ÇİFTÇİ KURTARIYOR

Afrika'da hayat ağacı olarak kabul edilen, hem gıda kaynağı, hem de su deposu olarak kullanılan baobab ağacı yok olmanın eşiğine gelmişti. Baobabın yerel kabileler için hayati önemini fark eden bir çiftçi sonunda kendini bu ağacı korumaya ve yetiştirmeye adadı. Bugün 79 yaşında olan çiftçi El Hadj (Hacı) Salifou Ouédraogo bundan 54 yıl önce sahip olduğu toprakları baobab ağacı yetiştirmeye hasretti. Sağdan soldan topladığı baobab tohumlarıyla işe koyulan çiftçi sonunda ağaçları büyütmeyi başardı. Yaşadığı Banwa bölgesinde bugüne dek tam 35 bin baobab fidanı yetiştiren Burkina Fasolu Müslüman çiftçi bu ağaçları 100 hektarlık bir alana yaymayı da başardı. Bugün Burkina Faso dışında Mali, Fildişi Sahili ve Senegal'e kadar birçok yetiştiriciye baobab tohumları ve bitkileri sağlıyor. 79'luk Hacı Salifou "baobab ağaçları kurtarılmalı" diyerek sloganlar atan, STK'lar kuran, belgeseller çeken ama fiilen bir şey yapmayı akıl edemeyenler için adeta bir ders oldu.

ABD

SHENG TAO


LAOS ASILLI MÜLTECİ KIZININ BÜYÜK BAŞARISI

Mülteciler tüm dünyada hala bir sorun belki ama Londra'ya belediye başkanı olan Pakistanlı, İngiltere'ye başbakan olan Hintli gibi örnekler de var. ABD'nin California eyaletinin büyük şehirlerinden San Fransico'ya bağlı 400 bin nüfuslu Oakland'ın yeni seçilen belediye başkanı da bu örneklerden sonuncusu. ABD'ye iltica etmiş Laoslu Hmong halkından bir ailenin çocuğu olan Sheng Tao'nun çok küçük ve ezilmiş bir azınlığın mensubu olarak böyle büyük bir şehrin yönetimine seçilmesi bir nevi mucize sayılabilir. Demokratlardan aday olarak seçimi kazanan Sheng Tao şimdi önemli bir şehri yönetiyor olabilir ama oldukça zorlu bir geçmişten geliyor. Bugün 37 yaşında olan Tao daha 15 yıl öncesine kadar yeni doğmuş bebeğiyle bir otomobilde yaşamak zorunda kalan bir evsizdi. Ama azmi ve talihi onu bugün Oakland'ın gördüğü en genç belediye başkanı ve ABD'de bir şehri yöneten ilkHmong kadını yaptı. Oakland'ın anahtarı artık bu kadının elinde ancak onun ke ndi evi bile yok; hala kiracı olarak oturuyor.

ABD- AVRUPA BİRLİĞİ

GIDA İSRAFININ LİDERLERİ

Rapor ve tahminlere göre dünya ölçeğinde üretilen tüm gıdanın üçte biri israfa kurban gidiyor. Bu oran 1,3 milyar ton gıdanın çöpe gittiği anlamına geliyor. Bu israfın ekonomik açıdan ifadesi ise 1 trilyon dolara denk geliyor. Bir başka deyişle tüketim çılgınlığı madalyonunun diğer yüzünde ise israf furyası yer alıyor. Her ülke gıda israfından az ya da çok muzdarip olsa da bu alanın da şampiyonları var. Gıda israfı sıralamasında tartışmasız lider toplum ise ABD'liler. İstatistiklere göre bu ülkede besinlerin tam yüzde 43'ü israf ediliyor. Save Food adlı örgüte göre ABD'de çekirdek aile başına yıllık gıda kaybı 1500 dolar. Yani her yıl 140 milyon dolar değerindeki 36 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor. İkinci sıradaki Avrupa Birliği'nde ise yıllık 98 milyar avro değerindeki 47 milyon ton gıda israfa ediliyor. Kısıtlı verilere rağmen Çin'in yıllık besin israfı 18 milyon tonu buluyor. Avustralya 12,4 milyar avro değerindeki 7,3 milyon ton gıda ile bunları izliyor. Bunların ardındansa 11,7 milyar avroyu bulan 4,5 milyon ton besin israfıyla Birleşik Krallık geliyor.

KÜRESEL

LÜKS TÜKETİM NE SALGIN NE DE ENFLASYON DİNLİYOR

Özellikle son iki yıldır salgınla birlikte enflasyon pek çok sektörü olumsuz etkiledi. Ancak bir sektör var ki pandemi de enflasyon da ona vız gelip tırıs gidiyor. Lüks markaların satışlarından söz ediyoruz. Çin'deki müşteri kitlesinde yaşanan lüks alışveriş düşüklüğüne rağmen hemen hemen tüm lüks markalar bütün bölgelerde bu yıl satış ve karlarında önemli bir büyüme yakaladılar. Özellikle ABD ve Avrupa'da, fiyatlarını yükseltmelerine rağmen müşteri kaybetmedikleri gibi aksine yenilerini kazandılar. LVMH, Kering, Hermès, L'Oréal, Prada, Yves Saint Laurent, Moncler, Gucci gibi moda öncüsü lüks ürünler üreten gruplar 2022 ortalarında yüzde 30'lara varan satış yükselmeleri açıkladılar. Haliyle kârları da bu oranlarda artış gösterdi. Bu lüks gruplardan birinin portföy yöneticisine göre "Enflasyon ya da salgına rağmen talep de azalma söz konusu değil. Zira müşteri profili enflasyondan, resesyondan, istihdamın azalmasından endişe duymayan varlıklı kesimlerden oluşuyor."

KÜRESEL

LÜKS PAZARININ ANA MÜŞTERİSİ Y VE Z KUŞAĞI

Lüks ürünler pazarı 200 yılında 43 milyar avroluk genişliğe sahipti. Bu rakam 2021'de 130 milyar avroya yükselmiş durumda. Lüks markaların müşterileri yakın zamana kadar yaşını başını almış varlıklı insanlar olarak biliniyordu. Bu markaların reklamları da belli bir yaşın üzerini hedefliyordu. Ama medya ve sosyal medya, müzik, sinema ve tv vasıtasıyla lüks tüketime yönlendirilen genç nesiller artık yaşlı kuşakları bu alanda sollamış görünüyorlar. Örneğin Bain & Co. adlı şirketin araştırmasına göre 2019 yılı verilerine göre Kuzey Amerika kıtasında lüks ürünlerin müşterilerinin yüzde 40'ını, dünya genelinde ise yüzde 44'ünü artık Y ve Z kuşağı denilen zamaneler teşkil ediyor. Aynı araştırma 2025 yılına kadar bu iki neslin lüks pazarının müşterilerinin yüzde 70'ini oluşturacağını öngörüyor. Genç nesillerin lüks tutkusunun zirve yaptığı ülkelerden biri ise Çin… BCG ve Tencent'in araştırmasına göre yaşlı kuşakların daha tutumlu olduğu Çin'de lüks ürün pazarı müşterilerinin üçte ikisini 35 yaş altındakiler oluşturuyor. Aynı ülkede sadece geçen yıl satılan lüks ürünlerin yarısını da 1990 sonrası doğumlular almış görünüyor.

İSRAİL

EVANJELİSTLER İSRAİL'İ YEŞİLLENDİRMENİN PEŞİNDE

İşte size çevre dostu bir haber (!): Greening Israel (İsrail'i Yeşillendirme Hareketi) işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren bir Amerikan
evanjelik örgütü. Hiç üşenmeden ABD'den Ortadoğu'ya gelen bu örgüt "tamamen çevreci" niyetlerle çorak toprakları yeşillendirerek daha yaşanılabilir kılmak için hizmet ediyor. Ne var ki ağaçlandırmak istedikleri topraklar İsrailliler tarafından işgal edilerek kolonize edilen Filistin toprakları. Üstelik bu işi işgalci Yahudi yerleşimcilerin yardımıyla ve İsrail askeri yetkililerinin zımni korumasıyla yürütüyorlar. Evanjelist Hristiyan Amerikalıların Yahudi işgalci yerleşimcilere daha yaşanılabilir ortam sunmak için yürüttükleri bu proje Batı Şeria'nın dağlarına ve tepelerine yüzbinlerce ağaç dikilmesini hedefliyor ve bu amaçla şimdiden hayli yol katetmiş görünüyorlar. Bu projenin temelinde ise 2007 yılında Amerikalı evanjelikler tarafından kurulan Ha
yovel adlı örgüt yer alıyor. Bu örgüt, işgalci İsrail Devleti, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Ürdün'ü kapsayan "Büyük İsrail" ideolojisini paylaşıyor. İşte bu sıra dışı bir çevreci hareket!

BİZE ULAŞIN