Lacivert Yazı İşleri: 4. DÜNYA GÖÇEBE OYUNLARI BAŞLIYOR!

4. DÜNYA GÖÇEBE OYUNLARI BAŞLIYOR!
Giriş Tarihi: 26.9.2022 14:15 Son Güncelleme: 26.9.2022 15:27
Bir süredir ilgililerinin büyük bir merakla takip ettiği Dünya Göçebe Oyunları’nın 4’üncüsü bu yıl 29 Eylül – 02 Ekim 2022 tarihleri arasında Bursa’nın İznik ilçesinde düzenleniyor. Atlı oyunlardan ulusal güreşlere, geleneksel okçuluk dallarına kadar birbirinden güzel müsabakalara imza atacak oyunlara 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcu katılacak. Önümüzdeki günlerde başlayacak 4. Dünya Göçebe Oyunları’nın tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi ve bu seneki oyunlara dair de merakları artırdı. Toplantıda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, “4’üncü Dünya Göçebe Oyunları’nın, oyunlar tarihinde bir milat olacağını” söyledi. Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da yaptığı konuşmada, “Geleneksel sporların dünyada güçlenmesi için önemli bir mesafe kat ettiklerini” belirtti. Bursa İznik’te 29 Eylül-2 Ekim tarihlerinde geçekleştirilecek 4. Dünya Göçebe Oyunları’nın tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Fatih Belediyesi Çatladıkapı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıya Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, 4. Dünya Göçebe Oyunları Komite Başkanı Hakan Kazancı, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bünyamin Bozgeyik ve Dünya Göçebe Oyunları Komite Başkan Yardımcısı Hadi Turus katıldı.

3 BİNDEN FAZLA SPORCU KATILIYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hakan Kazancı, "İlki 2014 yılında Kırgızistan'da düzenlenen ve dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonu olan Dünya Göçebe Oyunları'nın 4'üncüsünü ülkemizin mavi incisi İznik'te düzenleyeceğiz. Spordan sanata, gastronomiden geleneksel spor deneyimlerine dek pek çok etkinliği içerisinde barındıran Dünya Göçebe Oyunları her şeyden önce; kültürel ve tarihi mirası korumayı ve yaygınlaştırmayı, kültürlerarası iletişimi, dostluk ve uyumu güçlendirmeyi, geleneksel oyunları ve yarışmaları dünya çapında yaygınlaştırmayı ve teşvik etmeyi amaçlıyor. 102 ülkeden yaklaşık 3 binden fazla sporcunun katılacağı 4'üncü Dünya Göçebe Oyunları'nda geçmişten günümüze uzanan farklı geleneksel sporlar sergilenecek. Özel oluşturulan spor alanları çeşitli ve renkli müsabakalara ev sahipliği yapacak. Özellikle atlı oyunlar, ulusal güreşler, geleneksel okçuluk dallarında birbirinden güzel müsabakalar izleyeceğiz. Bu geleneksel oyunların yanı sıra 40'tan fazla oyun dalı da yer alacak. Dünya mutfaklarından çeşitli lezzetlere ev sahipliği yapan gastronomi etkinliğinde ise 20 ülkenin mutfağı, kendi ülkelerini temsilen en iyi aşçılar tarafından tanıtılacak. Bununla birlikte etkinlikler çerçevesinde el sanatları, sergi ve atölyelerimiz olacak" dedi.

ERDOĞAN: GELENEKSEL SPORLAR GÜÇLENİYOR

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da yaptığı konuşmada, Dünya Etnospor Konfederasyonu ve Türk Devletler Teşkilatı işbirliği ile bu günlere gelen, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın himayesinde 4'üncüsü gerçekleşecek olan Dünya Göçebe Oyunları'nın önemli hatırlatma dönemine girdiğini söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: "Dünya Göçebe Oyunları 2014'te ilk olarak Kırgızistan'da alınan kararla başladı. 2016 ve 2018 yıllarında yine Kırgızistan'da 2.'ncisi ve 3.'üncüsü gerçekleştirilen dünyanın en büyük organizasyonu. 2015 yılında kurulduğumuzdan beri destek verdik. Merkezimizi 2017 yılında Bişkek'ten İstanbul'a taşıdık. Kurulduğumuzdan bu zamana kadar en büyük çatı kuruluş olma özelliğimizi güçlendirdik. 5 tane Etnospor Forumu gerçekleştirdik. Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak ödüller verdik. Konuyla ilgili doktora bursları başlattık. 9 ülkeden akademisyen temsilcileriyle Akademik İcra Heyeti kurduk. Ülkemizde Geleneksel Spor Dalları Federasyonu sadece 1 tane varken şu anda 4 ayrı federasyon geleneksel sporları destekliyor. Özellikle Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu son 3 yılın en iyi ivmelenmesini yaşıyor. İnanıyorum ki ilerde dünyada kurulacak olan okçuluk çatı kuruluşunda da Türkiye'deki federasyonlar öncülük yapacaktır."

KASAPOĞLU: MİLAT OLACAK

Dünya Göçebe Oyunları için geri sayıma geçildiğini ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "İnşallah 7 günlük bir geri sayım başladı. İnşallah 7 gün sonra İznik'te bir arada olacağız. Dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonunu gerçekleştireceğiz" dedi. Bakan Kasapoğlu şöyle devam etti: "Geçtiğimiz aylarda Konya'da 55 İslam ülkesini bir araya getirdik. Bununla birlikte yine bu ay gerçekleşecek 4'üncü Dünya Göçebe Oyunları, oyunlar tarihinde milat olacak. Bundan sonra bu marka da yoluna daha güçlü devam edecek."

BİZE ULAŞIN