Birol Biçer: DÜNYADAN PORTRELER/ HABERLER

DÜNYADAN PORTRELER/ HABERLER
Giriş Tarihi: 27.09.2022 12:17 Son Güncelleme: 27.09.2022 12:26

PAKİSTAN NASIR DHILLONPAPINDER SINGH
PARÇALANMIŞ AİLELERİ BİR YOUTUBE KANALIYLA BİRLEŞTİRİYORLAR

1947 ağustos ayında Hindistan'ın ikiye bölünüp Pakistan'ın kurulmasıyla birlikte tarihin en büyük nüfus göçlerinden biri yaşandı. On milyonlarca Hindu ve Müslüman bölünen topraklarda göç etmek zorunda kalırken bir milyon kişi hayatını kaybetti. Birçok aile parçalanmaktan kurtulamadı. Aradan geçen 75 yılın ardından Nasır Dhillon ve Papinder Singh adlı biri Müslüman diğeri Sih olan iki arkadaş o zamandan bu yana birbirlerini kaybetmiş kardeş ve akrabaları bir araya getirmek için kolları sıvadılar ve bir YouTube kanalı açtılar. Punjabi Lehar adlı kanallarında iki ülke ayrılırken ailelerini kaybedenlerden hayatta kalanların videolarını yayınlamaya başladılar. Bu videolar iki ülkede büyük ilgi gördü; 600 bin aboneye ve 100 milyon izlenmeye ulaştı ve kısa sürede sosyal medyanın mucizesi kendini gösterdi; videolar sayesinde birçok parçalanmış ailenin fertleri kayıp akrabalarını hatta öz kardeşlerini bile bulmaya başladılar.

HOLLANDA STIJN VAN SCHAIK
SANAL ÂLEMİN DİJİTAL DR. FAUST'U

Metaverse'de dijital arsa, dijital sanat eseri, dijital yat satışlarına şahit olduk. Ama 21 yaşındaki Hollandalı güzel sanatlar öğrencisi Stijn van Schaik daha yolun başında işi çok farklı bir seviyeye çıkardı ve resmen ruhunu satışa çıkardı. Çıkarmakla kalmadı, derhal bir de alıcı buldu. Bir maddenin bile mevcut bulunmadığı dijital ortamda ruh nasıl satılır ki demeyin lütfen. Zira her şeyin sanal olarak temsil edildiği Metaverse'de satılan bu gencin ruhu da sanal bir objeden başka bir şey değildi. Hollandalı genç "Stinus'un Ruhu" adını verdiği ve kendi ruhunu temsil eden eserini NFT olarak blokzincire yükledi ve alıcı bularak tam 350 dolara satmış oldu. Bu işe NFT farkındalığını artırmak için başvuran genç sanatçının ruhunu NFT olarak satın alan kişi ise ondan daha uyanık çıktı ve sanal âlemde satılan ilk ruhu yeniden satışa çıkararak bir de 3,5 milyon dolar fiyat biçti. Dijital
ortamları "ruhsuz" bulanlara önemle duyurulur.

ABD ANDREW BOSWORTH ŞİMDİDEN "METAVERSE'ÜN KRALI" OLARAK ANILMAYA BAŞLADI

Adını Meta olarak değiştiren ve büyük ölçüde Metaverse projesine odaklanan Facebook'un patronu Mark Zuckerberg daima ön planda gelse de, Metaverse'e geçişin yol haritasını hazırlayanların başında Andrew Bosworth geliyor. 2004 yılında Harvard Üniversitesi'nden bilgisayar teknolojileri alanından mezun olan, 2006 yılında Facebook'a katılan ve 2017'de artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik alanında çalışan ve Reality Labs'ı kuran Bosworth bu yıl da Meta'nın teknoloji direktörlüğünü yürütmeye başladı. Andrew Bosworth tamamen Meta'nın Metaverse projesinin odağında. Öyle ki ona şimdiden "Metaverse'ün kralı" lakabını verenler bile var. Ancak Bosworth'un bu yakıştırmadan daha fazla önemsediği bir misyonu var; asıl hedefinin "akıllı telefonlar sonrası çağını hazırlamak" olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bu, sürükleyici ve davetkâr bir alanda birbirleriyle iletişim kurabilecek olan gezegenimizin sakinleri için ileriye doğru büyük bir adım olacak."

BREZİLYA YAPIŞIK İKİZLER SANAL GERÇEKLİK SAYESİNDE UZAKTAN AYRILDI

Adının sanal olduğuna bakıp tamamen yokmuş gibi değerlendirmemek gerek zira sanal gerçeklik bildiğimiz insanların hayatlarını ziyadesiyle değiştirebiliyor. Muhtemelen sanal gerçekliğin hayatlarını en fazla değiştirdiği kimselerin başında da uzun süredir Rio de Janeiro'da bir hastanede tedavi gören Siyam ikizleri geliyor. Kafatasları birbirine yapışık olan 3,5 yaşındaki ikiz erkek çocukları Arthur ve Bernardo Lima'yı birbirinden ayırmak için son derece hassas bir ameliyatlar dizisi gerçekleştiren nörolog cerrah Gabriel Mufarrej yönetimindeki ekibin bu işi başarmalarındaki kilit unsurlardan biri sanal gerçeklikten yararlanmaları oldu. Ameliyat öncesinde ikizlerin anatomilerini modelleyen ve dijital olarak yeniden oluşturan ekip nihayetinde tam 9 ayrı cerrahi operasyonla onları ayırmayı başardı ve sevinçlerini şöyle ifade etti: "Önceleri kimse onların yaşayabileceğini sanmıyordu. Her ikisinin de canlı olarak ayrılmış olmaları tarihi bir an oldu."

HİNDİSTAN SANAL ÂLEMDE HİNT USULÜ DÜĞÜN

Hintli Dinesh Sivakumar Padmavathi ve Janaganandhini Ramaswamy'nin Metaverse'de düzenledikleri görkemli düğün tüm dünyada büyük yankı buldu. 25 yaşındaki Dinesh Padavathi nişanlısına sıra dışı bir jestte bulunmak istiyordu; bir video klipten esinlenerek dijital ortamda bir düğün töreni yapmaya karar verdi. Nişanlısı ve ailesinden de olumlu karşılık bulunca doğruca Metaverse nikâh salonunun (işin esprisi) yolunu tuttu. Tamil Nadu eyaletinde düzenledikleri sanal düğün törenine onlar kendi avatarlarıyla katılırken, Hindistan dışında dünyanın farklı yerlerinden tam 3 bin davetli
de avatarlarıyla onlara eşlik etti. Bunda şüphesiz gelinin merhum babasının da bir avatar vasıtasıyla düğünde temsil ettirilmesinin payı büyüktü. Bundan sonra Metaverse'de avatarlı düğünlere hazır olun derim zira salon masrafı büyük ölçüde azalacak. Buna karşılık avatarlar için tasarlanacak dijital kıyafetlere ve dijital takıların masraflarına da hazır olmak gerekiyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ GÖKDELENLER ŞEHRİNE DÜNYANIN EN BÜYÜK DİKEY ÇİFTLİĞİ

Yeni teknolojiler her şeyi değiştiriyor, bundan en geleneksel sektörlerden biri olan tarım da nasipleniyor. Her yanında dünyanın en büyük gökdelenlerinin, en teknolojik yapılarının mantar gibi bittiği çöl ortasında bir teknoloji vahası gibi duran Dubai de kendine uygun tarımı teknolojide bulmuş gibi: Dünyanın en büyük dikey çiftliğini kurarak. Bustanica adlı firmanın üç katlı olarak inşa ettiği ve 27 ayrı tarım salonudan oluşan 30 bin metrekare alanlı dikey çiftliğinin şu an için dünyanın en büyüğü olduğu söyleniyor. Yıllık bin ton ürün alabilecek şekilde tasarlanan bu dev dikey tarım
tesisinde şimdilik dört farklı sebze türünden aynı anda 1,1 milyon bitki yetiştiriliyor. Sebzelerin tarım ilacı kullanılmadan steril bir ortamda yetiştirilmeleri ve ön yıkamaya gerek kalmadan tüketime hazır hale gelmeleri de bir başka özelliği. Bu teknolojik tarım tesisinin çöl ortamına en uygun özelliği ise su kullanımında geleneksel tarıma göre yüzde 95 daha tasarruflu olması.

FRANSA SANAL DÜNYAYA HAZIRLANMAK İÇİN GERÇEK OKUL:METAVERSE KOLEJİ

Metaverse denilen dijital evrenlerle yakın bir gelecekte birçok faaliyetin dijital ortamlara kayma fikri klasik kurumları da değiştirecek gibi görünüyor. Şimdiden birçok üniversite sanal kampüsler kurmaya başladı bile. Dahası bu teknolojiye en kısa sürede hâkim olmak isteyen Çin'de Tsinghua Üniversitesi ilk Metaverse laboratuvarını kurdu. 2014 yılında Dijital Kolej adlı bir eğitim kurumu kurulmasına rağmen bu yeni treni kaçırmak istemeyen Fransa'da ise bu alana yönelik eğitim faaliyetleri öncelenerek kısa süre içerisinde bir Metaverse Koleji kurulma çalışmalarına başladı. Paris'in La Défense semtinde bu yılın ekim ayında açılması öngörülen kolejin gençlere gerçek ile sanal arasında bir hayata hazırlık eğitimi vermesi planlanıyor. Okulun müfredatı da kendine özgü olacak haliyle: Yapa zekâ eğitimi, NFT, blokzincir, 3 boyutlu modelleme, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları tasarımı ve kodlanması.

BİZE ULAŞIN