Eda Dikmen: MİLYONLARCA VİCDAN FİLİSTİN İÇİN SOKAKLARDA

MİLYONLARCA VİCDAN FİLİSTİN İÇİN SOKAKLARDA
Giriş Tarihi: 24.1.2024 11:03 Son Güncelleme: 24.1.2024 11:11
Eda Dikmen SAYI:107
İşgalci İsrail devleti Gazze’de çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden okulları, hastaneleri ve sivil tüm alanları vuruyor. Bir yandan da bölgede halkın su, elektrik ve yakıt gibi insani ihtiyaçlarını keserek sürgün ve soykırım zemini hazırlıyor. Vicdanları kıvrandıran bu acımasız saldırganlık, devletler göz yumsa da dünyanın dört bir yanından halkların tepkisini çekiyor, isyan eden kitleler meydanları dolduruyor. İngiltere’den ABD’ye, Almanya’dan Fransa’ya, İskoçya’dan Belçika’ya, Cezayir’den Kanada’ya kadar birçok farklı ülkeden, dinden, ırktan insan Gazze için eylemler, mitingler düzenliyor, boykotlar başlatıyor, sosyal medya paylaşımlarıyla protestoda bulunuyor. Özellikle İsrail’in en büyük destekçilerinden ABD ve Batılı ülkelerin Filistin’e destek gösterilerini yasakladığı bir ortamda sosyal medyada örgütlenen yüz binlerce insan Filistin’e destek için sokaklara çıkıyor.

TÜRKİYE

İNSANLIĞA DAVET İÇİN İNSAN ZİNCİRİ

Filistin İnisiyatifi Platformu tarafından işgalci İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek amacıyla 12 Kasım'da İstanbul, Ankara, Kocaeli, Konya ve Gaziantep başta olmak üzere birçok şehirde "El Ele Gazze Şeridi" eylemi düzenlendi. İstanbul'daki eylemde 3,5 kilometrelik insan zinciri oluşturuldu ve insan zinciri Edirnekapı'dan Sultanahmet'e kadar uzadı. Ülkenin birçok şehrinde katılımcılar, Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail aleyhine dövizler taşıyarak Filistin'e destek verdiler. "El ele" eylemleri, Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından hayatını kaybeden Filistinliler için dua edilmesiyle son buldu.

İSRAİL'IN KATLETTİĞİ ÇOCUKLARIN SESİ OLMAK

Yeryüzü Çocukları Derneği öncülüğünde 21 Ekim'de işgalci İsrail tarafından katledilen çocukların sesi olmak için İsrail'in İstanbul'daki Başkonsolosluğu önüne oyuncak bırakma eylemi gerçekleşti. Başkonsolosluk önünde ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla gelen gruptakiler, İsrail aleyhine sloganlar atarken, Filistinli çocuklar için dayanışma ve sevgi mesajları da iletti.

"KAHVE PARALARI GAZZELİ BEBEKLERE ÖLÜM OLARAK GİDİYOR"

İsrail'i destekleyen firmaların başında gelen Starbucks'ı boykot etmek amacıyla Bekir Develi, 9 Kasım'da İstanbul'daki bir Starbucks şubesine gitti. Mağazaya bluetooth hoparlörler yerleştiren Develi, sonrasında kafede oturanlara hoparlörlerden bir ses kaydı dinletti: "Değerli misafirler, hepinize merhabalar. Sizler için küçük bir hatırlatma mesajımız var. Şu anda bu kuruma ödediğiniz paralar Gazzeli bebeklere bomba, kan ve ölüm olarak gitmektedir. Duyarlılığınız için teşekkürler" ifadeleriyle İsrail'in katliamlarına dikkat çekti.

"GAZZE'DE SOYKIRIM VAR, DİRENİŞE DEVAM"

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek için Filistinli Kadınlarla Dayanışma İnisiyatifi tarafından 1 Kasım'da Sultanahmet Meydanı'nda 15 günlük sessiz oturma eylemi gerçekleştirildi. 89 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği bu eyleme binlerce gönüllü de katıldı. Ellerinde Türk ve Filistin bayrakları sallayan kadınlar, Türkçe, İngilizce, Arapça ve İbranice "Gazze'de soykırım var", "Kudüs'e selam, direnişe devam" gibi yazılı dövizler taşıdılar.

MİLLİ ÖDEME YÖNTEMİ "TROY'A GEÇELİM"

Sosyal medyada kullanıcılarının örgütlenmesiyle ABD menşeli ödeme sistemleri yerine yerli ödeme aracı "TROY'a Geçelim" kampanyası başlatıldı. Boykot kampanyasıyla birlikte birçok kişi Filistin'de yaşanan zulme arka çıkan ve sessiz kalan ülkelere ait olan Visa ve Mastercard ödeme yöntemlerini kullanmak yerine milli ödeme yöntemi TROY'a geçmeye başladı.

ABD

RAP'ÇİNİN "ZULME SES ÇIKAR" ÇAĞRISI

12 Kasım'da verdiği konsere Filistin direnişinin sembolü olan kefiye ile sahneye çıkan ABD'li rap'çi Redveil, insan olduğunu hisseden herkesin İsrail zulmüne ses çıkarması gerektiğine değindi. İsrail'in Filistin'e yaşattığı zulümde 5 binden fazla çocuğun katledildiğini unutmayan Redveil, arkasındaki ekrana henüz 4 yaşına gelmeden İsrail saldırılarında öldürülen çocukların isimlerinin olduğu listeyi yansıttı.

"KİMSENIN UMURUNDA DEĞİL AMA BİZİM UMURUMUZDA"

Gazze'de her gün İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altında yaşamaya çalışan akranları için New Yorklu çocuklar 17 Kasım'da ebeveynleri eşliğinde Filistin'e destek yürüyüşü düzenlediler ve bu kapsamda tek tek mikrofonu ellerine alarak konuşma yaptılar. Çocuklar, "Her gün binlerce insan ölüyor. Çocuklar her gün sıradakinin kendileri olup olmadığını merak ediyor. Bu durum Amerika'nın, Kanada'nın umurunda değil. Kimsenin umurunda değil ama bizim umurumuzda" diyerek "Nehirden denize kadar Filistin özgür olacak" sloganını haykırdılar.

İSRAİL YANLISI HABER POLİTİKALARINA TEPKİ EYLEMİ

ABD'de medya çalışanları, 10 Kasım'da İsrail yanlısı haber politikasıyla tepki çeken New York Times'ın genel merkezinde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, New York Times'ı savaşla ilgili haberlerde İsrail'e karşı yanlı tutumunu ve haber politikasını protesto etti. "New York Crimes" (New York Savaş Suçları) yazılı pankart açan protestocular, Gazze'de öldürülen gazetecilerin ve sivillerin isimlerini okudu.

ÖLDÜRÜLEN FİLİSTİNLİLERİN İSİMLERİNİ YAZDILAR



Harvard Üniversitesi öğrencileri 7 Ekim'den bu yana Filistin'e desteklerini gösteren eylemlerde bulunuyorlar. Öğrenciler bu sefer de 10 Kasım'da 108 yıllık tarihi Widener Kütüphanesi'nin önüne uzun beyaz bir çarşaf sererek İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin isimlerini yazdılar. NBA takımlarından Dallas Mavericks'te forma giyen Amerikalı basketbolcu Kyrie Irving, Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek
için basın toplantısına kefiyeve bileğinde Filistin bayrağının renklerinde bileklik takarak çıktı.

İNGİLTERE

YÜZ BİNLER LONDRA CADDELERİNDE


İsrail'e ihtiyaç duyduğu her konuda destek vermeye hazır ülkelerin başında gelen İngiltere'nin başkenti Londra'da yüz binlerce insan devlet yetkililerinin yürüyüşleri eleştirmesine rağmen Filistin için 11 Kasım'da 5. kez sokaklara indi. Hyde Park'ta gerçekleşen ve polise göre 300 bin kişinin katıldığı eylemde derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısı yapıldı.


SADECE MÜZİSYEN DEĞİL, YÜREKLİ BİR ADAM: ROGER WATERS

Geçmiş yıllarda da İsrail'in Filistin'e karşı zulmüne sessiz kalmayan Rock müzik grubu Pink Floyd'un solisti Roger Waters, 11 Ekim'de verdiği bir konserde Filistin bayrağı açtı. Sosyal medya hesaplarında da paylaştığı videoda "İsrail beni de rejimine karşı tehdit olarak görüyor. İsrail'le son nefesime kadar mücadele edeceğim. 2006'da Filistin'e gidip yaşananları gördükten sonra benim için her şey değişti" ifadelerini kullandı.

İSRAİL'IN ASKERİ TEDARİKÇİSİNE BASKIN

İngiltere'de bir grup, 9 Kasım'da İsrail ordusuna askeri malzeme desteği verdiği gerekçesiyle Fransız savunma ve güvenlik şirketi Thales'in Londra'daki merkez binasındaki camları kırmızıya boyadıktan sonra Filistin bayrağı açtı. Grup, X hesaplarında yaptıkları açıklamada bu eylem sayesinde "İsrail'in askeri tedarik zincirindeki ölümcül bir halka kesintiye uğradı" açıklamasında bulundu.

"EY BBC, ELLERİNİZDE FİLİSTİNLİLERİN KANI VAR!"

14 Ekim'de İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Gazze'de yaşanan katliama karşı kullandığı haber dili ve yanlı tutum nedeniyle medya kuruluşunun duvarları bir grup tarafından kırmıza boyandı. Eylemi üstlenen Palestine Action grubu, BBC'nin İsrail'in savaş suçlarına rıza gösterdiğine dikkat çekerek, "Ellerinizde Filistinlilerin kanı var" ifadesini kullandı.

İSKOÇYA

KULÜP YÖNETİCİLERİ DEĞİL AMA TARAFTARI ADAM ÇIKTI

Katliamcı İsrail saldırıları sonrası İskoç takımı Celtic taraftarları, Filistin bayrağı, afiş ve marşlarla Filistin'e desteklerini gösteriyorlar. Ancak bu destekleri kulüp yetkilileri ve UEFA yönetimi tarafından hoş karşılanmıyor. Geçtiğimiz günlerde Celtic taraftarları, Atletico Madrid maçında stadyuma Filistin bayraklarıyla giremedi. Ancak UEFA'nın yasak k ararından haberdar olan taraftarlar bu durum için önceden hazırlığını yapmıştı. Stadyuma kırmızı, yeşil, siyah ve beyaz renklerde giyindikleri kıyafetlerle gelen taraftarlar tribünde Filistin bayrağı koreografisi yaptı.

FRANSA

"KATİL İSRAİL, MACRON SUÇ ORTAĞI"



18 Kasım'da Başkent Paris'te vatandaşlar kötü hava şartlarına rağmen Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanması için gösteri düzenlendi. Gösteri boyunca özellikle Cumhurbaşkanı Macron'un İsrail'e desteği eleştirildi. Göstericiler, ellerinde "Katil İsrail, Macron Suç Ortağı" yazılı döviz taşıyarak "Tek Bir Çözüm: Boykot ve Yaptırım" ve "Bu Çatışma Değil, Bu Soykırım" sloganları attı.


BENZEMA'NIN KADIN-ÇOCUK AYIRT ETMEYEN BOMBARDIMANLARA TEPKİSİ

Fransız futbolcu Karim Benzema, sosyal medya hesabında "Kadın ve çocuk ayırt etmeksizin haksız bombardımanların bir kez daha kurbanı olan Gazze sakinleri için dua ettiğini" paylaşmasının ardından Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin "Herkes onun Müslüman kardeşlerle bağlantılı olduğunu biliyor" iddiasında bulundu. Bouches-du-Rhone Senatörü Valerie Boyer, Darmanin'i destekledi ve Benzema'nın Fransa vatandaşlığının hatta Ballon d'Or ödülünün geri alınmasını teklif etti.

İSPANYA

TRİBÜNLER KANLI KEFENLERLE DOLDU

İspanya'nın La Liga takımlarından Real Sociedad taraftarları 8 Kasım'da Şampiyonlar Ligi maçında stadyuma kanlı kefen giyerek giriş yaptılar ve sonrasında Filistin bayrağı açarak İsrail'in Gazze'deki soykırımını protesto ettiler.

ÖĞRENCİLER SOKAKTA

Öğrenciler sokaklarda: "Filistinlilere karşı Siyonist soykırımı durdur!" sloganlarıyla İsrail'i protesto etti. İspanya'da 7 Ekim'den bu yana ikinci kez Filistin'e destek için lise ve üniversite öğrencileri, ders bırakma eylemi yaparak gösteriler düzenlediler. Ülke genelinde ders bırakan lise ve üniversite öğrencileri tıpkı 27 Ekim'deki gibi büyük kentlerin merkezlerinde 16 Kasım'da "Filistin halkına karşı Siyonist soykırımı durdur!" sloganıyla sokaklara çıktılar. Gösteride okunan manifestoda Gazze'de yaşananların vahşi bir soykırım olduğunu vurgulayarak, "İsrail cinayetleri, Avrupa'nın sponsorluğundadır. İspanyol hükümeti, Netanyahu rejimine silah göndermeyi ve finansmanı durdurmalıdır" denildi.

BOSNA HERSEK

BOSNALI SOYKIRIM MAĞDURLARINDAN GAZZELI MAĞDURLARA DESTEK


Başkent Saraybosna'da, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırılarına ve sivil katliamlarına dikkat çekmek amacıyla 19 Kasım'da tıp fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen gösteride hayatını kaybeden Filistinlilerin cansız bedenlerini temsilen yere kanlı örtüler serildi. Protesto sırasında kalabalığa seslenen Eldina Zolj Balenovic, Bosna savaşında çocuk olduğunu belirterek, "Ben de o zamanlar yıllarca uyuyamayan çocuklardan biriydim. Korkudan değil, açlık ve çaresizlikten uyuyamazdım. Uyuyamazdım çünkü sürekli neden bize yardım etmiyorlar derdim. Şimdi bir kez daha soruyorum neden Gazze'ye yardım etmiyorsunuz?" ifadeleriyle Gazze'deki insani krize dikkat çekti.

İTALYA

PİSA KULESİ'NDE FİLİSTİN BAYRAĞI

İtalya'da bir grup öğrenci 18 Kasım'da polis engellerini aşarak dünyaca ünlü Pisa Kulesi'nin tepesine Filistin bayrağı asıp, meşale yakarak işgalci İsrail'i protesto etti.

BELÇİKA

ABD ELÇİLİĞİ ÖNÜNDE BEYAZ KEFENLER



17 Kasım'da Başkent Brüksel'de ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Uluslararası Af Örgütü aktivistleri, İsrail'in katliamlarını destekleyen ABD'yi kınamak ve Gazze'de öldürülen sivilleri simgelemek için kefeni sembolize eden beyaz çarşafların altına uzanarak protesto düzenledi. Aktivistler, bu eylemle bir an önce ateşkes sağlanması için Amerikalı yetkililere İsrail üzerindeki güçlerini derhal kullanma çağrısında bulundu.

ÜRDÜN

MÜLTECİ KAMPININ ÇOCUKLARI GAZZELİ ÇOCUKLARIN YANINDA


Ürdün'ün kuzeyindeki İrbid kentinde, Filistinli mültecilerin kaldığı İrbid Mülteci Kampı'nda onlarca çocuk, ellerinde Gazze'de öldürülen çocukları simgeleyen içi doldurulmuş kefenler taşıdı. Gösteride çocuklar, "Biz Mülteci kampının çocukları, Gazze'yi kanımızla koruyacağız" gibi Gazze'ye destek sloganları attı.

AVUSTRALYA

"GAZZE'DE SOYKIRIMA HAYIR!"



Başkent Viyana'da İsrail'in Gazze'ye yönelik işgalinin son bulması için beyaz kıyafetlerine ve maskelerine kırmızı boyalar sıçratan, elinde temsili tabutlar taşıyan eylemciler "Gazze'de soykırıma hayır!" sloganları attılar.

ALMANYA

SİYONİSTLERE KUL KÖLE OLMAYAN ALMANLAR DA VAR

18 Kasım'da Başkent Berlin'de toplanan binlerce kişi "İsrail bombalıyor, Almanya ve ABD finanse ediyor" sloganlarıyla Gazze'deki saldırıların durdurulması yönünde çağrıda bulundular. Gösteriye katılan bir grup doktor ise, Gazze'de hastanelerin bombalanmasına ve sivillerin öldürülmesine dikkat çekme amacıyla bir süre ağızlarını kapatarak yürüdü.

NORVEÇ

KEFENLERE SARILAN NORVEÇLİLER


Norveçli aktivistler, başkent Oslo'daki Merkez Tren Garı'nda, Gazze'de öldürülen masumları temsilen kefenlere sarılarak eylem yaptı. Eylemciler, hemen ateşkes ilan edilmesi ve İsrail'in soykırım yapmasına izin verilmemesini istedi.

CEZAYİR

"GERÇEĞİ ÖLDÜREN MEDYA"YA GERÇEK MEDYA TEPKİSİ

Cezayir'de Arapça ve Fransızca yayın yapan 35 gazete aynı manşetle çıkarak, Batı medyasının taraflı yayın politikasını ve Gazze'de yaşananları görmezden gelmesine dikkat çekmek amacıyla Gazze'den bir fotoğrafla, "Gazze... Gerçeği öldüren medya" manşetiyle çıktı.

KANADA

SİYONİST DESTEKÇİSİ KAHVECİYE TEPKİ



7 Kasım'da Kanada'nın Toronto şehrinde İsrail'i protesto etmek için toplanan grubun içinden bir kişi İsrail'e desteğini belli eden Starbucks tabelasının üzerine çıkarak Filistin bayrağı astı. Bayrağın asıldığı sırada kalabalık grup "Starbucks'ı boykot et!" sloganı attı.

HOLLANDA

GRETA BU DEFA INSANLIĞI SAVUNDU

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, 13 Kasım'da Amsterdam'da 85 bin kişinin katıldığı İklim ve Adalet Yürüyüşü'nde "Sömürgeciliğe son, özgür Filistin" yazılı bir Filistin bayrağının altında yürüyerek sahneye çıktı. Thunberg, konuşmaya başlayacağı sırada sahneye atlayan bir kişi, Thunberg'den mikrofonu aldı "Buraya iklim mitingi için geldim, siyasi görüş için değil" dedi. Kitle tarafından tepki alan adam sahneden indirildi. Kısa süre sonra sahneye geri dönen Thunberg "İşgal edilmiş topraklarda iklim adaleti yok." şeklinde slogan attı.

BİZE ULAŞIN