Tuba Kaplan: O gecenin anısını yaşatan yerler ve mekanlar

O gecenin anısını yaşatan yerler ve mekanlar
Giriş Tarihi: 6.8.2021 13:55 Son Güncelleme: 10.8.2021 11:22
15 Temmuz darbe girişimine karşı halkın gösterdiği teyakkuz ve öne atılma cesareti tarihin hafızalarına kazıldı. Bu sebeple milli hafızaya şahitlik eden bazı sokak, bulvar, müze, okul isimleri de destansı direnişin hatırasını canlı tutmak ve gelecek kuşaklara aktarmak adına değiştirildi.

15 TEMMUZ ŞEHİTLER MAKAMI

Şehitlerin hatırasının yaşatıldığı tepe

15 Temmuz Direnişi sırasında şehit olanların aziz hatırasını yaşatmak üzere 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakası girişine hâkim bir noktaya o gecenin yıldönümünde bir anıt dikildi. Mimar Hilmi Şenalp tarafından tasarlanan beşgen formdaki bu anıtın İslam sanatlarının geometrik formlarından esinlenen ve hat sanatı ile bezenen tasarımı kenetlenmeye vurgu yapıyor. İçindeki levhalarda tüm 15 Temmuz şehitlerinin isimlerine yer verilen anıtın etrafına da her birinin hatırasına bir servi ağacı ve gül dikili.

DİRENİŞİN HATIRALARINI YAŞATAN MÜZELER

15 Temmuz Hafıza Müzesi - İstanbul

İstanbul'da, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası ayağında, 15 Temmuz Şehitler Makamı'nın yanında bir 15 Temmuz Hafıza Müzesi açıldı. Darbe girişimi gecesi yaşananların tüm yönleriyle sergilendiği bu müzede 251 şehidin ve gazilerin hatıraları yaşatılıyor. Müzede ayrıca sömürgecilik tarihi, dünyadan darbelerin kronolojisi ve 15 Temmuz darbe girişimi gecesi gösterilen destansı direniş tüm yönleriyle anlatılıyor. Bin 500 metrekarelik alana inşa edilen müzenin etrafında 15 bin metrekarelik yeşil alan da mevcut.

15 Temmuz Demokrasi

Şehitleri Müzesi - Ankara

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısına 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Müzesi açıldı. Müzede 15 Temmuz darbe girişimi özel tekniklerle anlatılacak. Müze kapsamında inşa edilecek 25 metrelik çınar ağacı ve kökleri, Türk demokrasisini ve demokrasi nöbetlerindeki vatandaşların bağını temsil ediyor. Darbe girişiminin yıldönümünde açılan 15 Temmuz Anıtı ile bütünlük sağlayacak müze, açık ve kapalı alan olmak üzere tasarlandı. Yaklaşık 90 dönümlük arazide yapılacak olan müze, açık ve kapalı alan olacak şekilde yatay mimariyle tasarlandı. Müzede 15 Temmuz'da İstanbul ve Ankara'da olanların sergileneceği özel bir bölüm de olacak.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü

O gecenin sembolik noktası

Darbe girişiminin İstanbul'daki sembol noktalarından biri Boğaziçi Köprüsü'ydü. 15 Temmuz gecesi, akşam saatlerinden itibaren bir grup asker Boğaziçi Köprüsü'nün Avrupa yakasına geçişini tanklarla kapattı. İhanetin ve ona karşı direnişin hafızalara kazınan en unutulmaz sahneleri o gece bu köprüde yaşandı. 25 Temmuz'da Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, darbecilerin ilk hedefi olan ve birçok vatandaşın şehit edildiği Boğaziçi Köprüsü'nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesine karar verildi.

SARAÇHANE

17 şehidin ismi burada yaşıyor

İstanbul'da 15 Temmuz gecesinin kilit noktalarından biri ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binasının bulunduğu Saraçhane'ydi. İBB, o gece burada şehit olan 17, gazi olan 50 vatanseverin ismini yaşatmaya karar verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Ak Parti grubunun önerisi ve CHP grubunun katılımıyla hazırlanan ve oy birliğiyle kabul edilen raporda, Şehzadebaşı Caddesi'nin aksının kısaltılarak Haşim İşcan Geçidi üstünden başlayıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünden Gençtürk Caddesi kesişimine kadar olan 250 metrelik yol 15 Temmuz Şehitleri Caddesi olarak isimlendirildi.

KISIKLI MEYDANI

Orası artık Milli İrade Meydanı

15 Temmuz darbe girişiminin sembolik yerlerinden bir diğeri ise Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın konutunun bulunduğu İstanbul Anadolu yakasındaki Kısıklı Meydanı oldu. 15 Temmuz gecesinde binlerce insan Kısıklı'da toplandı. Üsküdar'daki, adını tarihi Kısıklıçeşme'den alan Kısıklı Meydanı'nın ismi 9 Aralık 2016'da Üsküdar Belediye Başkanı'nın teklifiyle, Milli İrade Meydanı olarak değiştirildi. Ayrıca dört parkın ismi de değiştirilerek; Ünalan Parkı'na Şehit Timur Aktemur ve Güzeltepe Mahallesi'ndeki Çamlıktepe Parkı'na Şehit Halil Kantarcı ismi verildi. Acıbadem'de yapılacak parka, Şehit Mete Sertbaş ve Kirazlıtepe'de yapımı devam eden parka ise Şehit Cengiz Hasbal isimleri verildi.

ÜÇ MEYDAN, 53 DURAK

Şehitlerin isimleriyle anılıyorlar

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) de 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin anısına 53 durağın ismini değiştirdi. Bu duraklar İstanbul'da hayatını kaybedenlerin ikametgâhları dikkate alınarak yapıldı. Darbede şehit olan Yeni Şafak gazetesi foto muhabiri Mustafa Cambaz'ın ismi de Topkapı durağına verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Kasım 2017'de İstanbul'un Küçükçekmece, Ümraniye ve Sultangazi ilçelerinde üç meydanın isimlerinin değiştirilmesine karar verdi. Karar doğrultusunda, Küçükçekmece'deki Halkalı Meydanı'na 15 Temmuz Şeref Meydanı, Ümraniye Meydanı'na 15 Temmuz Şehitler Meydanı ve Sultangazi Uğur Mumcu Mahallesi'nde bulunan Merkez Camii önündeki alana ise 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı adı verildi.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ OTOGARI

Boğaziçi Köprüsü'ndeki isim değişikliğinin ardından 28 Temmuz 2016'da, İstanbul'un en büyük şehirlerarası otogarının ismi de değişti. Büyük İstanbul Otogarı'nın ismi İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı olarak düzenlendi.

OKULLAR

15 Temmuz ile anılacak okullar

Darbe girişimi sonrası FETÖ'ye ait bin on yedi özel okul kapatılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) devredilmişti. Bunlar anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olarak yeniden eğitime kazandırıldı. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün verisine göre, devredilen 24 okul Anadolu, fen, spor, güzel sanatlar lisesine dönüştürüldü. İstanbul'da lise olan 16 okuldan 15'i yeni düzenlemeye alınarak bunlardan Antalya, Denizli, Diyarbakır, Isparta, Kayseri, Kocaeli, Mersin ve Sakarya'daki sekizine 15 Temmuz Şehitleri ismi verildi.

BİZE ULAŞIN