Lacivert Yazı İşleri: Mezarında bile öteki olanlar: Cellat mezarları

Mezarında bile öteki olanlar: Cellat mezarları
Giriş Tarihi: 12.4.2017 15:24 Son Güncelleme: 12.4.2017 15:24
Lacivert Yazı İşleri SAYI:34Nisan 2017
Öteki kavramı daha çok kimlik meseleleri tartışmaya açılınca çıktı karşımıza. Osmanlı toplumu bu anlamda ötekisiz bir toplumdu. Fakat cellatları Osmanlı toplumunun zoraki ötekileri olarak da düşünebiliriz.

Cellatlardan korkulur, onları 'son gören kişi' olmak istenmezdi. Elimizde, Osmanlı'da kaç tane cellat vardı, kimler cellat olurdu, eşleri, çocukları var mıydı gibi sorulara verilebilecek net cevaplarımız yok. Fakat yine de bazı araştırmalarda, bazı yazarların çalışmalarında az buçuk da olsa birtakım bilgilere rastlıyoruz.

Cellatlar 15'inci yüzyılda kullanılmaya başlanmış. İdam fermanı verilip de ellerinden geçmeyen yok. Bostancı Ocağı'ndan seçilmişler genelde. Reşat Ekrem Koçu'dan öğrendiğimize göre Hırvat ve Çingeneler cellat yapılmış daha çok. Dilsiz ve sağır olmalarına özen gösterilmiş ve bazılarının da dilleri kesilerek ocağa girişi sağlanmış. Burada bir trajedi de var tabii. İdam ettikleri kişinin feryadını duymamaları ve onlarla konuşmamaları için bu uygulamaya gidilmiş.

Bugün Eyüp'te bir iki tane kalan cellat mezarlarının taşında bırakın ismi, ne doğum ne de ölüm tarihi yazıyor. Halktan bir şekilde saklanan bu mezarlarda isim yazmamasının sebebi, insanların gelip kabre zarar vermesini, beddua etmesini engellemek biraz da. Ve tabii gözlerden uzak tutup, ölünün yakınlarını da kötü eylemlerden korumak.

İstanbul Ansiklopedisi'ne göre bu mezar taşları dört köşe ve yazısızlarmış. Fakat ansiklopedide ayrıntısıyla anlatılan bu mezarlığı bugün göremiyoruz. Elde kala kala iki-üç tane mezar kalmış, o da mezar taşı hırsızlarının elinden kurtulanlar.

BİZE ULAŞIN