Modernleşmeyle birlikte hizmet sektörünün gelişimi, bilgi üretimi ve satışının yükselip mal alım satımlarının önüne geçmesi. Bu ekonomi modelinde üretilen ürün somut değil düşünseldir.
Her türlü cinsiyet kimliğine dair ikili düşünce sistemini reddeden teori. İnsanların daimi bir şekilde kadın-erkek, lezbiyen-gay şeklinde tanımlanmalarına karşı çıkan, bu ikilemi cinsiyet ve cinsellik bağlamından başka genel olarak da reddeden teori.
Postkolonyalizm:
Sömürgecilik sonrası dönemde oryantalizm kavramıyla ortaya çıkan, doğu ile batı arasındaki kavramsal, ekonomik ve sosyolojik farklara eleştiride bulunan akım. Batının refahının doğuya borçlu olduğunu öne sürerek sömürülmüş insanların ana akım söylemde söz hakkı elde etmesini amaçlar.
Karşı kültür hareketi (Counter Culture):
Her türlü sosyal, ekonomik ve politik kurumlara karşı olan hareket. 1960 ve 1970 yılları arasında Amerika ve İngiltere'de etkinlik göstermiştir. Afro-Amerikan Sivil Haklar Hareketi'nin dahil olmasıyla genişleyen hareket, ABD'nin Vietnam'a askeri müdahalesiyle daha devrimci bir hale geldi. Dönemin ünlü müzik gruplarından The Beatles ve hippi gruplar, karşı kültür hareketini destekleyen şarkılarıyla kitleleri de bu harekete çekmiştir. Nükleer silahsızlanma amblemi bu dönemde Vietnam askeri müdahale karşıtlığının sembolü haline gelmiştir.
Jean - Jacques Rousseau (1712 - 1778):
Fransız Aydınlanması'nın toplumsal filozofu ve eğitimcisi. Rousseau farklı yerlerde kendisi toplumsal eşitsizliğin sistematik incelemelerini yapmasına rağmen, bilimsel araştırmanın kamusal düzeni bozduğunu ileri sürerek hem bilimsel araştırmadan uzak durmak gerektiğini savunmuş, hem de toplumla doğanın uzlaştırılamaz bir karşıtlık barındırdığında ısrar etmiş, fakat bunun yanında, bireylerin kendi çıkarlarını başkalarının çıkarlarıyla uzlaştırma ve egemenin gövdesinde ifadesini bulan genel toplumsal iradeyle özdeşleşme yeteneğine sahip olduğunu varsayan bir devlet kuramı ortaya koymuştur. 1962'de yazdığı
The Social Contract (Toplum Sözleşmesi) kitabıyla siyaset biliminde de etkili olmuştur. Deneme ve romanları da bulunan Rousseau aynı zamanda bir müzik bilimcidir.
R.W. Connell (1944 - ...):
Asıl adı Raewyn Connell olan Avustralyalı sosyolog. Erkeklik, cinsiyet ve toplumsal cinsiyetler üzerinde duran
Connell Southern Theory (Güney Teorisi) isimli kitabıyla çok ses getirmiştir. Yayınlanan birçok eseri bulunan Connell halen Sidney Üniversitesi'nde profesör olarak ders vermektedir. 'Hegemonik erkeklik' tanımını literatüre kazandırmıştır.
Angaje olmak: Bağlanmak, taahhüde girmek.
Distopya: İçinde insanların mutsuz olduğu ve birbirleriyle geçinemediği toplum fikri, karşı ütopya.
Maskülinite: Erkekliğe ait özellikler, erkeklik.
Misojeni: 1.Kadınlardan nefret etme duygusu. 2.Erkeklerin kadınlardan üstün olduğuna inanmak.