Gamze Tuna: Doktor Lacivert

Doktor Lacivert
Giriş Tarihi: 29.11.2018 16:34 Son Güncelleme: 29.11.2018 16:34
Gamze Tuna SAYI:51
İnsanlar gittikçe tembelleşiyor ve diyet, spor gibi aktivitelerle uğraşmak yerine bıçak altına yatmayı tercih ediyorlar fakat mide küçültme ameliyatı sanıldığı kadar kolay değil.

Iyi günler efendim! Doktor Lacivert'te bu ay; hastalıkla kazanılan, tatlı bir kazanç olan "sekonder kazanç" ve son zamanlarda gündemi oldukça fazla meşgul eden "mide küçültme ameliyatları" var. Bakalım hastalıklarını bahane ederek ilgi bekleyen insanlar ne gibi kazançlar sağlıyor? Peki, mide ameliyatlarının bu kadar artmasının arkasında neler var? Hepsi ve daha fazlası bu ay Doktor Lacivert'te sizlerle!

Sekonder kazancınız bol olsun

Kışa adım atmaya hazırlandığımız şu günlerde soğuklarla birlikle grip, nezle, öksürükler ve tıksırıklar da meydana çıktı . İster ağır bir hastalık ister ufak bir nezle geçirelim, insan hasta olduğunda hafift en bir nazlanma duygusu geliveriyor bünyeye. Hele bir de çevremizde nazımızı çekecek birileri bulunuyorsa daha ne isteriz. Tatlı tatlı her istediğimizi yaptırabilir ve hastalığımızın bitmesini istemeyebiliriz. Hatta bazıları vardır ki bu nazlanma işini çok severler ve iyileşseler dahi bu durumu sürdürebilirler. Belki çoğumuza garip gelecek ama herhangi bir hastalığı bahane ederek nazlanmayı sürdürenlerin sayısı oldukça fazla. Sekonder kazanç olarak adlandırılan bu durum çağımızın en büyük hastalıklarından biri olma yolunda ilerliyor. Bakalım sizin de çevrenizdeki sekonder kazançlı hastalık hastası kişiler var mı?

"İkincil kazanç" anlamına gelen sekonder kazanç; fiziksel yahut ruhsal bir hastalığı bahane ederek sürekli ilgi bekleyenlerin durumuna verilen isimdir. Sekonder kazanç sağlamak isteyen kişiler, hastalıklarını öne sürerek diğer kişilerden sürekli avantaj sağlamaya çalışırlar. Hastalandıklarında elde ettikleri ilgi yetmez ve ilginin sürmesini isterler. Çoğunlukla bilinçli yapılan bir davranış değildir ancak hastalıktan sekonder kazanç sağlayan kişi hastalık belirtilerini devam etti rme eğilimindedir.

Bazen ailesinden şefkat görmek için bazen de yapamadıkları işleri, başarısızlıklarını hastalıkla perdelemek için bu yönteme başvurabiliyor insanlar. Kendilerini bu şekilde hasta göstererek her ortamda diğer insanlardan ilgi ve alaka bekleyebilirler. Bunun yanında hemen iyileşmek ister gibi görünseler de hastalıktan kurtulmayı asla istemezler. Eğer hastalıktan kurtulurlarsa üzerindeki ilgi eksilecek ya da yaptığı olumsuz davranışların sorumluluğunu üstlenmesi gerekecektir.

İnsanın doğal yapısı kendini korumaya odaklı olduğu için hemen hemen hepimiz ikincil kazançlarımızın farkına varmadan hayata devam ederiz. Fakat bunu abartarak uzun süre sürdürmek hastalığın iyileşmesine engel olacak bir hâl alabilir ve oldukça tehlikelidir. Çevremizdekiler bu ikincil kazancı fark ettiğinde güvenleri zedelenir ve güvenlerini yeniden kazanmak uzun süre alır.

Ufak bir araştırmadan sonra görülüyor ki sekonder kazanç sağlamaya en yatkın kişiler, her fırsatta karnında bir bebek olduğunu hatırlatan hamile kadınlar ve sürekli ağlayıp ailesinin ilgi odağı olmaya çalışan çocuklar. Tabi bir de sürekli "Oram ağrıyor, buram ağrıyor" deyip işlerden kaytarmaya çalışanlar var.

Kasımda aşk başka mıdır bilemem ama sekonder kazançlılar kış aylarında bir başkadır. Sıkı sıkı giyinmeleri gerekir hasta olmamak için. Anneniz, eşiniz, dostunuz belki sizi bir süreliğine nazlayabilir ama her sabrın da bir sonu vardır, unutmamak lazım. Ne diyelim; Allah şifa versin hastalık hastası sekonderlere.

Midesiz daha güzeliz

Yanlış beslenme sonucu alınan fazla kilolar hemen hemen herkesi korkutur. Bu sebeple her gün ortaya çıkan zayıflamaya yönelik yeni eğilimler, yeni uygulamalar herkesin ilgisini çeker. Özellikle çaba harcanmadan uygulanabilecek kolay yöntemler bulmak oldukça cezbedicidir fakat şu sıralar revaçta olan yeni yöntem, o kadar da kolay olmamasına rağmen adından sıkça söz ettiren "mide küçültme ameliyatları." Son zamanlarda midesini aldıranlar o kadar çoğaldı ki mide ameliyatlarına ilgi tam dört kat artmış durumda. Bilmiyorsanız bilgilendirelim; şu sıralar mideyle yaşamak oldukça demode.

Midenin büyük bir kısmının vücuttan çıkarılmasıyla yapılan bu ameliyat obez hastaların imdadına koşuyor. En azından geçtiğimiz yıllarda böyleydi, şimdilerde ise olay tamamen ticarete dönüşmüş durumda. İlk başlarda sadece ileri derece obez veya vücut kitle endeksi 40'ın üzerindeki kişilere uygulanırken kolay ve hızlı bir yöntem olması sebebiyle şu sıralar fazla kilosu bulunan hemen herkesin yaptırabildiği bir yöntem hâline gelmiş durumda. Ünlü isimlerin de zayıflamak için mide küçültme ameliyatına yönelmesi ile birlikte mide ameliyatlarında durdurulamaz bir trafik başladı bile.

Hastalıktan çok estetik kaygılarla yapılmaya başlayan mide ameliyatları bazı fırsatçı doktorların da yüzünü güldürüyor. Olayı sağlık başlığı altında ticarete döken bazı doktorlar 5-10 kilo fazlası olan hastalara bile bu ameliyatı önerebiliyorlar. Her fırsatta hastalarının midesini alan bu doktorlar sanırım kendilerine mide nakli yapacaklar zira hepsinin 'midesiz' olduğunu buradan görebiliyoruz. Bazen de bu ameliyatı yapmak istemeyen doktorların karşısına "Parasıyla değil mi" deyip karşı çıkanlar da oluyor tabii. Doktorların bu konuda gerçekten çok duyarlı olması gerekiyor.

İnsanlar gittikçe tembelleşiyor ve diyet, spor gibi uğraştırıcı aktivitelerle uğraşmak yerine bıçak altına yatmayı tercih ediyorlar fakat mide küçültme ameliyatı olmak sanıldığı kadar kolay değil. Öncelikle midenin neredeyse tamamı çıkarılacağı için belli bir süre sadece sıvı ile beslenmek gerekiyor, bu da yeme-içme zevkinden mahrum kalmanız ve sosyal ortamlarda bir süre mama şeklinde görünen tatsız yiyeceklerle yetinmeniz gerektiği
anlamına geliyor. Bunun yanında hâlsizlik ve mide bulantısı da cabası. İkinci olarak, bir anda hızlı bir şekilde kilo verildiğinden dolayı düzenli olarak spor yapmak şart... Yoksa vücutta önemli ölçülerde sarkma olabiliyor. Kısa bir hesap yaparsak, yaklaşık bir yıl boyunca düzenli beslenme ve spor programına uymak gerekli. Normal şartlarda bir yıl boyunca bu şekilde yaşayan bir insanın kilo vermesi oldukça kolay ve sağlıklı fakat siz ille de "Midem alınsın ben irademi kontrol edemiyorum" diyorsanız orasını siz bilirsiniz. Yine gereksiz yapılan mide ameliyatının yan etkilerinden birinin ölüm olduğunu da hatırlatmış olalım.

Ameliyat olduktan sonra hızlı bir şekilde zayıflamanın sebebi mide küçülmesidir. Yani çoğu alınmış olsa da ufak bir mideyle daha fazla yiyemediğinizden otomatik olarak zayıflıyorsunuz fakat mide ameliyatları garantili değildir. Sonuçta mide genişleyebilen bir organ, eğer iştahınız yerindeyse tekrar çok rahat kilo alabilirsiniz. Ne diyelim fazla kilosu olan herkes bu ameliyatı olmak isteyebilir fakat iştahınız bol ise olayı önce midede değil beyinde bitirmeniz gerekir. Kısacası mideniz gidebilir fakat iştahınız sizinle her yere gelir.

BİZE ULAŞIN