Dosya Hafıza | Temmuz 2018

Dosya Hafıza | Temmuz 2018
Giriş Tarihi: 7.8.2018 15:20 Son Güncelleme: 10.8.2018 17:22
SAYI:48

Birol Biçer

Önemli olan tek bir an vardır, o da şimdidir.

Gökhan Ergür

Dünyanın her yerinde devlet idarecilerinin tarihteki kahramanlıklara, yaşantılara ve ideal vatandaş prototiplerine vurgu yapması hafızalarımızı biçimlendirmek ve diriltmek içindir.

Mehmet Dinç

Toplumsal hafızayı korumak hikayelerle, şiirlerle, şarkılarla, sanat eserleriyle yani dil, edebiyat ve sanat üçlüsüyle mümkün oluyor.

Hakkı Öcal

81 milyonun tamamı, 15 temmuz şehitlerinin hepsini, onları şehadete götüren olayların seyrini, sebeblerini, nasıllarını, niçinlerini, mebdelerini ve müntehalarını bütünüyle belleklerine kazır.

Haşmet Babaoğlu

Başımızı geceleri yastığa koyduğumuzda mutsuz çocukluk hatıralarımız üşüşüverir ama oturup derli toplu biçimde çocukluğumuzu hatırlamaya kalktığımızda hepsi unutulur.

Ekrem Demirli

İnsan titiz bir hafızayla düştüğü günahları ve gafleti aklında tutmalıdır ki tekrar aynı
hataya düşmekten kendini koruyabilsin.

Handan İnci

Tanpınar'ın teklifi, suni bir yolla bile olsa, başta mimari, müzik ve edebiyat olmak üzere hafızayı eski kültüre bağlamak, bireyde bir bütünün süregelen parçası olduğu duygusunu yaratmaktadır.

Mesut Aytekin

Nuri Bilge Ceylan ilginç karakterler ile benzemiş filmi. Şehrin hayatına gömülmüş günümüz insanına taşranın perdesini aralıyor.

Tabula Rasa:

John Locke'un ortaya attığı "boş levha" önermesidir. Bu önermeye göre zihnimizde doğuştan gelen bir fikir yoktur. Zaman geçtikçe bu boş levha deneyimlerle dolar; insan bütün bilgilerini deneyimleriyle elde eder.

Hacı Taşan (1930-1983)

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde doğan Taşan, İç Anadolu'yu gezerek bölgenin türkülerini derledi ve kendi üslubuyla icra etti. Muharrem Ertaş ve Çekiç Ali ile birlikte İç Anadolu yöresine ait Abdal-Türkmen müzik geleneğinin en önemli sanatkârlarından biridir. Taşan, TRT repertuarına da birçok eser kazandırır. Bilinen en ünlü eserleri şunlardır: Bugün Ayın Işığı, Mavilim Mavişelim, Allı Turnam...

Hipokampus:

Beynin hafıza ve yön bulma ile ilgili bölgesidir. Şekil olarak denizatına benzediği için Yunanca denizatı anlamına gelen hipokampus, beynin her iki yarım küresinde de bulunur. Hipokampus zarar görmüş olduğunda yeni anılar oluşturma yeteneğine engel olabilir, bellek performansında önemli düşüşler gösterir. Alzaymır hastalığında hipokampus beyinde ilk etkilenen yerlerden biri olur.

Demans:

Belirli bir hastalık olmayan demans, beyni etkileyen bozuklukların neden olduğu bir grup etkinin adıdır. Demansı olan insanlar giyinmek ya da yemek yemek gibi normal faaliyetlerde bulunmakta zorlanabilir.

İtiyat etmek:
Alışkanlık, huy, âdet, âdet edinmek.

Mebdei:
Evvel, başlangıç, ilk.

Meş'um:
Kötü, uğursuz.

Münteha:
Nihayet bulmuş; bir şeyin varabildiği
en uzak.

Müphem:
Açık seçik olmayan, belirsiz.

Müteselsil:
Arkası kesilmeden, zincirleme.

Teoloji:
Tanrı'nın varlığını, niteliklerini insanın Tanrı karşısındaki yerini konu alan bir bilgi dalıdır. Teoloji, doğrudan doğruya inanca dayanır; inancın sınırları dışına çıkmaz. Bu nedenle her dinin kendine özgü bir teolojisi vardır.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Ahmet Hamdi Tanpınar
Dergah Yayınları

Kutuz Hoca'nın Hatıraları:
Cumhuriyet Devrinde bir köy hocası
Derleyen: İsmail Kara
Dergah Yayınları

Üstad Ali Ulvi Kurucu:
Hatıralar (4 Cilt)
Derleyen: M. Ertuğrul Düzdağ
Gonca Kitap

Jurnal- 1. ve 2. cilt
Cemil Meriç
İletişim Yayınları

BİZE ULAŞIN