Dosya giriş

Dosya giriş
Giriş Tarihi: 20.6.2018 18:24 Son Güncelleme: 25.6.2018 10:33
SAYI:47
TOPRAK, İNSAN İÇİN BİR HİZALANMA VE EŞİTLENME NOKTASIDIR. AHMET EDİP BAŞARAN

ACELECİ VE KIZGIN SURATLI İNSANLAR OLARAK MUTSUZUZ. GÖKHAN ERGÜR

İSTANBUL'DA RAMAZAN'I YAŞAMAK BİR AYRICALIKTIR. İSTANBUL RAMAZANLARI BOLLUK BEREKET, İBADET, COŞKU DEMEKTİR.
TULUYHAN UĞURLU

HIZ KÜLTÜRÜ İNSANI ÖLÜMLE BİREBİR KARŞILAŞMAKTAN, BİREBİR YÜZLEŞMEKTEN ALIKOYDUĞU İÇİN HEPİMİZ ONA ÇOK KOLAY BAĞIMLILIK KESBEDEBİLİYORUZ. KEMAL SAYAR

HİÇBİRİMİZ HZ. MUSA GİBİ BİR YOLCULUĞA ÇIKMIYORUZ ARTIK. BİZİM YOLCULUĞUMUZ OLSA OLSA E-5'TE TRAFİKTE SIKIŞMIŞ BİR ADAMIN YORGUNLUĞUNDA GİZLİDİR. HIZIR'I ARAYACAK KADAR BİLE ARAYIŞTA DEĞİLİZ ÇÜNKÜ KURTULACAĞIMIZA İNANMIYORUZ. MUSTAFA AKAR

ORUÇ İLE BELLİ SAATLERDE YEME-İÇME VE ÇOĞALMA ARZUMUZUN DIŞINDA ÇIKARAK BUNLARI YAPMAYARAK YERYÜZÜNDEKİ TEMEL KORKULARIMIZA, TEMEL AMAÇLARIMIZA, TEMEL ARAYIŞLARIMIZA KARŞI BAĞIMSIZLAŞMAK İSTİYORUZ. EKREM DEMİRLİ

30 YIL AYRILIKTAN SONRA, 30 DAKİKA İÇİNDE AZİZ VE MUHTEREM İSTANBULLU SÜRÜCÜLERLE AYNI SAYFAYA GELİVERMEK! AKILLI TELEFONLAR BİLE KENDİLERİNİ BU KADAR HIZLI GÜNCELLEYEMİYORLAR. HAKKI ÖCAL

YÜCEL ÇAKMAKLI, MİLlİ SİNEMA'NIN SADECE TEORİDE DEĞİL PRATİKTE DE HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN MÜCADELE ETTİ. MESUT AYTEKİN

DROMOLOJİ:
Antik Yunancada "akıntı, yol, yürüyüş, koşu" anlamlarına gelen "dromos" ile bilim anlamına gelen "logos" kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkmış kavram. Günümüzde "hız bilimi" anlamında kullanılan dromoloji, Hız ve Politika kitabının yazarı Fransız Paul Virilio tarafından üretilmiştir.


Turan Oflazoğlu
​(1932-...)

Adana'da doğdu. Bünyan İlkokulu'ndayken kendi yaptığı Karagöz şekilleriyle kasaba halkına temsiller verdi. İstanbul'a geldi; Gedikpaşa Ortaokulu ve Vefa Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Felsefe ve İngiliz Edebiyatı bölümlerini bitirdi. Amerika'ya giderek Washington Üniversitesi'nde tiyatro dersleri aldı. Tarihi tiyatronun en önemli temsilcilerinden biridir.

STOACILIK: MÖ 334-263 yılları arasında yaşamış olan Yunan filozof Kıbrıslı Zenon'un kurucusu olduğu bir felsefe okuludur. Stoacılar, insanın en temel amacının mutluluk olduğunu savunurlar ve mutluluğun insanın kendisine bağlı olduğuna inanırlar. Doğaya uygun yaşamayı ilke edinen Stoacılar için mutluluğa ulaşmanın yolu doğaya uygun yaşamaktır. Dünya vatandaşlığını savunan Stoacıların savunduğu beş temel ilke şunlardır: Bilgelik, adalet, yiğitlik, ölçülülük ve dürüstlük.

DOSYA: SÖZLÜK

Havf: Arapça bir kelime olup korku, endişe, kaygı duymak demektir.
İtikâf: Bir kenara çekilme, ortalıkta görünmeme veya Ramazan ayının son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etmedir.
Kesbetmek: Çalışarak kazanmak, edinmek, elde etmek.
Reca: Allah'ın rahmetinden ümidini kesmemek, O'nun lütfuna nail olacağını ummak, sonunun iyi olacağını düşünüp sevinmek anlamına gelir.
Şerh etmek: Açma, ayırma, yarma. Bir kavramı ya da kitabı açıklama, yorumlama.
Zapatista: Meksika'nın en yoksul eyaletlerinden olan Chiapas'ta bulunan silahlı bir gruptur. Adını Meksika Devrimi'nin (1910-1920) lideri olan Emiliano Zapata'dan alır.


DOSYA: KİTAP

Uzun Hikâye
MUSTAFA KUTLU
DERGÂH YAYINLARI

Karakter Aşınması
RICHARD SENNETT
AYRINTI YAYINLARI

Hız ve Politika: Dromoloji Üzerine Bir Deneme
PAUL VIRILIO
METIS YAYINLARI

Yavaşlık
MILAN KUNDERA
CAN YAYINLARI
BİZE ULAŞIN