H.Sena Kural: Bir ceza ile başlayan karikatür öyküsü

Bir ceza ile başlayan karikatür  öyküsü
Giriş Tarihi: 4.05.2015 16:10 Son Güncelleme: 8.05.2015 12:30
H.Sena Kural SAYI:13Mayıs 2015
Okul sıralarında oturmak zorundasınız, elinizde kâğıt kalem var. Başka bir şey yok. Ya resim çizeceksiniz ya şiir yazacaksınız. Ben resim çizdim. Bir süredir takip ettiğim bir isim Elif Büşra Doğan. Kariyerinde emin ve hızlı adımlarla ilerliyor. Dört yıldır Cafcaf mizah dergisinde çiziyor ve yedi sayıdır çıkmakta olan Hacamat dergisinde kendisine ait bir köşesi var. Bu iki mizah dergisinin ilk ve tek kadın karikatüristi olması ilgi çekici. "Bir şeyi karikatürize etmek için o şeyin en belirgin özelliği abartılır" diyen Doğan, kendisine seçtiği bu yolda oldukça yoğun çaba sarf ediyor. Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünü bitirmiş ve aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi Grafik-Tasarım bölümü son sınıf öğrencisi.
2007 yılında TÜBİTAK tarafından düzenlenen Matematik yarışmasında bronz madalya kazanmış Elif Büşra. Sahneye başörtülü çıktığı için hakkında soruşturma başlatılmış. Sonrasında ise TBMM'de düzenlenecek törene katılması da bir şekilde engellenmiş. Tüm bunlar haklı olarak onun okulla ve matematikle olan bağlarını değiştirmiş.

"Okumayı ve öğrenmeyi çok seven bir çocuk olmama rağmen karşımda bilgili biri bir şey anlatırken onu dinlememeye itecek kadar kötü bir eğitim sistemine sahip oluşumuz ilk kırılma noktam. Dersi dinlemeden de iyi not alabiliyorsanız, sürekli aynı şeyler anlatılıyorsa, özgürlükleriniz kısıtlanarak size bir şeyler öğretilmeye çalışılıyorsa, bir şeyin sebebini sorduğunuzda susturuluyorsanız, sürekli anlamadan ezberlemeniz gerekiyorsa öğrenmenin tadını nasıl alabilirsiniz ki? Liseye giderken bu tarz sebeplerle dersleri dinlememeye başladım. İlkokulda beni ders dinlemeye iten şey, matematikten ciddi manada zevk alışımdı. Muhtemelen zorunlu olmayan bir şey olması ve çok çalışınca yapabilmem, normal okul dersleri gibi çantada keklik görmememden dolayı. Lisede ders dinlemiyorsanız yapabileceğiniz çok şey yok. Orada oturmak zorundasınız, elinizde kâğıt ve kalem var. Başka bir şey yok. Ya resim çizeceksiniz ya şiir yazacaksınız. Ben de resim çizdim."

Okul hayatı boyunca her fırsatta bir şeyler çizerek nefes almaya çalışmasını, yaşadığı şu olay en güzel şekilde özetliyor: "Tarih hocam bana ders dinlemeyip bir şeyler çizdiğim için karikatür çizme cezası verdi. Tarihle ilgili iki karikatür çizmezsen bir sözlünü daha sıfır veririm, kalırsın dedi. O hafta ilk defa karikatür çizdim, espri düşündüm. O karikatürlerden biri de Cafcaf'ta yayınlandı ve olaylar gelişti."

Hayattaki devamlı mücadele hali zaman zaman şevkini kırdığında, sık sık hatırladığı şu Ayet-i Kerime'nin içini ferahlattığını söylüyor: "Yorulduğunda kalk başka bir işe koyul." (İnşirâh Suresi/7'nci Ayet)

Dergide iki köşesi var genç karikatüristin. 'Bana Elif De' ve 'Müslüman Genç Kızın Hayata Tutunma Rehberi'. 'Bana Elif De' köşesinde alışkın olunan formda, tek kare karikatürler çiziyor. 'Müslüman Genç Kızın Hayata Tutunma Rehberi'nde ise Müslüman genç kızların günlük hayatta yaşadıkları problemlere değinip onlara çeşitli çözümler sunuyor. Şu ana kadar en sevdiği köşenin bu olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bu köşe hakkında, 'Neden bu kızlar? Başörtülü açık kızlar Müslüman değil mi?' gibi bana garip gelen eleştiriler de alıyorum. Müslüman genç kızı karikatürize ettiğiniz zaman onu İslam şiarı olan başörtüden ayrı olarak resmettiğinizde onun Müslüman olduğunu nasıl göstereceksiniz? Biz de bir kapanma köşesi yaptık, tesettüre girerken yaşanan problemlere çözümler bulduk, ondan sonra artık kapalı çiziyoruz rehberdeki kızı genel olarak."

Karikatürün yanında Risale-i Nur talebesi olan Elif Büşra, geleneksel tıp, sade ve doğal yaşamla da ilgileniyor. Kâinatın ve insanların yaşamlarını çözmeye ve 'amaca uygun yaşamaya çalışmak' onun için çok önemli.

Son zamanlarda, fotoğraf ve çizimin birbirini desteklediği bir kitap projesine kafa yoruyor genç karikatürist. Aynı zamanda TV 111'le kısa çizgi videolardan oluşan bir seri için çalışıyor. Birçok iş var kafasında, hepsini zamanı geldikçe yapmayı planlıyor ve ekliyor: "Yapılabilecek çok fazla şey var, çok uzak zamanları da planlayamıyor insan. Anca yarın, öbür gün."

Karikatürün gücüne ve etkisine inanan biri Elif Büşra Doğan. Öylesine karikatür çizmekten ziyade 'bir şeyler anlatmak derdinde' olmaya çalışıyor. Bunu dert edinip, kendini pek çok kaynaktan besleyerek daha büyük başarılara imza atacak olan ismi biz de zevkle takip ediyoruz.
BİZE ULAŞIN