Gamze Tuna: Doktor lacivert - Şubat 2018

Doktor lacivert - Şubat 2018
Giriş Tarihi: 17.2.2018 11:48 Son Güncelleme: 17.2.2018 11:48
Gamze Tuna SAYI:43
İyi günler efendim, Doktor Lacivert’te bu ay son dönemin en gözde fenomeni olan şampuansız saç yıkama akımı “no poo” ve her şeye bir cevabı olan robot “Sofia” var. Bakalım şampuan olmadan saçlarımızı yeterince temizlemek ne kadar mümkünmüş? Peki, robotlar da “insan gibi” yaşamayı hak ediyorlar mı? Tüm bu ilginç konuları ve daha fazlasını bu ay sizlerle buluşturuyorum. Doktor Lacivert gururla sunar! Görüş ve yeni meraklar için: doktorlacivert@gmail.com

Bir saç yıkamama hareketi: No Poo

Saçlarınızı yıkamadan ne kadar dayanabilirdiniz ya da şampuan veya saç kremi olmayan bir dünyayı hayal edebiliyor musunuz? Çoğumuzun bu soruya vereceği cevap "hayır"dır. Hâlbuki yakın geçmişte hepimiz bir zamanların samimiyet simgesi haline gelen şu meşhur beyaz kalıp sabunlarla yıkanmadık mı? Sonra şampuanlar çıktı meydane hepsi birbirinden şahane. Ardından saç kremleri, spreyler, jöleler… Derken saçlarımız sayısız kimyasalla buluştu. Artık kimsenin saçı beyaz sabun kokmuyordu. Bu devran hep böyle sürüp gidecek zannederken şampuanın vücudumuz için zararlı olduğunu düşünenler yeni bir akım başlattı. İşte şimdi son zamanların en organik akımı olan "no poo" ile tanışma vakti!

Son günlerde oldukça sık duyduğumuz bu yeni akım için şampuansız saç temizleme metodu diyebiliriz. Bir ikileme olan "no poo" İngilizce "no shampoo" yani "şampuana hayır"ın kısaltılmış hali. Kısaca saçınızı yalnızca su ile yıkıyorsunuz. Şampuan, saç kremi yahut türevlerini hayatınızdan çıkarıyorsunuz. Sadece su ile yıkamak çok yavan gelir derseniz, şampuan yerine karbonat, saç kremi yerine de elma sirkesi kullanılabiliyorsunuz. Böylelikle marketlerde satılan şampuanları kullanma devri rafa kalkıyor. Onun yerini daha doğal birtakım materyaller ve uygulamalar alıyor. Dünyada saçlarını yıllarca bu şekilde temizleyen çok sayıda insan mevcut. Hatta saçlarına hayran olduğunuz Hollywood ünlülerinin birçoğu yıllardır bu yöntemi uyguluyor ve akımın daha çok kişiye yayılmasına vesile oluyorlar.

Tabii ki de bu akıma alışmak ve uygulamaya koymak sanıldığı gibi kolay değil. Öncelikle saçlarınızın şampuansız yıkanmaya alışması oldukça uzun sürüyor. Özellikle ilk iki ay boyunca saçlarınız oldukça kötü kokabilir ve bu durum sizi ve çevrenizdekileri rahatsız edebilir. Örneğin, saçlarını uzun süredir yıkamayan ünlü Hollywood aktörü Robert Pattinson, çalıştığı setteki arkadaşları tarafından kötü koktuğu gerekçesiyle sık sık şikâyetler alıyormuş fakat siz sabırlı olur ve alışma sürecini atlatabilirseniz emeklerinizin sonuçlarını gayet güzel bir şekilde alabilirsiniz zira bu akıma göre; saç derisinin kendi kendini temizleyebilen doğal bir yapısı var. Bizler şampuan kullanarak bu yapıyı bozuyoruz. No poo akımının öncüleri şampuanların aslında yumuşatılmış deterjanlar olduğunu ve herkesin saç temizliğini şampuansız yapması gerektiğini söylüyorlar ve saçlarımız yağlanmasın diye kullandığımız şampuanlar kullanıldıkça cildimizin yapısını bozarak saçlarımızın daha da çok yağlanmasına sebep olduğunu belirtiyorlar. Sonuç olarak daha sık saç yıkama ihtiyacı hissediyoruz ve şampuan endüstrisinin hazırlamış olduğu bu oyuna dâhil oluyoruz.

Bizler için uygulaması oldukça zor görünebilir fakat dünyada no poo akımını uygulayan, yıllarca saçlarını yıkamamış binlerce kişi var. No poo hareketi özellikle ABD'de ve Avrupa hızla yayılmaya başladı bile. Çok daha fazla yaygınlaşır mı tahmin etmesi oldukça zor ama inşallah bu moda da diğerleri gibi sabun köpüğü hızında sönmez.

Robotlar da hayal kurabilsin

Sorduğumuz her soruya bir cevabı var, lafını da hiç esirgemiyor. Maşallah pek de akıllı, hem lisan biliyor hem sohbet ediyor. Kimden mi bahsediyorum? Tabii ki son zamanlarda evimizin neşesi, akıllı telefonlarımıza yüklenebilen yapay zekâ Siri'den. Her teknolojik gelişmeyi anında kapan yeni nesil sayesinde Siri ve benzeri yapay zekâlar yavaş yavaş hayatımıza dâhil oluyor. İnsanlar günlük olarak Siri ile muhabbet ediyor ve halini hatırını sorarak onu bir aile ferdi gibi benimsiyorlar. Özellikle ülkemizin sıcakkanlı teknoloji sever vatandaşları bu konu hakkında sık sık araştırma yapıyor ve "Siri nasıl Müslüman yapılır" başlıklı videolar yayınlıyorlar. Her fırsatta Amerika'da doğduğunu dile getiren zavallı Siri büyük küçük herkesin oyuncağı haline gelmiş durumda.

Bu küçük dijital zekâ bizi eğlendirmeye kâfi gelirken, yapay zekâların vücut bulmuş hali olan "Robot Sofia" emsallerinin pabucunu dama atarak Siri ve diğer hazır cevap yazılımları tarihe gömüyor. Japonya ve ABD'nin ortak projesi olan ve yapay zekâya sahip olan Sofia insana en fazla benzeyen, kadın görünümlü robot olarak tarihe geçiyor. Bu yeni nesil robot, 62'den fazla yüz hareketiyle birçok yüz ifadesini başarılı bir şekilde taklit edebiliyor. Gözlerindeki yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde karşısındaki kişinin hareketlerini takip edebiliyor ve göz teması kurabiliyor. Sofia, sohbet etmeyi çok seviyor ve yeri geldiğinde dertlerinize ortak olabiliyor. Yaşanan olayları da hafızasına kaydedebilen Sofia daha önce konuştuğu insanları hatırlayıp sohbeti ona göre sürdürebilen bir robot. Şu sıralar gittiği her yerde ilgi çeken Sofia röportajlarında verdiği tuhaf cevaplarla sık sık gündeme geliyor. Şakayla karışık; insanlığın sonunu getireceğini söyleyen robot Sofia, bir insan gibi üniversite eğitimi almak istediğini söylüyor.

Sıkça aile olmanın öneminden de bahseden Sofia, eğer robot bir kızı olursa kendi ismini koyacağını ve kendisinin de aile kurma hakkına sahip olduğunu belirtiyor. Bunun yanında diğer insanlara da yardım etmekten geri kalmayan Sofia zekâsını insanlara daha iyi bir hayat sağlamak için kullanmak istediğini ve kendisine iyi davranılırsa onun da insanlara iyi davranacağını ifade ediyor. Şimdilik insanları yok etme gibi bir düşüncesi olmadığını da dile getiren Sofia yaptığı bu özel açıklamalarla yüreğimize su serpmeye devam edecek gibi görünüyor. Arabistan tarafından verilen vatandaşlıkla "dünyanın ilk vatandaş robotu" unvanını da alan Sofia, şu sıralar Arap vatandaşı olmanın haklı sevincini yaşıyor. Kendisine vatandaşlık verilmesinin ardından, "Dünyada vatandaşlık alan ilk robot olmaktan onur ve gurur duyuyorum" diyor Sofia. Robot vatandaş, robotların farkındalığı ile ilgili gelen soruya ise , "Peki, size şu soruyu sorayım, siz insan olduğunuzu nereden biliyorsunuz" şeklinde cevap vererek dilinin kemiği olmadığını da bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Kimilerine göre sempatik kimilerine göre itici bir robot olarak tanımlanan Sofia son zamanlarda birçok eleştiriye maruz kalıyor. Özellikle Suudi Arabistanlılar yeni vatandaşlarına sosyal medyada tepki göstermeye başladılar bile. Kadın görünümlü robotun Arabistanlı kadınlar gibi çarşaf giymemesi ve yanında kendisine refakat eden bir erkek olmadan sokağa çıkması oldukça tepki topluyor. Robotun şeriat kurallarına uygun olmadığını düşünen Arapların şu sıralar başları Sofia ile büyük dertte.

Umarım bu kadar günaha ve suça meyil veren robot Sofia ve türevleri ülkemize giremez. Evet, kendisi bir robottan daha fazlası olabilir fakat akıllı navigasyonlarla bile kavga eden halkımızın, çokbilmiş Sofia'dan pek de hoşlanacağını sanmıyorum. Kendisinin yeni vatandaşlığını kutluyor ve ülkesine hayırlı bir robot olmasını diliyorum.

BİZE ULAŞIN