Gamze Tuna: Doktor Lacivert | Aralık 2017

Doktor Lacivert | Aralık 2017
Giriş Tarihi: 13.12.2017 10:22 Son Güncelleme: 16.1.2018 11:53
Gamze Tuna SAYI:41
İyi günler efendim… Doktor Lacivert’ te bu ay Japonya’da başlayıp dünyada yankı bulan çarpık diş modası “yaeba” ve rüyalarımızı kontrol etmenin en kapsamlı biçimi “lüsid rüya” var. Bakalım Japonların yamuk dişleri yücelttiği ilginç trendi yaeba neden tercih ediliyor? Peki, hiç rüyanızda, rüyada olduğunuzun bilincinde vardınız mı? Vardıysanız, bunun bir yetenek olduğunu düşündünüz mü? Bütün bu ilginç konuları ve daha fazlasını 2017 bitmeden sizlerle buluşturuyorum. Doktor Lacivert gururla sunar! Görüş ve yeni meraklar için: doktorlacivert@gmail.com

Yamuk diş trendi "Yaeba"

Gençliğimin en güzel yıllarında ben de çoğu kişi gibi dişlerimin yamuk olması sebebiyle tel kullandım. Tel tedavisinin o zorlu süreçlerini ben de en az herkes kadar yaşadım. Lahmacunu bıçakla yedim, tellerime jelibonlar yapıştı, mıknatıs şakalarına maruz kaldım, fındıklar tellerimi yamultmasın diye bütün yuttum ve bunların beraberinde sayısız maddi ve manevi çileler çektim. Dişlerim tekrar yamulmasın diye halen damaklık, arka diş teli vs. kullanmaktayım. Bunları size neden mi anlatıyorum çünkü son zamanlarda ortalıkta dolaşan "çarpık diş modası" bir hayli moralimi bozdu. Neymiş efendim insanlar diş hekimlerine dişlerini yamultsun diye başvuruyorlarmış. Evet, şaka değil Japonya'da ortaya çıkan bu ilginç trendin adı: "Yaeba".

Dünyada önce ünlülerle başlayan, daha sonra da halka mal olmuş bir diş modası var: Hollywood Smile. Birçok insan yamuk dişlerini düzelttirmek için tel takıp, porselen yaptırıp bir sürü acı çekiyor ve masraf ediyorken, Japonlar yamuk diş yaptırmak için dişçilerin önünde kuyruk oluşturuyorlar. Son günlerde yeni bir fenomen haline gelen yaeba, hızlıca kusursuz diş güzelliği algısını yıkmaya başladı bile. Yaeba birkaç dişin (özellikle köpek dişlerinin) çarpık olduğu bir gülümseme olarak açıklanabilir. Bu ilginç trendin oluşmasının arkasındaki neden ise yamuk dişlerin kişiyi daha sevimli ve şirin yapıyor olmasına inanılması. Genelde daha küçük yaşlarda görülen çarpık dişler ileriki yaşlarda tedavi edilir ve o yamuk dişler hepimizin çocukluğunda bir anı olarak kalır. İnsanlar da bu yüzden yaeba yaptırarak daha çocuksu görünmek istiyorlar. Mantık olarak yamuk dişlerle beraber daha sempatik ve genç bir görünüm elde ediyorlar (yahut öyle olduğunu sanıyorlar çaktırmayın). Dişlerinin kısa süre için yamuk olmasını isteyen kişiler içinse ülkede geçici olarak kullanılabilen aksesuar dişler bulmak da mümkün. Bu akımın temsilciliğini üstlenenler arasında Japon ünlüler de yer alıyor. Hatta ünlü bir Japon kız grubu olan Tsuke Yaeba grubundaki bütün kızların çarpık dişleri var. Grubun kurulma amacının, dişleri doğuştan bu şekilde olan kızlara cesaret vermek olduğu söylense de bunun pek de öyle olmadığı düşünülüyor. Japonya da çarpık diş modasına sahip çıkılsa da bu modanın Batı dünyasında çok ilgi gördüğünü söyleyemeyiz. Özellikle yaeba trendi kadınları cinsel obje konumuna soktuğu gerekçesiyle oldukça eleştiri aldı. Bu trendin Batı'da, moda olan ön dişler arasında boşluk açtırma modasını yeniden ortaya çıkardığını söyleyebiliriz.

Her yıl değişen moda ve güzellik anlayışları yüzünden artık gözlerim kanıyor. Bir yıl zayıflık modayken diğer yıl şişmanlık moda oluyor. Bir zaman düzgün dişler popülerken şimdi çarpık dişler popüler oluyor. Her dönem bambaşka bir güzellik algısı ortaya çıkıyor. Zaten bu trendin Türkiye'deki tel tedavisi fiyatları düşünüldüğünde pek ilgi göremeyeceğini ortada. En iyisi doğal olmak ve kendimiz kalmak. Nasılsa her sene değişen bu güzellik algılarıyla elbet bizim de güzel olduğumuz bir döneme denk geliriz.

Aklı başında rüya

Rüya görmek, günlük hayatımızda başımıza gelen en gizemli ve merak uyandıran olaylardan biridir. Rüyalarımızda, bilinçaltımızın bize sunduğu olaylar karşısında çoğumuz izleyici konumundayızdır ve zaman-mekân algımız yoktur. Çoğu zaman rüyamızı görürüz ve belki de hiçbir detayı hatırlamadan uyanırız. Peki, rüyada bilincimiz yerinde olsa ve yaptıklarımızı kontrol edebilsek nasıl olurdu? Evet, hemen hemen herkes belli teknik ve detayları bildiği takdirde rüyaları yönetebiliyor. Nasıl olduğunu merak edenler için vakit kaybetmeden sizleri "lüsid rüya" ile tanıştırayım.

Bazı sabahlar alarm sesinden uyanıp tekrar uykuya daldığımda rüyalarımın devam ettiğini gördüm. Hatta rüyanın kalan kısmını kendi isteğime göre şekillendirip sonlandırdığım da oldu fakat hiçbir zaman rüyamı yönlendirebileceğim aklıma gelmezdi ve çoğu kez bu durumun uyurken hayal kurmak olduğunu sanıyordum.

Lüsid rüya ile tanıştıktan sonra bu durumun hayal değil bilinçli bir seyahat olduğunu öğrendim. Lüsid rüya, uyku sırasında görülen rüyanın kontrolünün bilinçli bir şekilde ele alınması olarak tanımlanabilir. Kısaca bilinçli olarak rüya görme durumu diyebiliriz. Lüsid rüyada rüyanızın yönetmeni siz olursunuz ve bütün kontrolleri ele alırsınız. Mekân, kişiler ve olaylar sizin isteğiniz doğrultusunda gerçekleşirken rüyanızın keyfini çıkarırsınız. Rüya âleminde olduğunuz için yapabilecekleriniz konusunda bir sınır yoktur ve tamamen özgürsünüzdür. Bir süper kahraman gibi dilediğiniz gibi uçabilir birbirinden fantastik deneyimler yaşayabilirsiniz. Tabi öyle elini kolunu sallayan herkes lüsid rüya görebiliyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Lüsid rüya bilinç açıkken çıkılan bir yolculuk olduğundan bilinçli ve farkındalığı yüksek olan insanların bu tarz rüya görme olasılığı daha fazla oluyor. Lüsid rüya sadece eğlendirmiyor, aynı zamanda bazı konularda kişilere fayda da sağlıyor. Mesela kötü huylarınızdan, önce lüsid rüyanızda kurtulup daha sonra bu durumu gerçek hayatınıza uygulayabiliyorsunuz. Tabi bilinçli ve algıları açık bir insan olmanız şartıyla. Tek yapmanız gereken derin uykunuzun tam ortasında (uyuduktan yaklaşık 5-6 saat sonra) uyanıp tekrar uykuya dalmak. Bu konuda aşırıya kaçmamakta da fayda var çünkü lüsid rüya bağımlılık yapabilir. Özellikle gerçek hayattan sıkılıp, lüsid rüyaya bağımlı olma tehlikesi de oluşabiliyor. Hem bu tür eylemler beyin ve kalbi oldukça yoruyor ve çarpıntılara yol açabiliyor. Bu yüzden belli bir yaşın üstündeki kişilerin lüsid rüya yapması önerilmiyor. Lüsid rüya fazla yapıldığı takdirde uykusuzluk, gerçek hayat ile rüyayı ayırt edememe gibi psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Daha da kötüsü bu güne kadar lüsid rüya sırasında ölen insanların sayısı 600'ü geçmekte.

Niyet ettik lüsid rüya görmeye! Yeni bir fenomen duyunca bayılırız hemen uygulamaya fakat bu kadar zararını saymışken yine de; "ben rüyamı yöneteceğim, her istediğimi de yapacağım" derseniz bir şey diyemem. Zaten hepimiz kendi hayatımızın başrolündeyiz, rüyamızda da figüran olsak çok mu? Söylemeden de geçmeyeyim, lüsid rüya görmeyi beceremezseniz halk arasında "karabasan" olarak da bilinen, uyku sırasında yaşanan ani refleks boşalmaları yaşayabilirsiniz. Haydi, kolay gele.

BİZE ULAŞIN