Mesut Aytekin: 2019 yılında sinema bereketli geçecek

2019 yılında sinema bereketli geçecek
Giriş Tarihi: 22.10.2018 13:38 Son Güncelleme: 26.11.2018 10:59
2018’in sonbaharına erdiğimiz şu günlerde, her hafta 10’u aşkın film vizyona girmeye başladı. Sinema dolu günler geçirebileceğiniz yılın son aylarında yeni yılın film sesleri de gelmeye başladı.

Türk Sineması'nda 2005 yılında başlayan kıpırdanmalar, yıllar içinde endüstrinin hareketlenmesi ile görünür hâle geldi, böylece seyirci ve film sayılarında ciddi artışlar yaşandı. 2009 yılı bu anlamda bir dönüm noktasıydı. O yıldan bugüne her yıl 100'ün üzerinde yerli film vizyona girdi, her yıl ortalama 20 milyon seyirci sinemaya gitti. Son dört yıldır 30 milyonu aşan yerli film seyirci sayısı geçen yıl 40 milyon 325 bin 495 kişi ile son 28 yılın en yüksek sayısına ulaştı. Aynı zamanda en yüksek hasılat rekorunun kırıldığı 2017'de Türk sineması, % 53 ile Avrupa'da en fazla yerli film izlenen sinema oldu. Bu güzel tabloların yaşanmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği sinema desteklerinin payı da büyük... Yapım öncesinden yapım sonrasına uzanan bu desteklerle pek çok sinemacı ilk filmini çekerek hayallerini gerçekleştirme imkânına kavuştu.

Hâl böyle olunca 2018 yılından da beklenti büyüktü. Ekonomik, siyasi ve sosyal gelişmelerin gölgesinde yılın ilk 8 ayında Türk sineması, beklentileri boşa çıkarmadı. Yılın ilk 8 ayında sinemaya gidenlerin sayısı ise toplam 43 milyon 693 bin 629 kişi oldu. En çok izlenen ilk on filmden altısı ise Türk filmi.

Bu yılın ilginç gelişmelerinden biri de pek çok filmin yaz döneminde tekrar vizyona girmesiydi. Bu çözüm özellikle bahar ve kış aylarında sinemalardaki sıkışıklıktan dolayı çok kısa süre vizyonda kalan, beğenilmelerine rağmen sırada bekleyen filmler yüzünden fazla gösterim şansı bulamayan filmlere ilaç gibi geldi. Özellikle komedi filmleri, sıcak yaz günlerinde serin sinema salonlarında cazip bir sosyal etkinlik olarak öne çıktı. Arif v 2016, Deliha 2, Enes Batur: Hayal mi Gerçek mi?, Ölümlü Dünya, Kelebekler, Cici Babam, Cebimdeki Yabancı, Düğüm Salonu, Bizim Köyün Şarkısı ikinci defa vizyon şansı bulan filmlerdi.

Sinemamız adına güzel gelişmelerden biri de ücretli ve ücretsiz olarak yaz boyu devam eden açık hava sinema organizasyonlarıydı. Büyükşehir Belediyesi, çeşitli AVM ve etkinlik firmaları, sinemaseverlere Yeşilçam'dan bağımsız sinemaya, popüler Türk filmlerinden yabancı filmlere kadar pek çok filmi yıldızlar altında izleme imkânı sundular.

Ahlat Ağacı Oscar yolcusu
Geçen yılın en çok izlenen başarılı yapımı Ayla ile kovaladığımız Oscar'ı bu yıl olumlu-olumsuz birçok eleştiriye maruz kalan ve taşra üzerinden bir Türkiye okuması olarak özetleyebileceğimiz Ahlat Ağacı ile almaya çalışacağız. Nuri Bilge Ceylan'ın üç saatlik bir baba oğul dramını mercek altına aldığı film, çeşitli sosyal, politik ve edebi sorunları tartışıyor.

Yılın dikkate değer bir diğer filmi ise Tolga Karaçelik'in üçüncü filmi olan Kelebekler . Farklı dünyaları yaşayan üç kardeş, yıllar sonra babalarının çağrısı ile köylerine doğru yola çıkarlar. Hem yolculuk hem de köy bekledikleri gibi değildir. Farklı anlatım tekniği, absürt karakterleri, başarılı oyunculukları ile gözlerde sinemasal bir tat bırakan Kelebekler , Sundance Film Festivali'nde Büyük Jüri Ödülü'nü kazandı.

Uzak İhtimal, Yozgat Blues ile takdiri hak eden Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, bir dönem filmi Anons ile 75'inci Venedik film Festivali'nden "En İyi Akdeniz Filmi" ödülünü aldı.

2019'da Türk filmleri ile bol bol güleceğiz
2018'in sonbaharına girdiğimiz şu günlerde, her hafta 10'u aşkın film vizyona girmeye başladı. Sinema dolu günler geçirebileceğiniz yılın son aylarında yeni yılın film sesleri de gelmeye başladı.

Önce söylentiler dedikodular arasında Kayhan 'dan beklediği gişeyi yakalayamayan Şahan Gökbakar, Recep İvedik 6 'nın işaretlerini verdi. Komedi sinemamızın önde gelen isimlerinden Cem Yılmaz yine farklı projeler peşindeydi. Anlatacak çok öyküsü olan Yılmaz, iki film birden konseptiyle Karakomik filmler projesinin çekimlerine başladı. Karakomik Filmler 1, Kaçamak ve 2 Arada adlı yaklaşık birer saat uzunluğunda olacak olan iki filmden oluşuyor. Filmde Zafer Algöz, Özkan Uğur, Can Yılmaz, Necip Memilli, Nilperi Şahinkaya gibi isimler başrolleri paylaşıyor. 2019 yılının mart ayında serinin diğer filmi Karakomik Filmler 2 gösterime girecek. Bücür, Yol Arkadaşım 2, Hedefim Sensin, Öldür Beni Sevgilim, Can Dostlar
ve efsaneleşen Organize İşler 'in devam filmi Organize İşler 2 de yeni sezonda vizyona girecek filmler arasında.

2019'un heyecanla beklediğimiz yapımlarından bir diğeri ise Hababam Sınıfı . Rıfat Ilgaz'ın aynı isimli eserinden Ertem Eğilmez tarafından uyarlanan Hababam Sınıfı televizyonda da defalarca gösterildi. 2004 yılında Hababam Sınıfı Merhaba filmiyle yeniden çevrilen seri Hababam Sınıfı Askerde ve Hababam Sınıfı 3,5 yapımları da günümüze uyarlanmıştı. Senaryosunu Evren Erdoğan ve Ayşe Balıbey'in kaleme aldığı yeni filmin yönetmen koltuğunda Bize Size Döneriz ve Damat Takımı gibi popüler filmlerin yönetmenliğini yapan Doğa Can Anafarta oturuyor.

Efsane yapımlar sırada
Dünya sinemasında ise bomba yapımlar sırada bekliyor. Türk filmlerini zorlayacak filmlerin haberleri bir bir gelirken şüphesiz bu savaştan galip çıkan taraf sinemaseverler olacak.

Milyonlarca fanı ile kültür endüstrisinin en popüler ürünlerinden biri olan Star Wars , yeni filmi ile gişeyi sallamak için gün sayıyor. Zira yönetmen koltuğunda son dönem bilimkurgu ve dizilerin sevilen ismi, Lost ile hayran kaldığımız J. J. Abrams var. 2019'un sonlarına doğru vizyona girecek Star Wars: Episode IX 'un başrollerinde Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega ve Lupita Nyong var.

Yapay zekâ ve robotlar ise günümüz sinemasının moda hikâyelerinden. Bu hikâyelerin içinde biri var ki hayalimizi açan, aksiyona doyuran ve fütüristik yapısı ile pek çok filme ilham kaynağı olan bir eser: Terminatör . Arnold Schwarzenegger ile bütünleşmiş, makinalar ile insanların savaşının anlatıldığı serinin altıncı filmi yolda.

James Bond ile yeniden buluşmamıza da az kaldı. Filmin tam adı açıklanmasa da Bond'u oynayacak isim Daniel Craig. 25'inci James Bond filmin yönetmeni ise Transpotting, 127 Saat, Milyoner ve Steve Jobs filmlerinden tanıdığımız Danny Boyle.

Al Pacino, Brad Pitt ve Leonardo DiCaprio'yu kim bir araya getirirdi dersiniz? Sinemanın sıra dışı yönetmeni Quentin Tarantino tabii ki. Once Upon a Time In Hollywood , Amerikan sinemasının 1970'lerini anlatıyor.

X-Men serisi, X-Men: Dark Phoenix ile dünyasını genişletmeye devam ediyor. X-Men 'in en popüler çizgi roman öykülerinden birinin uyarlanacağı filmin esas kızı Game of Thrones 'taki Sansa Stark karakterine can veren Sophie Turner.

Marvel ile çetin bir savaşa giren DC'nin hayat kurtaran yapımı Wonder Woman ilk filmi ile gişeleri alt üst etmişti. Vakit kaybetmeden serinin ikinci filmi Wonder Woman 1984 tasarlandı. Patty Jenkins'in başarılı yönetimi ile akıcı bir şekilde ilerleyen ilk Wonder Woman filminde Gal Gadot ayakta alkışlanacak bir performans sergilemişti. Soğuk Savaş döneminin anlatılacağı Wonder Woman 1984'te de Gal Gadot'tan aynı performansı bekliyoruz.

Batman 'in azılı düşmanı Joker, Kara Şövalye filminde takdiri hak eden bir antagonist olarak şovunu yapmıştı ve filmin vizyona girdiği 2016 yılından bugüne hep bir solo filmi için nabız yoklandı, isteklerde bulunuldu. Sonunda hayaller gerçek oldu ve Joker , ismine nazır filmi ile Todd Phillips'in yönetiminde hayranları ile buluşacak.

Bütün bunlarla beraber It (O), Görevimiz Tehlike: Yansımalar, John Wick 3: Parabellum, Charli'nin Melekleri, Hellboy, Godzilla: King of the Monsters ve Hızlı ve Öfkeli gibi filmler de seyircisiyle buluşacak.

Malatya'dan yerli sinemaya büyük destek
Sinema ayları geldi çattı. Yeni filmler vizyona hazırlanadursun Türk sinemasında festival mevsimi de başlayacak. Vizyon şansı bulamayan ulusal ve uluslararası pek çok yapım festivallerde gösterim imkânı bulacak. Söyleşiler, kısa film ve belgesel gösterimleri, film platformları, usta sınıfları, sergiler ve geziler ile birçok etkinliklere imza atan festivaller, sektör paydaşlarının da bir araya gelmesini sağlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının da destek verdiği festivallerden biri var ki başarılı organizasyonu ve fark oluşturan etkinlikleri ile öne çıkıyor. Yerli sinemamıza her yönüyle destek vermeye çalışan festival, kurduğu Malatya Film Platformu ile pek çok projeye de destek vermeyi planlıyor. En güçlü bağlarımızdan biri olan aile konusuna dikkat çekmek için sinemamızın sıcacık aile filmlerine imza atan Ertem Eğilmez adına her yıl 100 bin lira ödüllü Ertem Eğilmez Aile Filmleri Yapım Destek Ödülü veriliyor. TRT, tema sınırlaması olmaksızın bir projeyi TRT Ön Alım Destek Ödülü ile destekliyor. Bu yıl ilk defa hayata geçirilen yeni bir destek de kısa filmcilerin yüzünü güldürdü. TRT Kısa Film Yapım Desteği adı altında sağlanacak destek ile üç kısa film projesi 10'ar bin lira doğrudan yapım desteği kazanacak. Festival, Malatya Uluslararası Film Platformu'nu da kurarak yıllardır festivallerde dile getirilen yakın coğrafya ülkelerinin bir arada olduğu destek fonu fikrini de hayata geçirmiş oldu. Uluslararası projelerin yarışacağı Film Platformu, ilk anlaşmasını Azerbaycan ile imzaladı. Bu yıl Azerbaycan işbirliğiyle gerçekleşecek platformda, uzun metraj üç projeye 30'ar bin lira "Senaryo Geliştirme Ödülü" verilecek. Platformun yakın coğrafyadan ülkelerin katılımıyla önümüzdeki yıllarda büyük bir fona dönüştürülmesi planlanıyor.

Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçer, festivalin yerelliğe çok büyük önem verdiğini, evrensel olmanın yerellikten geçtiğini ifade etti. Türk sinemasını her fırsatta dünya sineması ile buluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Köçer, genç sinemacılara destek olmayı bir borç bildiklerini, film platformu ile farklı film destekleri sağladıklarını, sempozyum ile de sektör paydaşlarını bir araya getirdiklerini söyledi.

NOT: Film bilgileri ve gişe verileri için boxofficeturkiye.com, 2019 filmleri için listelist.com sitesinden yararlanılmıştır.

BİZE ULAŞIN