Raşit Ulaş: Oruç insana can bağışlar

Oruç insana can bağışlar
Giriş Tarihi: 16.5.2018 16:13 Son Güncelleme: 16.5.2018 16:42
Raşit Ulaş SAYI:46Mayıs 2018

Bir Ramazana daha kavuştuk. Ramazan Arapçada kuru sıcak anlamına gelirmiş. Biz de orucun yaktığına iman etmedik mi? Oruç nefsimizin bin bir belasını yakmak için geldi. Dünyaya tepeden bakan kibrimizi, hemen her şey bir anda olsun diyen açgözlülüğümüzü, bir an evvel istediğimize sahip olmak isteyen aceleciliğimizi, tutamadığımız dilimizin belasını, kalbimizi yok eden hasedimizi yakmak için geldi. Bunları yakıp da kurtuluşa ulaştırmak için geldi. Oruç bize esenlik versin diye geldi. Aç susuz dursak da Allah bizi yaşatır dedirtmek için geldi. Yolda yürürken hiç tanımadığın bir kardeşine yol ver diye geldi. Hemen sinirlenme diye geldi. Sabırlı ve müsamahakar ol diye geldi. Güzelleş diye geldi. Hepimiz güzelleşelim diye geldi. Bir Ramazana daha kavuştuk. Hoş geldin, inşallah hoş bulursun ve hoşnut gidersin.

Oruç, eşyayı ve evreni de bize yaklaştırmış değil midir? Onu daha derinden algılamakta, kavramakta değil miyiz? Oruç ayında gündüz daha gündüz, gece daha gece değil miyiz?
Güneş daha güneş, su daha su, toprak daha toprak, ay daha ay, yıldız daha yıldız, zaman daha zaman, mekan daha mekan, vücut daha vücut değil midir?
Sezai Karakoç
Kıyamet Aşısı

Ramazan galat-ı meşhuru:
İftar açtık: İftar edilir ama oruç açılır.

Enderun usulü teravih:
Makamları Itri tarafından bestelenmiş, Osmanlı'da sarayda ve camilerde kılınan, rekat aralarında salat ü selamlar ve salat-ı ümmiyeler okunan Ramazan ayı namazı. İlk olarak 1831 yılında II. Mahmud zamanında Zeynel Abidin Efendi tarafından kıldırılmıştı.

Ramazan denince akla gelenler
Hurma: Ramazan alışverişinde genelde ilk gün bir hevesle alınan ama gün geçtikçe tüketimi azalan en güzel yemişlerden biri.
Pide kuyruğu: Asla bitmez. Yıllar geçeri alışkanlıklar değişir, her şey biter ama Ramazanda pide kuyruğu bitmez. Sıra beklemekten sıkılmadığımız tek yer.
Oruç Baba: İsmiyle müsemma bir veli zat. Denilir ki fakirlikten orucunu bir parça ekmek ve birax sirke yiyerek tutarmış. İstanbul Fatih'te medfun olan Oruç Baba hala her Ramazanın ilk günü misafirlerini ağırlar. Misafirleri ise ona Fatihalar okur.
Çağrı: Her sene bıkmadan usanmadan ilk defa izlermiş gibi izlenilen ve Anthony Quinn'in o harika Hz. Hamza temsili ile bizi kendisine hayran bıraktığı, İslam'ın yeryüzünü nurlandırdığı ilk zamanları anlatan film.

Orucun bize verdiği ilahi ders, merhamet dersidir. O bizim merhametsizlikle tıkalı bulunan can gözümüzü açar. Merhametsiz insan, alemi kendinde görür. Oruç, içimizdeki nefs denen canavarı köstekleyerek zapteden ve böylelikle içimizde ilahi unsur olan merhametin serbest kalmasını sağlayan bir disiplindir. Böylece ruh nefsi aşar ve ona hakimiyet kurar.
Nurettin Topçu-İslam ve İnsan Mevlana ve Tasavvuf

Karagöz seyri değil, gözyaşı dökme ayı;
Bilinmezi bilirler, bilseler ağlarlar!
Necip Fazıl Kısakürek

Ramazan ilahileri
Kani Karaca-Becadır Zatına Hatm-i Nübüvvet Ya Resülallah
İrfan Gürdal-Ya Muhammed
Ender Doğan-Kevser Irmağı
Halil Necipoğlu-Ben Yürürüm Yane yane
Fatih Koca-Şu Benim Divane Gönlüm

Ve ağızları misk gibi kokanlar ve o gün insanara gülde ağır bir söz söylememiş olanlar ve o gün almayı değil hep vermeyi düşünenler ve o gün 'sabredenlere hesapsız ecirler verilecektir' müjdesi ile müjdelenmiş olanlar meleklerle birlikte iftar sofrasına oturuyorlar.
Allah'ım, şükürler olsun, oruçluyuz...
Mustafa Kutlu
İlmihal yahut Arzuhal

Sen, orucu, şaşılacak acayip maziyetleri bulunan bir şey olarak bil! Oruç, insana can bağışlar. Gönü lütfeder. Sen, şaşılacak bir şey görmek istersen, oruca şaş! Sen, göklere çıkmak Mi'rc etmek sevdasındaysan, şunu bil ki, oruç, senin önüne getirilmiş bir Arap atıdır.
Hz.Mevlana

Oruç, zekat ve infak gibi ibadetlere devam eden bir toplumda sosyolojik patlamlar olmaz. Bunun sonucunda büyük buhranlar yaşanmaz, zulüm olmaz.
Cemil Meriç

Ramazan sözlüğü
İmsak: Fecr-i sadıktan, iftar vaktine kadar orucu bozan şeylerden uzak durmak demektir.
Fecr-i sadık: Ufukta yatay şekilde görülen ağarma.
Sahur: Oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Peygamber Efendimiz;"Sahur yemeğini yiyiniz, sahurda bereket vardır" buyurarak sahurun faydasını anlatmıştır.

Bir hatırlatma:
Her Ramazan birbirine; "Bu sene toplanıp beraber iftar edelim" diyen arkadaşların %90'ı toplanıp beraber iftar edemeyecekler.

BİZE ULAŞIN