İSRAİL’DEN MOĞOLLARI ARATMAYAN KÜLTÜR KATLİAMI
GAZZE'DEKİ SOYKIRIMDA İSRAİL TARAFINDAN HEDEF ALINAN KÜLTÜR SANAT KURUMLARI
REŞAD EŞ-ŞAVA KÜLTÜR MERKEZİ:
1985 senesinde inşa edilen Reşad eş-Şava Kültür Merkezi kütüphanesi, tiyatro sahneleri ve sanat atölyeleriyle Filistin'de inşa edilen ilk kültür merkezi özelliğine sahipti. Gazze'deki binası, 1992 senesinde Ağa Han Mimari Ödülleri'ne de aday gösterilmişti.
SNONO KÜLTÜR SANAT VAKFI:
Gazze'deki sanatsal ve kültürel etkinlikleri teşvik etmeyi ve desteklemeyi amaçlayan Snono Sanat ve Kültür Enstitüsü, özellikle müziksel
alanda çeşitli sanat etkinlikleri düzenliyor ve sanatçılar için atölye çalışmaları, sergiler fırsatlar sunuyordu.
GAZZE KÜLTÜR SANAT MERKEZİ:
Filistin'in en önemli film festivallerinden biri olan Kırmızı Halı Film Festivali'nin de düzenleyicisi olan Gazze Kültür Sanat Merkezi, kültürel alanda pek çok ilke imza atmıştı.
STUDIO WINDOW ÇAĞDAŞ SANAT ATÖLYESI:
Studio Window, Filistin'in özgürlüğünün çağdaş sanatlar ile savunulması yönünde çalışmalar yapan ilk kurumların başında geliyordu.
GAZZE EL SANATLARI KÖYÜ:
Geleneksel İslam mimarisi tarzına göre tasarlanmış Gazze El Sanatları Köyü, nakış, ahşap işleri, eski bakır eşyalar ve kilimlerin sergilendiği
ve tamamen Filistinli kadınların emekleriyle kurulmuş bir kurumdu.
EL-İTTİKA ÇAĞDAŞ GÖRSEL SANATLAR GALERİSİ:
El-İttika Çağdaş Görsel Sanatlar Galerisi, pek çok genç sanatçısının da eserlerini sergilediği önemli çağdaş sanat galerilerinin
başında geliyordu.
FİLİSTİNLİ SANATÇILAR GENEL BİRLİĞİ:
Merkezi Gazze'de bulunan Filistinli Sanatçılar Genel Birliği, Filistin kültürünü ve sanatını desteklemek, sanatçıların haklarını korumak ve Filistin halkının kültürel kimliğini korumak amacıyla kurulmuştu. Gazze'deki merkez, sanatçıların bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunabileceği, eğitim
programlarına katılabileceği ve sanatsal etkinlikler düzenleyebileceği bir mekandı.
HOLST TİYATROSU:
Holst Tiyatrosu, Gazze'de bulunan bir tiyatro kompleksiydi. Çeşitli tiyatro oyunları, konserler ve diğer kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan, Gazze'deki kültürel hayatı zenginleştiren önemli mekânların başında geliyordu.
TİYATRO GÜNLERİ VAKFI:
Gazze'deki Tiyatro Günleri Vakfı, Gazze Şeridi'nde tiyatro sanatını teşvik etmek ve geliştirmek amacıyla faaliyet gösteren bir kuruluştu. Vakıf, her yıl düzenlediği etkinlikler ve festivallerle Gazze'deki tiyatro topluluklarını desteklemekte ve yerel halka tiyatro sanatını tanıtıyordu.
BASIN EVİ VE KÜLTÜR FORUMU MERKEZİ:
Gazze şeridinde bulunan Basın Evi ve Kültür Forumu Merkezi, farklı branşlardan sanatçılardan bir araya geldiği önemli merkezlerden birisiydi.
KATTAN ÇOCUK MERKEZİ:
El-Kattan Çocuk Merkezi, Gazze'deki çocuklara yönelik sağlık hizmetleri, kültür sanat eğitimi ve sosyal destek sağlayan bir kuruluştu. Merkez, çocukların sağlıklı büyümelerini desteklemek ve ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kültür sanat alanında faaliyet göstermekteydi.
EDWARD SAID ULUSAL MÜZİK ENSTİTÜSÜ:
Edward Said Ulusal Müzik Enstitüsü, genç yetenekleri keşfetmeye ve onları müzik alanında yetiştirmeye odaklanarak Filistin müzik sahnesine katkıda bulunan en önemli kuruluştu.
YILDIZLAR SİRKİ:
Gazze'de bulunan Yıldızlar Sirki, çok sayıda çalışanı ile türünün tek örneği olarak faaliyet gösteriyordu.
HİLAL EL-AHMER TİYATROSU:
Hilal el-Ahmer Tiyatrosu, Filistin nakışları ile işlenmiş ve kırmızı kadife ile döşenmiş tek kültürel yapıydı. Gazze Şeridi'ndeki bu yapı, tiyatro sahnesi
dışında sanatçıların eserlerinin sergilendiği de bir mekândı.
SAİD EL-MEŞAL TİYATROSU:
2018 senesindeki bir hava saldırısında tamamen yerle bir edilen Said el Meşal Tiyatrosu, sanatçıların emeği ile tekrar hayata döndürülmeye çalışıyordu.
GAZZE'DE 7 EKİM'DE BAŞLAYAN SOYKIRIMDA ÖLDÜRÜLEN ŞAİR VE YAZARLAR
ŞAİR HEBA EBU NADA
Gazze Şeridi'nde yaşayan, yerinden edilmiş Beyt Cirya köyünden Filistinli bir yazar, şair ve hikaye anlatıcısı Heba Ebu Nada, yazılarını Filistin davasının ve acısının sözcüsü olmaya adadı. 20 Ekim 2023 tarihinde İsrail saldırıları sonucu şehit oldu.
ŞAİR ÖMER EBU ŞAVİŞ
Filistinli şair ve yazar Ömer Ebu Şaviş, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat kampının önde gelen toplum aktivistlerindendi. 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail saldırıları sonucu hayata veda etti.
YAZAR YUSUF DAVVAS
Yazar, şair, müzisyen, sosyal aktivist Yusuf Davvas, 18 Ekim 2023 tarihinde İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybetti.
ŞAİR RIFAT EL-ARİRİ
Yazar, şair ve akademisyen Rıfat el-Ariri, 7 Aralık 2023'te İsrail saldıralı sonucu bu dünyadan ayrıldı.
ŞAİR SALİM EN-NAFFAR
Şair Salim en-Naffar, İsrail'in Filistin halkına yönelik zulmünü eleştiren şiirleriyle tanınıyor. 7 Aralık 2023'te İsrail saldıları sonucu hayatını kaybetti.
ŞAİR ŞEHDE EL-BEHBAHANİ
Filistin direnişini dünyaya tanıtan şair, yazar ve profesör Şehde el-Behbahani, 24 Ekim 2023'te eşi, kızları, oğlu ve torunuyla birlikte İsrail tarafından katledildi. Tüm aile nüfustan silindi.
ŞAİR NUREDDİN HACCAC
Ödüllü şair, yazar ve romancı Nureddin Haccac, 3 Aralık 2023'te İsrail saldıları sonucu vefat etti.
YAZAR ABDULLAH EL-AKKAD
Yazar, gazeteci Abdullah el- Akkad, eşi ve çocuklarıyla birlikte İsrail uçaklarının Han Yunus'un merkezindeki dairesini bombalaması sonucu 16 Ekim 2023 tarihinde şehit edildi.
YAZAR İNAS ES-SAKA
Yazar, görsel sanatçı ve tiyatrocu İnas es-Saka, 31 Ekim 2023 tarihinde İsrail uçakları tarafından evine düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.
İSRAİL TARAFINDAN YIKILAN BAZI ÖNEMLİ KÜTÜPHANE VE SANAT ESERLERİ
Gazze şehrinin en önemli simge yapılarından biri olan ve 1956 senesinde inşa edilen Meçhul Asker Anıtı, işgal güçleri tarafından buldozerlerle yıkıldı. Aynı şekilde Siyonist işgalciler, Gazze şehrindeki Filistin Meydanı'nın kalbinde yer alan ve şehri simgeleyen Zümrüdüanka Heykeli'ni de yıktı. Bu heykel, 1998 yılında ünlü heykeltıraş İyad es-Sabah tarafından yapılmıştı.
Hedef alınan kütüphanelerden en önemlisi yüz binlerce kitap içeren Gazze Belediyesi Halk Kütüphanesi idi. Nekbe'den önce Kudüs, Yafa ve başka yerlerde yayınlanan Filistin gazete ve dergilerinin kopyalarını içeren, Cibaliye Kampı'ndaki el-Asriye Merkez Kütüphanesi ve binlerce değerli kitabın bulunduğu Gazze Şehri'nin ed-Daraj semtindeki ünlü el-Yazici Kütüphanesi de bu kütüphaneler arasında.
Saldırılar aynı zamanda matbaa ve yayınevlerini de hedef aldı. 2021'de Gazze'ye yönelik saldırıda yıkılan ve eskisinden daha iyi bir şekilde yeniden inşa edilen Samir Mansur Kitapevi, yeniden imha edildi. Sürekli açık olan Gündoğumu Kitap Fuarı, Daru'l-Kelime Yayıncılık, en-Nahda Yayıncılık ve en-Naim Yayıncılık da tamamen tahrip edildi.
Gazze Şeridi'ndeki arkeolojik ve tarihi koleksiyonlar ile nadir el yazmaları da dahil olmak üzere, Kenanlılar gibi tamamı antik çağlardan kalma eserler
barındıran 12 müze de ağır hasar aldı. Bu müzeler arasında Refah Müzesi, Karara Kültür Müzesi, Han Yunus Müzesi, Akkad Müzesi, Museum Hotel, Shahwan Müzesi, Deir el-Balah Müzesi, Thobe Müzesi, Paşa Sarayı Müzesi, İbrahim Abu Müzesi, Shaar Bedevi Mirası Müzesi, Badia Müzesi bulunuyor.
Ünlü sanatçı Muhammad el-Hac'ın yaptığı "Bizim Topraklarımız" adlı duvar resminin de aralarında bulunduğu Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerindeki 27 duvar resmi de tahrip edildi ya da işgal askerleri tarafından üzerleri karalandı.