*Modern tıbbı tercih ederim tabii ki. O zaman neden doktorları koymuşlar hastaneye? Aktarları koysunlar oraya, doktorları da iptal etsinler.
*Hasta olursam doktora giderim, doktora güvenirim. Herkesin kendi tercihi ama biz modern tıp tarafındayız.
*Bence insanlar hastalanınca önce sağlık ocağına gitmeli. Normalde olması gereken bu… İnsanlar yanlış bildiği için önce hastanelere gidiyor. Bu yüzden hastanelerde çok fazla yoğunluk oluyor, sağlık ocakları gelişmiyor. Birinci düzey sağlık ocağı, ikinci düzey hastane… O kadar. Ben de sağlıkçıyım.
*Geleneksel tıp artık kalkıyor, zaten kalkmalı da. İnsanlar bilmeden televizyon programları yüzünden kendi hastalıklarından tam emin olmadan izledikleri her şeyi kabulleniyorlar, onu yapmaya çalışıyorlar. Şu anda televizyonda çok fazla o tarz tıp programı var.
*Bence en önemlisi direkt bir uzmandan yardım istemek. Doktor gibi. Düşünsenize insanlar hastalığına internetten bakıp karar veriyor. Ya yanlışsa, ya iyice kötü olursan… Vücudun sinyal veriyor, bir doktora gitmen, yardım alman gerekiyor diyor. Ben geleneksel tıp yöntemlerini kullananlara bizim ailede şahit oldum. Onun da iyi yönleri vardır ama onu da doktora görünmeden yaptırmak iyi değil bence.
*Bence geleneksel tıbbın şifa yönü biraz inançtan kaynaklanıyor. İyileşeceğim kafasıyla gidiyor oraya ve o kişi ne yaparsa ona inanıp iyileştiğini düşünüyor. Ben ne olursa olsun doktora giderim. Tek doktora da bağlı kalmam.
*Ben profesör olduğum için bilimsel metodu öncelikli olarak tercih ederim ama tıp çok kompleks bir konu. Hâlâ bilmediğimiz çok şey var. Dolayısıyla ampirik olarak alternatif tedavi yöntemlerinin işe yaradığı gözlemleniyorsa onları da kullanmakta bir sakınca görmem. Eğer ciddi bir hastalık geçirirsem normal, bilimsel metodu uygulamakla birlikte aklıma yattığı ölçüde alternatif tıbbı yardımcı olarak kullanabilirim. Mesela ben şu an kişisel olarak şunu yapıyorum; ben bağışıklık sistemine önem veririm. Birçok hastalığın ana nedeni bağışıklık sisteminin düşmesi. Dolayısıyla hemen her gece yatmadan önce yeşil çaya zencefil, zerdeçal, bazen sumak, çörek otu koyup içiyorum. İlaçları aldığım zaman da sürekli kullanmıyorum çünkü sistemi negatif etkileyebilir. Aslında alternatif yöntemleri de uyguluyorum hayatımda. Alternatif tıp tamamlayıcı bir rolde ama tamamen alternatif tıbba gidip bilimsel tedavi yöntemlerini, cerrahları bir kenara atmak da yanlış.
*Ben Kayseriliyim. Geleneksel bir memleketten geliyorum ama tabii ki modern toplumu yeğliyorum. Modernlikten kastım başı örtülü olanlara karşı olduğumdan değil. Demokratik, özgür, çağı yakalayan ama geleneklerine de bağlı bir kafa yapım var.
*Modern tıbba güvenirim tabii. Güven duymak mecburiyetindeyiz, sonuçta eğitim almış insanlar. Eskiden insanlar çaresizlikten, parasızlıktan daha eski yöntemlere başvururlarmış.
*Geleneksel tıp da tamamen boş değil ama şu an modern tıp daha araştırmacı. Belki geçmişte eksileri çoktu, bir faydası varsa beş de zararı vardı ama şu an modern tıpta onlar araştırdığı, daha çok araştırdığı için modern tıbbın desteklenmesi lazım. Alet edevat da çok gelişti.
*Geleneksel tıbbın bir tarafının da doğru olduğunu düşünüyorum. Ailelerimiz tarafından bize hasta olduğumuzda yapılan çaylar, nane limonlar falan doğru yani. Ama mesela şu günlerde aşı yaptırmayanlar var. "Ben çocuğuma aşı yaptırmam, zararı var" gibi şeyler söylüyorlar. Bunların da çok yanlış olduğunu düşünüyorum. İkisi de bir arada kullanılabilir. Zararlı kısımları da var ama aşı seni bir şekilde koruyor. Aşı yaptırmayıp hasta olan çok fazla insan var. Bu yüzden ben modern tıbbı doğru buluyorum.
*Alternatif tıbba da inanıyorum aslında, destek olduğuna inanıyorum ama modern tıptan yanayım. Alternatif tıbbın şifa veren yönlerinin olduğuna inanıyorum çünkü çok eskiden onun şifalarından yararlanmış toplumlarımız. Yine de tamamen tıbbi olarak doktorlara inanıyorum. Direkt olarak değil ama destek olarak alternatif şeyleri kullandım. Hani bitkiler var ya şifa veren, onlar iyi geliyor ama "ben şunu kullandım, kesin şifa buldum" diye bir şey yok bence. Mesela ben kuşburnunun C vitamini deposu olduğuna inanıyorum. Seneler evvel kış aylarında çok grip salgını olduğu bir dönemde hiç hastalanmamıştım. Tesadüf ki biri köyden bana kuşburnu getirmişti. Ben de faydasını falan hiç bilmeden, değişik bir tadı olduğu için ara sıra içmiştim. Bir gün doktora gittim. Doktora dedim ki "Bu kış herkes hasta oldu, ben olmadım. Acaba kuşburnu mu iyi geliyor?" doktorum da "Çok doğru, kuşburnu C vitamini deposudur. Seni korumuş" dedi. Destek olduğuna mutlaka inanıyorum ama kesin çare modern tıpta.
*Modern tıbbı seçerim galiba. Teknolojileri daha gelişmiş. Hastalıkları bulabilecek aletler olduğu için o tarafa güveniyorum. Yani hiç diğer tedaviyi düşünmedim bile şu zamana kadar.
*İkisinden de istifade ettiğimiz alanlar var ama Allah korusun kanser olursam kemoterapi tedavisini kullanmayı düşünmem. Vücuda daha fazla zarar verdiğini düşünüyorum. Kemoterapinin özellikle ilerlemiş vakalarda daha ilerlettiğini düşünüyorum. Erken teşhiste vücut daha dirençli olabilir ama biraz ilerlemiş vakarla tercih etmem, gittiği yere kadar gitsin derim. Etrafımda hacamat yaptıranlar var, şifa bulanlar da oluyor. Aslında mantıklı geliyor bana ama hiç denemedim. Alternatif tıbba uzman kişilerin elinde olduğu sürece güvenirim.
*Biz hiçbir şey söyleyemeyiz, kocalarımızdan korkuyoruz. O kocalar var ya… O yüzden kusura bakmayın.
*Geleneksel tıbba güvenirim. Kimyasal ilaçlar daha zararlı geliyor bana. Öyle büyük bir hastalığım oldu ama bademcik sıkıntım vardı. Kimyasal ilaçları denedim. Bir faydasını görmedim. Ben de bitkisel ilaçları kullanmaya başladım. Onların daha çok etkisini gördüm. Hatta onlardan sonra iyileştim diyebilirim.
*Hasta olduğumuz zaman doktora gideriz, başka nereye gideceğiz? Öbür türlüsüne hiç gitmediğim için bilemem.
*Değişir yani. Şimdi hastalansam doktora giderim. Bazı yönlerde tıbbın el vermediği durumlar var. O zamanlarda eski kocakarı ilaçlarını kullanabiliriz. Bazen mesela saçlarda bir sıkıntı oluyor, şimdiki tıp yetmiyor ama eski yöntemler işe yarıyor.
*Modern ve alternatif tıpla ilgili görüşlerim rahatsızlıklarımın bir türlü iyileşememesiylebaşladı. 20'li yaşlarımdayken hastalıklarım yüzünden bir sürü ilaç alıyordum ama doktorlar bana bir şeyin yok diyordu bir de. İlaçlar yan etkiler gösterdi. Bu sefer onlar için başka ilaçlara başladım. En sonunda kullandığım bir mide ilacının etkisiyle yemek dahi yiyemediğim bir döneme geçtim. Bu süreç sonrasında ilaçlara olan güvenim çok fazla zedelendi ama alternatif olan başka tedavilere de sıcak bakmıyordum. Tanıdığım bir alternatif tıp ile tedavi yapan bir doktora istemeyerek de olsa gittim ve yaklaşık olarak iki yıl tedavi gördüm. Bir sürü tedavi uyguladı; nöral tedavi, ozon tedavisi, bio rezonans, hacamat, detoks gibi. Hepsine şüpheyle yaklaştım ama sonra iyi sonuçlar almaya başladım. Kendimi çok daha iyi hissediyordum. Şu an için düşüncelerim alternatif tıp ile ilgili her şeye inanmak yönünde değil açıkçası çünkü vücudumuz tek tip değil ve birisine iyi gelen diğerine iyi gelemeyebiliyor. Alternatif tıbbın açıkçası her hastalığa cevap verebildiğine inanmıyorum. İnsan sadece alternatif tıp derse modern olanı tamamen reddederek bir yerde tıkanabiliyor. Geçen yaz 2'nci evre kanser olduğu hâlde kemoterapi almayıp alternatif tıpla tedaviye devam ederek vefat eden bir kadın haberini örnek verebilirim mesela.
*Modern tıbbı şöyle eleştirebilirim: Doktor olmadan alternatif tıpla ilgilenip kitap çıkartıp önerilerde bulunan insanlara çok fazla yönelim var. Bunun sebebi ise bence doktorlar bu alanı boş bırakıyorlar. Doktorlar alternatif tıbba sahip çıkmadıkları için doktor dahi olmayan insanlara hasta olan insanlar yönelim gösteriyor. En basitinden aktarın önerdiği şeyleri alıp kullanıyorlar. Modern tıpla tedavisinde memnun olmayan birileri için ayrı hastaneler ya da her hastanede bir bölüm açılabilir. Hacamatçılar gibi değil, tamamen dâhiliye doktoru gibi olan her iki eğitimi de almış ve gerektiğinde modern tıbba da yöneltecek olan donanımlı doktorlar olabilir. Doktora "Sarımsak yağı kullanıyorum, bana iyi geliyor" dediğimde dahi cevap veremiyor ve rahatsız oluyor, bununla ilgili araştırmalar yok diyor. Araştırmalar olduğunu herkes biliyor belki de daha kapsamlı olmalıdır bunu da tıp alanında yer alan insanların yapması gerekiyor sanırım. Her gittiğinde aynı ilacı yazan doktorun yazdığı ilacı kullanmayı istememek herkesin hakkı olsa gerek.