Dosya Sözlük | Nisan 2018

Dosya Sözlük | Nisan 2018
Giriş Tarihi: 14.04.2018 10:59 Son Güncelleme: 16.04.2018 14:12
SAYI:45
Bu sayıda geçen kavram ve sözcükler için sözlük...

Z Nesli:
Bugün hayatta olan kuşaklar X, Y ve Z kuşakları şeklinde adlandırılıyor. 1965-1979 arasında doğanlar X nesli, 1980-1999 arasında doğanlar Y nesli, 2000 sonrası doğanlar ise Z nesli olarak adlandırılıyor. Z neslinin diğer kuşaklara baskın gelen özelliği doğrudan teknolojinin içinde doğmuş olmaları. Bütün işlerini teknoloji ile halletmeyi düşünen, akıllı telefon, tablet, i-pad kullanımı en yoğun olan nesil bu nesil. Z nesli Türkiye'nin yüzde 17'sine tekabül ediyor.

Elon Musk (1971)
Güney Afrika asıllı bir baba ve Kanada asıllı bir annenin evladı olarak dünyaya gelen Amerikalı girişimci, kurucusu olduğu SpaceX ve Tesla Motors şirketleriyle insanlığın geleceğini en çok etkileyecek olan sorunlarla ilgilenir. Elektrikli otomobil üretimi ise bu durumun merkezinde yer alıyor.

Hipergerçeklik:
Baudrillard'ın ortaya attığı bir kavramdır. Ona göre, elektronik iletişim yaygınlaştığı için, artık televizyon programları yahut diğer kültürel ürünlerin göndermede bulunduğu ayrı bir gerçeklik yoktur. "Gerçek" diye gördüklerimiz, bu tür iletişimin kendisi tarafından yapılaştırılmıştır. Baudrillard, hipergerçekliği şu şekilde özetler: "Bir şey keşfedildiği anda, artık ondan bahsedemeyiz."

Simülasyon:
Taklit. Benzer.

Hipertex:
Bilgisayar ekranı yahut diğer elektronik cihazlarda gösterilen ve sadece yazıdan ibaret olmayan gelişmiş özelliklere sahip belge.

Second life:
Gerçek hayata mümkün olduğunca yakın tasarlanmış, üç boyutlu görsel bir arabirime sahip olan çevrimiçi yaşam simülasyonu.

Nedret:
Az bulunurluk.

Filateli:
Posta pullarını konu edinen uğraş alanına verilen isim.

Efemera:
Gündelik yaşama ait "ıvır zıvır" olarak nitelendirilebilecek kısa ömürlü, küçük ve geçici belgeleri ifade eden bir tanımlama.

Takse pulu:
Posta ücreti ödenmeyen gönderilerden cezalı posta ücreti alınmasında kullanılan pulların adı.

Deep Web:
Derin ağ adıyla Türkçesini söyleyebileceğimiz kavram, bugün internet olgusunun görünmeyen yüzünü temsil ediyor. Derin ağ içinde bulunan internet siteleri, arama motorları üzerinden bulunamıyor, bu şekilde onlara ulaşılamıyor. Bazı kurum ve kuruluşlar, verilerinin görünmesini istemediği için deep web içinde saklıyor. Bunun bir de yasadışı boyutu var ki işin kirli yönü asıl orası. Deep web içinde yer alan ve dark web (karanlık ağ) şeklinde adlandırılan bölüm ise, uyuşturucu ticareti, çocuk istismarı, silah alımı, kumar gibi birçok yasadışı faaliyetin yürütüldüğü ağdır.

BİZE ULAŞIN