İçimizdeki korkulara teslimiz!
Aşağıda okuyacaklarınızdan sonra "aman böyle de fobi olmaz ki canım" demeyin, adını bile telaffuz edemediği bir fobiye sahip olmayı kim isterdi ki?
Fobi, aslında korku yaratmayacak bir nesne, durum ya da aktivite ile karşılaşıldığında hissedilen korku haline verilen isim. Ancak aşağıda sayacağımız fobiler bildiğimiz karanlık korkusu, örümcek korkusu, ölüm korkusu gibi korkulardan "birazcık" farklı. Hissettirdiği semptomlar ise tam olarak aynı! Yüz kızarması, çarpıntı, terleme, titreme, ağız kuruluğu, nefes darlığı, yutkunmada zorlanma, görmede bulanıklık gibi etkilerle kişinin yaşam alanını kısıtlamaya ve zaman zaman hayatı kâbus etmeye sebep olabiliyor.
İşte birbirinden ilginç ve her an kapımızı çalabilecek fobiler…
Triskaidekafobi:
13 sayısı fobisi
Kötü şans inançlarından biri olan 13 sayısı korkusu, bugünün dünyasında insanları pek çok biçimde etkiliyor. Bu fobinin kökeninin İskandinav mitolojisine kadar uzandığı söyleniyor. Hz. İsa'nın 12 havarisinden Yahuda İşkodra'nın ihanetinden ötürü geliştiğine dair rivayetler de söz konusu. Bu korkunun günümüzdeki örneklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz; Fransızlar ev adreslerinde 13'ü kullanmaz, İtalya'da milli piyangoya 13 dâhil edilmez, Amerika'daki binalar, 12'yi 14 takip edecek şekilde numaralandırılır.
Limnofobi:
Göllerden korkma fobisi
"Gölden korkmak mı?" diye bir tepki verebilirsiniz, ama evet bazı insanların göl fobileri var. Birçok kişi için göl kenarında huzurlu bir ortamda oturmak güzel bir hayalken onlar için bir kâbus…
Pediofobi:
Oyuncak bebeklerden korkma fobisi
Dünyada bu korkuya sahip birçok insan var. Sadece korkunç olan oyuncak bebeklerden değil, canlı şeylere çok benzeyen bütün cansız nesnelerden korkarlar. Yani tüm oyuncak bebekler bunlara zaten dâhildir.
Peladofobi:
Kel insanlardan ya da kelleşmekten korkma fobisi
Bu korku genellikle erkeklerde görülüyor. Bu korkuyu yaşayan insanlar kendilerinin kel kalmasından korktukları gibi aynı zamanda kel birini görmeye de tahammül edemiyorlar. Bir gün kel olmak moda olursa ne yaparlar bilemiyoruz.
Chirofobi:
Kendi vücudundan korkma fobisi
Hayatı zorlaştıran fobilerden biri de kendi vücudunun herhangi bir bölümünden korkanların yaşadıklarıymış. Bu fobiye sahip olan insanlar için bu başa çıkılması oldukça zor bir fobi çünkü her aynaya baktıklarında kendilerini görmek zorundalar…
Rhytifobi:
Vücutta kırışıklıklar çıkmasından korkma fobisi
Bu fobinin sahibi de yüksek oranlarda kadınlar oluyormuş. Dünyanın en az bilinen fobileri arasında yer alıyor olması şaşırtıcı çünkü kim vücudunda kırışıklıklar çıkmasını ister ki?
Graphofobi:
Yazı veya el yazısı fobisi
İyi yazdığından şüphe duyan kişilerde ortaya çıkan fobi. Başarısızlığa uğrama ihtimali ya da yazmaya değer bir şey bulamama durumu onları korkutan şey. Graphofobi ile baş etmeye çalışanlar için birilerinin önünde bir şey yazmak zorunda kalma ihtimali adeta bir kâbus olsa gerek.
Logizomechanofobi:
Bilgisayardan korkma fobisi
Bazı insanlar bilgisayarlı ortamlarda çok geriliyor, bu korkularına hâkim olamıyorlar ve çeşitli tepkiler veriyorlar. Günümüzde işte, evde, okulda hep bir arada olduğumuz bilgisayardan kaçmak sizce ne kadar mümkün?
Agyrofobi:
Karşıdan karşıya geçmekten korkma fobisi
Agyrofobi, kalabalık şehirlerde yaşayanların hayatını oldukça zorlaştıran bir fobi çeşidi. Bu kişiler yüzde yüz emin oldukları durumlarda bile karşıdan karşıya geçerken ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Agyrofobi, çocukluk yaşlarında ebeveynler tarafından karşıdan karşıya geçme durumlarından aşırı korkutulmuş insanlarda görülüyor.
Misophonia:
Ağız şapırdatma sesinden rahatsız olanların fobisi
Misophonia, seslere karşı aşırı duyarlılık halidir. Özellikle yemek yerken karşınızdaki kişinin ağız şapırdatmasından veya sakız çiğneme sesinden rahatsız oluyorsanız, evet muhtemelen "misophonia" hastalığına sahipsiniz! Bu kişiler için kulaklık hep bir kaçış gibidir. Bu kişileri hor görmeyin, olur mu?
Ablutofobi:
Yıkanma ve banyo yapma fobisi
Ablutofobi; banyo yapma, yıkanma ve temizlik üzerine gelişen anormal bir korku. Araştırmalara göre duş almaktan korkanların büyük bir kısmı çocukluk zamanında televizyonda gördüklerinden sonra duş almamaya başlamış. Erkeklerden çok çocuklar ve kadınlarda, özellikle de aşırı duygusal insanlarda görülüyor.
Cathisofobi:
Oturmaktan korkma fobisi
Cathisophobia, hareketsiz kalamama durumu olarak da biliniyor. İlk olarak 1904'te belgelenen bu korku, önceden yaşanmış bir travmaya dayanabiliyor. Daha önce sert veya keskin bir obje üzerine oturup yara almış insanlarda bu fobiyi görme olasılığı yüksekmiş.