Ahmet Tur: Bir de bizim penceremizden bakın…

Bir de bizim penceremizden bakın…
Giriş Tarihi: 6.7.2015 17:52 Son Güncelleme: 7.7.2015 16:14
Ahmet Tur SAYI:15Temmuz-Ağustos 2015
Genelde kadın-erkek ilişkilerinde kadınlar ince düşünceli, naif, duygusal ve anlayışlı, erkekler ise az tahammüllü, düşüncesiz ve kırıcı bilinir. İlk görüşmelerin genelinde ise bu kural hep tersine işler. Tamam, bu bir gönül işidir, ilk görüşmede iki taraf da birbirini beğenmemiş olabilir. Ama bu durumlarda kadınlar çok daha acımasız olabiliyor. Görüştüğü insanın duygularını önemsemeden beğenmediğini beden dili ve sözcüklerle rahatlıkla ifade edebiliyor. İlk tanışma gerçekten önemlidir. Sayısız 'ilk görüşme' yapmış biri olarak bunun önemini şimdi daha iyi anlıyorum. Kadınlar arasında bu sohbet nasıl yürüyor bilmiyorum ama biz genellikle ilk tanışmada yaşadığımız olumsuzlukları, uğradığımız kötü muameleyi, karşı tarafın olumsuz tavırlarını pek anlatmak istemeyiz.

Aslına bakarsanız olumlu geçen görüşmeler de bizim arkadaş ortamlarında konuştuğumuz konular arasında değildir. Olumsuz görüşmeler gurur meselesi yapılır, olumlu geçenler ise artık bizim özelimizdir. Kadınlar bu konuda biraz daha rahat. Onlar bu konuda yaşadıkları tecrübeleri istedikleri gibi arkadaşlarıyla ve yakın çevreleriyle rahatlıkla paylaşabiliyorlar. Bu paylaşımlar birikince bütün olumsuz sonuçlar erkeğin omuzlarına biniyor.

İlk görüşmelerin en büyük mağduru erkeklerdir

Kim ne derse desin, ilk görüşmelerin ve sonrasında yaşanılanların en büyük mağduru -çok konuşulmasa da- erkeklerdir.

Kadın erkek arasında evlilik amaçlı yapılan görüşmelerde bence en büyük sorun nedir biliyor musunuz? Yaşı, eğitimi, donanımı, dünya görüşü ne olursa olsun kadınlar evlilik niyetiyle yaptıkları görüşmelerde bir anda başka bir insana dönüşüyorlar. Örneğin neşeli, pozitif, tevekküllü, tahammüllü, hoşgörülü kadın bir anda karamsar, negatif, garantici, tahammülsüz bir insana dönüşebiliyor.

Bunu nasıl beceriyorlar bilmiyorum. Kendilerinin de neden böyle davrandıklarını bilmediklerini düşünüyorum. Çünkü yakın çevremden birçok kadının daha sonra "Neden böyle davrandığımı ben de bilmiyorum" dediklerine bizzat şahit oldum. Birçok ilk görüşmenin kadınların bu davranışı nedeniyle olumsuz neticelendiğini düşünüyorum.

Kadınlar ilk görüşmede çok acımasız

Genelde kadın-erkek ilişkilerinde kadınlar ince düşünceli, naif, duygusal ve anlayışlı, erkekler ise az tahammüllü, düşüncesiz ve kırıcı bilinir. İlk görüşmelerin genelinde ise bu kural hep tersine işler. Anlaşılması için biraz açayım.

Görüşmenin başladığı dakikalardaki ilk imaj çok önemlidir. Tamam, bu bir gönül işidir, ilk görüşmede iki taraf da birbirini beğenmemiş olabilir. Ama bu durumlarda kadınlar çok daha acımasız olabiliyor. Görüştüğü insanın duygularını önemsemeden, beğenmediğini beden dili ve sözcüklerle rahatlıkla ifade edebiliyor. Mesela bir kadın, görüşmenin başında "Kusura bakmayın teşekkür ederim benim bir işim çıktı" diyerek kalkıp gidebilir. Bir saat sabretse bile karşısındakinden hoşlanmadığını çok açık bir şekilde belli etmekten çekinmez.

Erkekler ise bu konuda daha düşüncelidir. Bir erkek beğenmediği bir kadınla saatlerce konuşabilir. Hatta kırılmaması için ikinci üçüncü görüşmeyi bile yapabilir. Abartmıyorum, çevresinde rencide olmaması için birkaç görüşmeden sonra beğenmediği bir kadınla evlilik kararı alan erkek bile vardır.

Erkek ritüellere boğulursa kaçar

Erkeklerin büyük kısmı kız isteme, alışveriş, nişan, düğün ve bir anda hayatına giren akrabalarını ziyaret etme gibi ritüelleri sevmez. Bu ritüeller yüzünden yıllarca evlilikten uzak duran insanlar tanıyorum. Kadınlar için bu durum daha farklı. Hiç yadırgamıyorum, bebek yaşlarda gelinlik giydirilerek farklı bir telkinle büyütülen kadınların, evliliğin öncesi ve sonrasındaki ritüelleri en güzel şekilde yaşamak istemesi en doğal hakkı. Ama tüm bunların zamana yayılarak, erkeğin ürkmesine neden olmadan, ilk görüşmelerde gündeme getirmeden, aşırı israfa kaçmadan ve bir dayatma konusu yapılmadan yaşanmasında fayda var.

Evliliği pazarlık konusu haline getirmek erkeği bunaltır

Kimse kendini kandırmasın, büyük şehirlerde eğitimli insanların yaptığı evliliklerde para çok önemli. Kadınların da evlenmeyi düşündüğü kişinin maddi durumunu, birikimini, kariyer planını öğrenmesi en doğal hakkı. Ama maddiyatla ilgili her şeyi kendisinden değil yakın çevresinden öğrenmek en doğrusu. Evliliği tamamen maddiyata bağlamak, bir de üzerine bunu pazarlık konusu haline getirmek erkeğin dünyasını alt üst eder. Bir de kadının kariyeri erkekten bir adım önde ise mümkün olduğu kadar maddi konulara girmemeye özen gösterin. Kadınlar bu hatayı çok yapıyor. Aklı başında bir erkeğin bunu kaldırması mümkün değil.

Kadınların işi erkeklerden daha kolay


Erkekleri anlamak kolaydır. Ne düşündüklerini hemen anlayabilirsiniz. Kadınlar güçlü hisleriyle erkekleri iki görüşmede çözebilir. Erkeklerin işi ise çok zor! Karşınızda çok karmaşık, ayrıntılı ve ne zaman ne düşüneceğini kestiremediğiniz bir insan var. Çok mükemmel, hayatınızı cennete çevirecek bir insan da çıkabilir, bunun tam tersi de olabilir. Milli Piyango gibi bir durum yani. Birçok konuda olduğu gibi kadınlar bu konuda da çok avantajlı…

Kadınlar, ilk görüşmede bunları asla yapmayın!

1. Ne yapın edin maddiyatın sizin için önemli olmadığını bir lisan-ı hal ile karşı tarafa anlatmaya çalışın. Gerçek olmasa da bunu bir şekilde ifade etmeye çalışın. Eğer karşınızdaki insan sorumluluk sahibi ise maddi durumu ne kadar iyi olursa olsun sizden bunu mutlaka duymak isteyecektir. Ona bu konuda biraz yardımcı olun. Eğer sorumluluk duygusu taşımayan, ama özgüveni çok yüksek biri ile evlilik görüşmesi yapıyorsanız, onun için ne dediğinizin zaten fazla bir önemi yok. Ama eninde sonunda mağdur olan taraf siz olursunuz.

2.
Maddiyat denilince aklıma geldi. 'Evlilik niyetiyle yapılan görüşmeler neden hüsranla sonuçlandı?' konulu bir anket yapılsa en üst sırada eminim 'gelinlik tartışmaları' yer alacaktır. Bir erkeğe hiçbir zaman bir gelinliğe neden deve yüküyle para verildiğini anlatamazsınız. Bu yüzden gelinliğin fiyat aralığı konusunda ısrarcı olmayın, acısını başka yerden çıkarırsınız.

3.
İlk görüşmenin ardından başlayan aşırı ilgi, alaka, romantik sözler, şaşırtan sürprizler ve öngörülemeyen tavırlar sizin için etkileyici olabilir. Ama bu insanların 'çakma romantik' olma ihtimali çok yüksektir. Evliliğin ilk gününe kadar bu rolü başarı ile oynayabilirler. Sonu ise kadınlar açısından hüsrandır. 'Çocuk serseri, kız dindar. Evlenince yola getirir' telkinlerinden uzak durun. Siz siz olun standart, çılgın yönleri olmayan, iyi-kötü mütevazı bir kariyer planı olan, duygularını ifade etmekte biraz zorlanan, dinî hassasiyetleri olan insanlara karşı ön yargılı olmayın, onları aşağılamayın, espri konusu yapmayın, tanımaya çalışın. Belki ayaklarınızı yerden kesmez ama sizi mutlu edebilir.

4.
Kasmayın, kendiniz gibi davranın, eleştiriye boğmayın, sessiz kalmayın ama çok da konuşmayın. Kafanızda kurmayın, fazla bunaltmadan aklınıza takılanları sorun. Eğer yaşı 30'un üzerinde biri ile görüşüyorsanız büyük ihtimalle özgürlüğüne düşkündür. Onu hemen baskı altına alacak sözleri sıralarsanız kaçırırsınız. Evlilikte de herkesin kendi özgürlük alanı olması gerektiğinden bahsederek onu rahatlatmaya çalışın.

5
. İlk tanışma-tanıştırılma anından itibaren güzel sözleri, jestleri, sürprizleri hep karşı taraftan beklemeyin. Siz de olumlu bir şeyler söylemeye çalışın. Karşınızdaki insanı onore edecek incelikler düşünün. Kabul ediyorum, bu tür şeyler erkeğe daha çok yakışır ama kadından gelen küçük ataklar da çok anlamlıdır. Erkeği tahmin edemeyeceğiniz kadar motive eder, size olumlu bir şekilde geri döner.

6
. İlk görüşmeden itibaren erkeği ezmeye çalışmayın. Üstünlüğün sizin elinizde olacağını ima eden gereksiz sözlerden kaçının. Bu muameleyi kabul eden bir erkeği inanın siz de istemezsiniz. İlk görüşmede her dediğinize evet diyen erkek çok tehlikeli olabilir, uzak durun. Bir erkeğe, kontrolün kendisinde olduğunu hissettirerek her istediğinizi yaptırabilirsiniz. Sizin için çok zor biliyorum ama biraz sabır.

7.
İlk görüşmeye başlanıldığında erkeğin ilgi düzeyi tavanda, kadının ilgi düzeyi ise neredeyse sıfır noktasındadır. Zaman içinde erkeğin ilgi düzeyi düşer kadınınki hızla yükselir. Bu iki ilgi düzeyinin eşitlendiği nokta evliliğin tam zamanıdır. Size tavsiyem bu süreci uzun ve yıpratıcı hale getirmeyin. Doğru insan olduğunu düşünüyorsanız büyüsü kaçmadan evlenin. Mutluluklar…
BİZE ULAŞIN