H.Sena Kural: İstanbul insanına inanıyoruz, anlatacak çok şeyi olmalı

İstanbul insanına  inanıyoruz, anlatacak çok şeyi olmalı
Giriş Tarihi: 13.2.2017 17:15 Son Güncelleme: 15.2.2017 15:56
H.Sena Kural SAYI:32Şubat 2017
Hayattan, şehirde olup bitenden bağımsız bir kitle değiliz.

Evet, altı dakikalığına söz sizde! Bu altı dakika içerisinde şiir, hikaye, anekdot, fıkra, stand-up, şarkı, mektup, doğaçlama gibi birçok konuda paylaşımda bulunabilirsiniz. Dördüncüsü gerçekleşecek olan, açık mikrofon deneyimlerinin kurucusu Merve Pehlivan ile projenin doğuşu ve deneyimleri üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Spoken Word "Benim de anlatacaklarım var" diyenler için güzel bir fırsat.

'Spoken Word' nedir ve nereden çıktı böyle bir proje?

Spoken Word, insanların kendilerini sözlü olarak ifade ettiği bir açık mikrofon etkinliği. İsmimiz beş yıldır her salı devam eden 'Spoken Word İstanbul' camiasından geliyor. Hâkim dilin İngilizce olduğu Spoken Word İstanbul, şehrin ilk ve tek sözlü performans etkinliği. Kardeş etkinlik Spoken Word Türkçe, Türkçe ifade ihtiyacından doğdu. Şiir, öykü, anekdot, anı, şarkı, doğaçlama tiyatro, stand-up, mektup dahil her türe açığız. Herhangi bir sınıflandırmaya da gerek yok. Kimi zaman hiçbir kategoriye giremeyecek kadar şaşırtıcı performanslar olabiliyor.

Etkinliklerinizde hangi konular daha çok gündeme geliyor?

Bu gerçekten zor bir soru! Spoken Word Türkçe, doğası gereği her defasında kendini yeniden yaratan bir sahne. Çocukluk hatıraları, anneye mektup, okulda hüsran, efsane minibüs şoförleri, arkada bırakılan memleket, savaşta kaybedilen şehirler... Hayattan, şehirde olup bitenden bağımsız bir kitle değiliz. Eğer bütün şehri sarsan tatsız bir olayın ertesinde toplanmışsak, bu olay gecenin rengine yansıyabiliyor. Genelde stand-up yapan, 10 dakika sonra şakalaşacağımız bir arkadaşımız Tahrir Meydanı'nda gözünün önünde vurulan arkadaşına şiir atfedebiliyor. Kimi zaman parmağımızın ucunda birkaç saniyede kaydırıp yok edeceğimiz görüntülere yansıyan öyküleri yaşayanlardan dinliyoruz. Spoken Word, bu nedenle çok nadide bir ortam sunuyor.

Katılım için gerekli koşullar neler?

Katılım zahmetsiz. Üç haftada bir çarşamba akşamı toplanıyoruz. Söz almak isteyenler akşam saat sekiz gibi gelip isim yazdırabiliyor. Sekiz buçukta başlıyoruz. Hepsi bu kadar.

Hedeflediğiniz kişi sayısına ve yeterli ilgiye ulaşabildiğinizi düşünüyor musunuz?

Spoken Word Türkçe yeni doğdu, kasım ayından beri düzenliyoruz henüz. Hedeflediğimiz bir sayı yok, her akşam farklı düzeyde katılım oluyor. Beyoğlu'nda her hafta düzenlediğimiz etkinliğin yanında şehrin öteki yakasına geçerek ulaştığımız kitleyi büyütmek istiyoruz. Spoken Word Türkçe'nin kurucu değerleri; fikir özgürlüğü, farklılıklara saygı ve çeşitlilik. Biz İstanbul'la, İstanbul için varız. Şehrin değişen nüfus yapısı, sahnemize taşınan öyküleri de değiştiriyor. Şehrin hızlı akışına kapılırken yanı başımızda yaşanan ama dinleme imkânı yakalayamadığımız öyküleri bir araya getiriyoruz. İstanbul insanına inanıyoruz, bize anlatacak çok şeyi olmalı.

Bu projeyi ilk kez duyan kişilere buradan iletmek istediğiniz bir şey var mı?

Vaadimiz basit ama inancımız tam: Gelin, anlatın. Kendiniz olun. (Kendinizden sıkıldıysanız rol yapın, dert değil.) Biz dinlemeye hazırız. Üç haftada bir Kadıköy'de Akademi Kitabevi Kafe'deyiz. Şubat ayının 1'inde ve 22'sinde toplanıyoruz. Facebook sayfamızdan bizi takip edebilirsiniz. facebook.com/spokenwordturkce

Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

BİZE ULAŞIN