Lacivert Yazı İşleri: YURT DIŞI BULUŞMALARI’NDA TÜRKÇE BİRLEŞTİRİCİ GÜÇ OLDU

YURT DIŞI BULUŞMALARI’NDA TÜRKÇE BİRLEŞTİRİCİ GÜÇ OLDU
Giriş Tarihi: 24.07.2024 14:58 Son Güncelleme: 24.07.2024 15:09

"Gönüller yapmaya geldik" sloganıyla yola çıkan, Yunus Emre Enstitüsü ve Lacivert Dergi'nin birlikte düzenlediği Yurt Dışı Buluşmaları bu defa 15 Mayıs'ta Londra'da, 16 Mayıs'ta da İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleşti. Buluşmalarda edebiyattan psikolojiye, medyadan tasavvufa farklı alanlarda Türkiye'nin önde gelen isimleri, ülke dışındaki Türkler ve Türk kültürüne meraklı misafirlerin karşısına çıktı. Hem kültürel bir alışveriş gerçekleşti hem de yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları bu vesileyle bir araya gelmiş oldu.

Londra'da Türk edebiyatı evreninde yolculuk

İngiltere British Library'deki etkinlikte Lacivert Dergi Genel Yayın Yönetmeni Şair Mustafa Akar, Yunus Emre'nin hayatımızdaki önemini vurguladı ve Yunus Emre'nin günümüz insanı için ne ifade etmesi gerektiğinin altını çizdi. Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay teknoloji, toplum, felsefe ve politikanın kesişme noktalarını işaret eden düşündürücü konuşmasını kültür hayatımızın önemli isimlerinin hatıralarıyla süsledi. Klinik psikolog Beyhan Budak günlük stresle başa çıkmanın yollarını paylaşırken konuklara kendi ruh durumlarını inceleme fırsatı tanıdı. Yazar Tarık Tufan samimi üslubuyla Türk edebiyatı evreninde hayali bir yolculuk sundu ve izleyenlerle interaktif bir konuşma gerçekleştirdi. Ayrıca Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdürü Yasemin Gebeş, Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Müşaviri, Yunus Emre Enstitüsü Londra Müdürü Mehmet Karakuş da programa katılanlar arasındaydı.

Dublin'de üniversite öğrencileri çoğunluktaydı

16 Mayıs'ta İrlanda'nın başkenti Dublin'de tertip edilen Buluşma'ya ülkede yaşayan ve öğrenim gören Türk öğrenciler katıldı. Thomas Davis Theatre'da bulunan Trinity College'ı dolduran izleyiciler Türkiye Cumhuriyeti Dublin Büyükelçisi Sayın Mehmet Hakan Olcay'ın açılış konuşmasının ardından İbrahim Altay'ın "Kütüphaneler, Kitaplar ve Yazarlar" başlıklı konuşmasını dinledi. Beyhan Budak insan ilişkilerine dair yaptığı konuşmada "Kendine İyi Davranmayı Öğrenmek" üzerinde durdu ve katılımcılara kendi hayat hikayesinden önemli ayrıntıları anlattı. Tarık Tufan ise modern hayatın hızı arasında nefes almanın yolunu önererek, "Hayatta Kalmak İçin Edebiyat" temalı konuşmasını gerçekleştirdi.

Türkiye'nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya, geleneksel el sanatlarından gastronomiye kadar geniş bir yelpazede uluslararası arenaya taşımaya yönelik projeler arasında dikkat çeken etkinlikte "Türkçe Birleştirir" söylemi vücut buldu ve konuşmalar, sunumlar, sohbetler, soru cevap etkinlikleri ilgiyle karşılandı.

BİZE ULAŞIN