Birol Biçer: DÜNYADAN HABERLER/ŞUBAT

DÜNYADAN HABERLER/ŞUBAT
Giriş Tarihi: 1.3.2022 16:32 Son Güncelleme: 19.4.2022 14:15

MEKSİKA

SUÇ KARTELLERİ ARTIK DRON'LARLA SALDIRIYOR

Daha beş-on sene önce dron'ların yaygınlaşması karşısında en büyük endişelerden biri kameralı bu uçan aygıtlar nedeniyle özel hayatların ve mesken mahremiyetinin tehdit altında kalmasıydı. Günümüzde kullanım şekillerine bakılınca bu endişe meğer pek masummuş. Dron'lar artık suç örgütleri, uyuşturucu kartelleri tarafından da sıkça kullanılıyor ama sadece gözetleme ve sevkiyat için değil. Geçtiğimiz haftalarda Meksika'da yaşanan bir olay dron kullanımının zirve noktasıydı adeta. Michoacan bölgesinde Tepaltepec şehri yakınlarındaki küçük bir köy bir uyuşturucu karteli tarafından dronla bombardımana tutuldu. 10 Ocak günü üzerine patlayıcı yerleştirilmiş uzaktan kumandalı bir dron köyün ortasına yönlendirilerek patlatıldı. Üstelik aynı dronla çekilmiş patlama, çıkan ateşler ve kaçışan köylülerin görüntüleri de ibret olsun diye sosyal medyada yayınlandı.

KUZEY KORE

KORE İÇİN YENİ İDEOLOJİ SİNYALLERİ: KİMYONGUNİZM

Kuzey Kore'nin başında geçirdiği 10 yıl boyunca tüm büyük toplantı ve kurultaylarda Kim Yong Un'a arka planda babası ve dedesinin dev portreleri eşlik etti. Ne var ki 2021 yılı boyunca servis edilen resmi fotoğrafların hiç birinde Kuzey Kore'nin kurucusu Kim Il Sung ve Kim Jong Il'in fotoğraflarına rastlanmıyordu. Bazı uluslararası stratejistler bunu Kuzey Kore liderinin ülkesinde şahsi iktidarını, uluslararası arenada ise güçlü imajını pekiştirmek için bir ideoloji arayışına girdiği şeklinde yorumluyorlar. Bir başka deyişle görünen o ki demir yumrukla yönettiği ülkesinde kontrolünü genişletebilmenin yanı sıra içinde bulunduğu uluslararası tecrit ve ekonomik darboğazdan sıyrılabilmek için bundan sonra ideolojik bir silah olarak dedesi ve babasının imajını değil kendi imajını öne çıkaracak. Bazı analistler ve Güney Kore İstihbarat Servisi'nin raporlarından biri dikkat çektikleri bu ideolojik değişimin adını şimdiden koymuşlar bile: Kimyongunizm.

İTALYA

TÜM ZAMANLARIN EN KÜLTÜRLÜ MAFYA ÜYELERİ

İtalyan Domani gazetesinin geçtiğimiz haftalarda mafya mensupları üzerine yayımladığı uzunca bir dosya hayli ilgi çekiciydi. Son 30 yıldır hapse giren mafya babaları ve mensuplarının portrelerine yer verilen yazının kahramanları işledikleri suçlarla değil, kültürel faaliyetleriyle, aldıkları eğitimlerle, yazdıkları tez ve kitaplarla anılıyordu. Domani gazetesine göre İtalya şu sıralar tarihinin en kültürlü ve eğitimli mafyacılarına sahip ve bunun başlıca nedeni ise bu suçluların aldıkları uzun cezalar. Buna göre 1990'lardan itibaren çoğu ömür boyu hapis cezasına mahkûm edilen mafyacıların kimi vakitlerini değerlendirmek kimi de hafifletici sebeplerden yararlanabilmek için klasik romanlar okumaya, dışarıdan üniversite mezunu olmaya ya da kitaplar yazmaya girişmişler, üstelik sayıları da hiç az değildi. Üstelik bunlar içinde birçoğu, tarih ve din konusunda araştırmalara girişmiş durumda. Ne demişler eğitim şart.

ÇİN

KOMÜNİST PARTİ'DEN İYİ ANNE-BABALIK DERSLERİ

Çocuğunu iyi yetiştirmek her anne-babanın başlıca dertlerinden biri. Psikoloğundan pedagoguna, eğitimcisinden siyasetçisine hatta yan komşu Fadime teyzeden sosyal medya fenomenine kadar herkesin bu konuda bir önerisi var. Ama eğer bir Çinliyseniz bu konuda kafanızı karıştırmaya gerek yok; dinlemeniz gereken tek otorite Çin Komünist Partisi. İyi çocuk yetiştirme konusunda bile bu böyle. Bu yılın başında Çin'de yürürlüğe giren yeni bir yasa ile artık ebeveynlerin iyi çocuk yetiştirmesi de kanuna bağlandı. Çinliler bundan sonra evlatlarına bu yasa doğrultusunda terbiye vermek ve onları gözetmek zorunda kalacaklar. 6 bölüm ve 55 maddeden oluşan bu yeni yasa aile içi terbiye konusunda ailelerin uyması gerekenleri, sorumluluklarını, hukuki müeyyide ve zorunlulukları, devletin desteklerini ve sosyal koordinasyon gibi meseleleri de düzenliyor. Yasanın amacı kamusal düzeni de yardımcı kılarak anne-babaları sorumluluk sahibi ebeveynlere dönüştürmek. Ancak ülkede bulunan tek tük eleştirel medya bu yasadan da amacından da hayli şüpheli.

BİZE ULAŞIN