Birol Biçer: Dünyadan Haberler / Kasım

Dünyadan Haberler / Kasım
Giriş Tarihi: 1.12.2021 13:55 Son Güncelleme: 1.12.2021 14:00

IRAK
GILGAMEŞ DESTANI'NA AİT TABLET IRAK'A İADE EDİLDİ

1991 yılında I. Körfez Savaşı sırasında Irak'taki bir müzeden 3 bin 500 yıllık bir tablet çalındı. Bu tablet yasadışı yollarla ABD'ye geçti. Küçücük boyutlarına rağmen tahayyül edilemeyecek bir değere sahipti. Zira bu dünyanın en eski yazılı destanı ve en eski edebi eserlerinden biri olan Gılgameş Destanı'nın bir kısmını anlatan kil bir tabletti. Bu tablet Irak'ın karışıklık zamanında çalınmış ve 10 yıl sonra İngiltere'de ortaya çıkmıştı. 2007 yılında ABD'de bir antikacıya sahte bir sertifikayla 50 bin dolara satılmıştı. 2014'te ise 1,6 milyon dolara koyu Hristiyan bir milyarder ailesinin Kitab-ı Mukaddes Müzesi'ne satılmıştı. Bunun üzerine Irak Kültür Bakanlığı bu paha biçilmez destan parçasının ait olduğu topraklara iadesi için harekete geçmişti. Nitekim 2020'de Irak'tan kaçırılan çoğu Sümer dönemine ait 4 bin yıllık 17 bin tarihi eser ABD tarafından Irak'a iade edilince bu kil tabletin de geri dönüş yolu açılmıştı. ABD Gılgameş Destanı parçasını geçtiğimiz haftalarda Irak'a iade etti.

AVRUPA BİRLİĞİ
MÜLTECİLERE KARŞI İNŞA EDİLEN TEKNOLOJİ DUVARI

Topraklarına yönelen mülteci akımına karşı bugüne dek her önleme başvuran Avrupa Birliği son dönemlerde yepyeni ve kompleks bir yapılanmanın içerisinde. Hem Akdeniz'den, hem karadan gelen mültecileri durdurmak için en son başvurulan yöntem robotlar, algoritmalar, yapay zekâlar ve dijital tüm imkânlarla donatılmış bir anti-mülteci duvarı örmek. Bu amaçla AB'ye bağlı olarak kurulan Frontex'in kurduğu üniformalı sınır koruma birlikleri, yeterli gelmeyince ajansa dev bir bütçe ve teknolojik imkânlar sağlandı. Şimdi bu imkânlarla kara ve deniz sınırlarını kontrol eden yapay zekâ ile yönlendirilen robotlar ve dronlar, Akdeniz ve Ege'yi dijital olarak izleyen otonom zeplinler, mülteci verileri toplayan ve değerlendiren yazılımlar gibi daha birçok akıllı ve dijital yöntemlerle dev bir takip ağı oluşturuluyor. Bu sistemin en vurucu öğesi ise gerçekleştirilirse tüm kara ve deniz sınırlarını kara, hava ve deniz robotları ile tamamen otonom bir şekilde izleyecek olan "Roboder."

JAPONYA
BU BAŞBAKAN DA "BİRİNİN OĞLU", "BİRİNİN TORUNU"…

Geçtiğimiz haftalarda Japonya'da Yoshihide Suga'nın yerine bu başbakanlığa atanan 64 yaşındaki Fumio Kishida ile birlikte ülkede 2000 yılından beri altıncı başbakan göreve gelmiş oldu. Bu yeni başbakanla beraber Japonya'da adeta yeni bir siyaset sisteminin teşkil edildiği düşünülebilir zira son 21 yılda göreve gelen altı başbakandan beşinin ortak bir özellikleri mevcut: Hepsi Japonya'da önemli politik ve resmi makamlarda bulunmuş siyasetçilerin ya çocukları ya da torunları. 2000 sonrası başbakanlarının Suga hariç tamamı parlamento veya devlet şurası üyeliğinde bulunmuş, defalarca bakanlık yapmış kerli ferli Japon siyasetçilerin evlatlarıydı. Japonya'nın 100. hükümetinin başına geçen Kishida ile bu gelenek devam ediyor. Onunda babası Liberal Demokrat Parti'ye liderik etmiş eski Japon başbakanlarından Yohei Kishida. Fumio Kishida'nın dedesi de 1950'lerde aynı partinin ağır toplarındanmış. Dedesinin kardeşi Kenzo ise 70'li yıllarda temsilciler meclisine başkanlık etmiş bir isim.

ABD
SÜPER KAHRAMANLARLA GENÇLİĞE LGBTI AŞISI!

LGBTI lobisi homoseksüel eğilimleri benimsetmek ve meşrulaştırmak adına tüm imkânlara başvurur oldu. Bunun son örneği en fazla çocukların ilgi gösterdiği çizgi roman süper kahramanları. Son olarak DC Comics, yeni Superman karakteri Jon Kent'in bundan böyle biseksüel olarak devam edeceğini duyurdu. Çizgi serinin devamında Clark Kenttten "Superman"liği devralan Jon Kent bundan sonra Japon asıllı pembe saçlı biseksüel erkek arkadaşı Jay Nakamura ile duygusal bir ilişkiye de girecek ve bol bol öpüşecek. DC Comics'in bu duyuruyu, ABD'de 11 Ekim'de kutlanan LGBT farkındalık gününde yapmış olması da işi daha mânidar kılıyor. Çizgi romanın yazarı olan Tom Taylor bu fikre "bugünün Superman'i nasıl olmalı?" sorusundan yola çıkarak vardıklarını anlatıyor. Cinsel eğilim değiştiren bir diğer çizgi karakterse yine Dc Comics'in karakteri Batman'in yoldaşı Robin oldu. 10 Ağustos'ta çıkan Batman:Urban Legends çizgi serisi ile Robin de bundan böyle gay kimliği ile devam edecek. Bu da yeni bir aşı kampanyası olsa gerek!

BİZE ULAŞIN