Gamze Tuna: Doktor bu ne?

Doktor bu ne?
Giriş Tarihi: 15.6.2017 14:59 Son Güncelleme: 15.6.2017 14:59
Gamze Tuna SAYI:36Haziran 2017
İyi günler efendim, Doktor Lacivert’te bu ay “situs inversus (organların ters olma durumu)” ve “Bebekler depresyona girer mi” konuları var. Bir gün size bütün organlarınızın yeri farklı denilseydi ne hissederdiniz yahut bebeğinizin depresyonda olduğu söylense? Sizleri daha fazla merakta bırakmadan hemen başlayayım diyorum.

Allah başka terslik vermesin

Sabah uyandınız kendinize bir kahve yaptınız. Aniden kalbinizin çarpıntısını hissettiniz. Elinizi sol göğsünüzün üstüne koydunuz. O da ne? Kalbiniz atmıyor. Herhalde yanlış bir anlaşılma olmuştur diye düşünüyorsunuz. Daha sonra midenizde bir yanma hissi oluşuyor sol tarafınızı tutuyorsunuz ama yanma sağ tarafınızda. Günler birbiri ardına geçerken ve her şeyden bihaber olarak hayatınızı yaşıyorken bir gün beyaz yakalı bir doktorun; "Siz situs inversus totalissiniz" dediğini duyuyorsunuz. "O da ne" diye düşünürken aslında bunun çok fazla yaygın olmayan bir durum olduğunu öğreniyorsunuz. Evet, "situs inversus"; organların vücudunuza asimetrik yerleştiği durumdur. Göğüs kafesi ve karın boşluğundaki bütün organların aynadan bakıldığı gibi yer değiştirmesi hali. Özetle söylemek gerekirse sağda olan organlarınızın sol tarafta, sol taraftaki organlarınızın sağ tarafta olması durumu. Bu durum doğuştan oluşuyor ve tıbben hastalık değil genetik farklılık olarak nitelendiriliyor. Situs inversus 2 milyonda bir rastlanan ve herhangi bir rahatsızlığa, hastalığa yol açmayan sıra dışı bir durum. Ülkemizde bu durumda olduğu bilenen 25 kişi var ve çoğu içinde bulundukları bu durumu geç yaşlarda öğrenmiş. Tıbben vücuda hiçbir zararı yok situs inversusun fakat bu duruma yakalanan insanların ortak korkusu acil bir durumda doktorlar tarafından yanlış tedavi edilmek. Müdahale edecek doktorların hastadaki mevcut anatomik yapıyı kesinlikle bilmeleri gerekiyor. Örneğin bir anjiyo yapılacaksa kalbin, karaciğere yönelik bir kör biyopsi yapılacaksa karaciğerin yerinin bilinmesi çok önemli. En kötüsü de olası bir travma durumunda bilinci kapanan hastanın anatomik yapısı bilinmediğinden hastaya yanlış müdahalede bulunulması. Situs inversus olan çoğu insan bayıldığında ölü sanılmaktan korkar olmuş ve bunun için çözümler üretmiş. Organlarının ters tarafta bulunduğunaait bir kimlik kartı/kolye taşımak veya göğüs bölgelerine kalbin yerini gösteren dövmeler yaptırmak kendilerince buldukları en etkili çözümlerden sadece birkaçı.

Situs inversus olduğunu öğrenen insanların arasında ameliyatla organlarının yerlerini değiştirmek isteyenlerin sayısı hiç de az değil. Gerekli önlemler alındıktan sonra bence gerek yok böyle şeylere. Hayatınızda ters giden tek şey organlarınız olsun efendim. Hem bu durumun en güzel tarafı sevdiğiniz insanla sarıldığınız zaman kalplerinizin üst üste gelmesi. Hadi yine iyisiniz situscular, Allah başka terslik vermesin :)

BİZE ULAŞIN