Remzi Kopar: Uzaktaki Yakın

Uzaktaki Yakın
Giriş Tarihi: 19.2.2015 16:47 Son Güncelleme: 19.2.2015 16:50
Remzi Kopar SAYI:10Şubat 2015
Türkiye’deki başörtüsü yasağı nedeniyle İngiltere’ye göç eden Nurdan Özyılmaz’ın 28 Şubat sürecinde başından geçenleri anlattığı kitap 24 bölüm ve 133 sayfadan oluşuyor. 28 Şubat süreciyle ilgili özellikle kişisel tecrübe ve hatırat anlamında çok az yazılı eser olması, Özyılmaz’ın kitabını daha da değerli kılıyor. İngiltere'de gazetecilik yapan bir arkadaşı, 13 yıl sonra Türkiye'ye dönmek üzere olan Özyılmaz'dan 28 Şubat sürecinden bir şekilde etkilenen insanların şahsi tecrübelerini ve anılarını yazdıkları kitapları bulup kendisine göndermesini ister. Yaşananları düşününce kitapçıdan elleri kolları dolu şekilde çıkacağını zanneden Özyılmaz, zar zor birkaç kitap bulabilir. Bunun üzerine, yaşanan olayları kendi gözünden anlatmak için, yıllardır çevresindeki herkesin ısrarla yapmasını istediği gibi anılarını kitaplaştırmaya karar verir.

Kitaba çocukluk yıllarından başlayan Özyılmaz, henüz ortaokul yıllarında tanıklık ettiği başörtüsü yasağını, bu yasağın kendisine düşündürttüklerini yalın üslubuyla anlatıyor. O günlerde yaşanan siyasi ve sosyal olaylara da değinerek hikâyeleştirdiği anıları, üniversiteden buruk bir şekilde mezun olduktan sonra İngiltere'ye gitmeye karar vermesine kadar devam ediyor. "Mezuniyet belgem elime verildiğinde, boğazımda kocaman bir yumruk, gözlerimde yaş, yüreğimde bir yangın vardı. Kampus önüne barikatlar kurulmuş, askerler kapıya yığılmıştı. Mutlu bir son değil, buruk bir başarıydı yaşadığım." diyen Özyılmaz, hayatının zorluklarla başlayıp ferahlıklarla devam eden İngiltere faslını ise ikinci kitapta anlatacağını söylüyor.

1. Neden yazıyorsunuz?
Yazmak bir nevi tefekkür benim için. Uzaktaki Yakın'ı yazmamın en büyük sebebi ise yakın tarihte yaşadıklarımıza tanıklık etme sorumluluğuydu.
2. Yazarken kullanmayı sevmediğiniz kelimeler?
'Bu sebepten', 'tamam', 'dedi'.
3. Kullanmaktan vazgeçemediğiniz kelimeler?
Vazgeçilmezlik yok sanırım.
4. Şu an okuduğunuz kitap?
Travels with a Tangerine: A journey in the footnotes of Ibn Battutah - Tim Mackintosh-Smith
5. Çocukluğunuz nerede geçti?
Arkası dağ, önü deniz olan küçük bir sahil kasabası Karamürsel'de.
6. Sizi ne mutlu eder?
Sevdiklerimle vakit geçirmek. Bir hayra vesile olmak.
7. Hevesinizi ne kırar?
Ne dünya ne ahirette kimseye faydası olmayacağına inandığım bir işi yapmak zorunda kalmak.
8. Kim olmak isterdiniz?
Elhamdülillah, kendim olarak yaratılmaktan razıyım.
9. En sevdiğiniz huyunuz?
Allah'ın bahşettiği, fedakârlığım.
10. En sevmediğiniz huyunuz?
İnsanları kırmaktan çekindiğim için rahatsızlıklarımı açıkça dile getiremeyip, hal diliyle meramımı anlatıp, anlaşılmayı ümit etmek.
11. Sizi anlattığını düşündüğünüz bir kelime?
Gayret.
12. Şu kelimeler size ne ifade ediyor?
Kılavuz: Efendimiz Muhammed Mustafa'ya nazil olunan; Kuran.
Hayat: Kısa ve geçici
Sır: Zaman
Kader: Sır.
13. En mutlu olduğunuz an?
Merve tepesinde say'ımı bitirip Hac vazifemi tamamladığım an.
14. Gerçekleşmesini beklediğiniz hayaliniz?
Daha sakin ve dengeli, daha yaratılış amacıma uygun bir yaşam.
15. Son cümleniz olduğunu bilseniz, yazacağınız cümle ne olurdu?
Rabbim ben senden razıyım, ne olur sen de benden razı ol.

NURDAN ÖZYILMAZ KİMDİR?
Dört çocuklu bir ailenin ikinci kızı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Türkiye'de artık başörtülü olarak çalışmaya ya da uzmanlık eğitimine devam edemeyeceğini anlayınca İngiltere'ye gitmeye karar verdi. Bir süre Oxford 'ta yaşadı ve orada eğitim aldı. Akabinde Manchester Üniversitesi'nde başlayan çocuk sağlığı ve hastalıkları ihtisasının büyük bir kısmını Londra'da tamamladı. Üst ihtisasını da Çocuk Nefrolojisi alanında yaptı. Halen Londra'da yaşıyor ve burada bir üniversite hastanesinde araştırma ve çalışmalarına devam ediyor.
BİZE ULAŞIN