Şubat 2017 - Editör yazısı
-Her şeyi Antik Yunan'dan başlatma âdetimiz var ya, ben de öyle yapayım. Melankoli kelimesi Grekçe Melas ve Chole kelimelerinden geliyor. Melas, 'kara'; chole ise 'safra' demek yani 'kara safra'.
-Bunu söylemek için bir açılış metnini mahvettiğine inanamıyorum. Dergideki her üç yazıdan beşi zaten bundan bahsediyor. Sanırım dergiyi okumadan bir mukaddime yazıyorsun.
-Yanlışın var, yazarlar kara safradan bahsediyor ama melas ve chole kelimelerinin sırrını okurla paylaşmıyor, Ayrıca o yazar taifesi bu kavramı ilk ortaya atanın Crotonalı Alcmaeon olduğunu ve günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce böyle şeylere kafa yorduğunu belli ki bilmiyor.
-Biz öğrendik ne oldu? Tarih ver, etimolojik analiz yap, bilmem kim… Allahualem, bu Yunan kardeşimiz aynı zamanda hem fizikçi, hem tıpçı hem felsefecidir.
-Aynen! Ama bazı kimseler bu işlerin Hipokrat'la başladığını sanıyor. Şimdi Hipokrat desem, hiçbir şey demezdin. Hipokrat bir afyondur diye boşuna dememişler.
-Anlaşıldı, senin ahmaklık fasit dairende tek teğetin Antik Yunan filozofları. Hipokrat'a bir şey desem, Platon ile Aristo ile devam edeceksin. Sıkılmadınız mı ulan? Bu ne çıldırtan denge?
-Bir işin nereden başladığını bilmek önemli fakat.
-Peki, sonra ne olduğunu hiç merak ettin mi? Neden melankoliyi Hipokrat'tan başlatmaktan rahatsız oluyorsun da, Razi ekolünden gelen yine hem hekim hem filozof hem fizikçi Ehaveyn-i Buharî'yi hatırlamamaktan rahatsız olmuyorsun?
-Google'a baktım şimdi, Hidayet'ül Müteallimin diye bir eseri varmış. Tıp eseri.
- İlim öğrenenlere kılavuz demek… Manik, melankolik, depresif gibi rahatsızlıkların 10'uncu yüzyılda hastaları ile terapi tarzında bir iletişim geliştirdiğini ve hatta bu yüzden 'divanelerin hekimi' diye çağrıldığını da söyler…
-10'uncu yüzyılda İran'da terapi mi? Melankoli terapisi mi?
-Reçete de var. Üstelik senin melas ve chole dediğin, melankoli yerine kullandığın 'malihulya' terimini bizler de yakın zamana kadar kullanırdık…