Remzi Kopar: Hiç bitmeyen bir 'Heves'

Hiç bitmeyen bir Heves
Giriş Tarihi: 6.8.2014 14:28 Son Güncelleme: 28.11.2014 13:53
Remzi Kopar SAYI:04Ağustos 2014
Suavi Kemal Yazgıç'ın kitaplarla dostluğu çocukluk çağlarında, aile evindeki geniş kitaplık sayesinde başlar. O günden sonra da bu dostluğun önüne başka bir dostluk koymaz. Edebiyatın birçok dalında eserler vermiş olan Yazgıç'ın 3 şiir, 1 hikâye, 1 araştırma kitabı var. Son şiir kitabı Heves, şairin dünyasını ve dünyaya bakışını anlamak için anahtar niteliğinde bir eser. 88 sayfa olan kitap 42 şiirden oluşuyor. Babam İçin Ağıt adlı şiirinde "…/ ve babam ölünce / baba olmak bana kaldı / tüm cehaletimle" diyen Yazgıç, Amentü Gemisi Alarga adlı şiirinde eleştirisini topluma yöneltiyor: "kilitli yalanlar ardında bir yerdeyiz / yağmur değmiyor yaralarımıza / şifasız zehirler içiyor / ama ölmüyoruz".

Yazgıç'ın son kitabının ismi olan 'Heves', aynı zamanda onun okuma-yazma serüvenini özetleyen bir sözcük olması bakımından da önemli. Birçok dergide yazıları ve şiirleri yayınlanan Yazgıç; çok yazmasıyla, mütevazı kişiliğiyle, ince zekâsıyla tanınan bir edebiyatçı. Öne çıkmak için çabalamayan, sessiz sedasız okumayı ve yazmayı tercih eden Yazgıç'ın kelimelerle ilişkisi, hiç bitmeyen bir hevestir aslında. Kitaba adını veren şiir şöyle başlıyor:

"bir hevesle yırtıldı yüzüm
ve bir hevesle yeryüzüne püskürtüldüm
bir hevesle daldığım dünya kazanında
bir hevesle pişirildim
kulak memesi kıvamında"

Suavi Kemal Yazgıç; düşünerek, okuyarak ve yazarak, dünya kazanında pişmeye devam ediyor. Onun bir çırpıda okunabilen, yalın ve akıcı üslubuyla pişirdiği şiirlerini okuyarak bu pişme/olgunlaşma yolculuğuna tanık olabilir, kendinizden pek çok şey bulabilirsiniz.

SUAVİ KEMAL YAZGIÇ :: KISA CEVAP

1. Neden yazıyorsunuz?
Neden yazdığımı bulmak için yazıyorum.
2. Yazarken kullanmayı sevmediğiniz kelimeler?
İçselleştirmek, oldukça, coşumculuk.
3. Kullanmaktan vazgeçemediğiniz kelimeler?
Kelimesiz olmuyor.
4. Şu an okuduğunuz kitap?
Mustafa Kutlu: Vatan Yahut İnternet.
5. Çocukluğunuz nerede geçti?
Samatya, Yedikule...
6. Sizi ne mutlu eder?
Yazdıklarım mutlu etmez ama yazıyor olmak beni mutlu eder.
7. Hevesinizi ne kırar?
Yazmama engel olanlar.
8. Kim olmak isterdiniz?
Suavi Kemal Yazgıç. Bir gün belki olurum.
9. En sevdiğiniz huyunuz?
Henüz rastlamadım.
10. En sevmediğiniz huyunuz?
Çabuk kırılmam.
11. Sizi anlattığını düşündüğünüz bir kelime?
Kelime.
12. Şu kelimeler size ne ifade ediyor?
Kılavuz: Esas kitap.
Hayat: Ecelden önceki mühlet.
Sır: Mustafa Kutlu
Kader: Mühletin rotası.
13. En mutlu olduğunuz an?
Oğlumu ve kızımı kucağıma ilk aldığım an.
14. Gerçekleşmesini beklediğiniz hayaliniz?
Bir kitabımın ikinci baskısını yapması.
15. Son cümleniz olduğunu bilseniz, yazacağınız cümle ne olurdu?
Nasip olursa şahadet cümlesi.

Suavi Kemal Yazgıç kimdir?

Kültür sanat dünyasına yön veren bütün dergilerde hikâyeleri, şiirleri, röportajları, portre çalışmaları, eleştiri yazıları yayınlandı. Gerçek Hayat gibi birçok dergi ve gazetenin kuruluşunda ve yazar kadrosunda yer aldı. 1972 İstanbul doğumlu olan şair Ankara'da kamu yönetimi okudu ve bu şehirde bir müddet televizyonculuk da yaptı. Daha sonra kendi ifadesiyle Ankara'dan firar ederek İstanbul'a döndü ve hâlen İstanbul'da yaşıyor. Yazgıç, her ne kadar "Gençliğimiz de bitti elhamdülillah" dese de, herkes onu 25 yaşında zannediyor. Kendisini tanıyanlar, "Yaşını bile göstermeyecek kadar mütevazı" olduğunu söylüyorlar. Sebepsiz Serçe, Taş Suya Değince, Heves adlı 3 şiir kitabı, Kırk Gri Hırka adlı bir öykü kitabı, Avrupa Birliği adlı bir araştırma kitabı var.

BİZE ULAŞIN